szerző:
hvg.hu

Indulatos a CEU-elleni törvény után az egyetemen tartott sajtóesemény - ilyen kérdések hangzottak el: "milyen kormány az, amely arra kényszeríti a polgárait, hogy vegyék ki gyerekeiket az iskolából?"A CEU rektora szerint a törvény betarthatatlan, és Áder Jánoshoz fordul, hogy alkotmányossági kontrollra küldje a törvényt az aláírása előtt. Az egyetem vezetőségének tagja arról beszél, példa nélküli, hogy egy EU-s tagállam megtámad egy amerikai intézményt. A CEU Budapesten akar maradni. Az amerikaiak állítólag felveszik a kapcsolatot Orbánnal, hogy megoldják a helyzetet.

A CEU-n elszórtan nézték a parlamenti közvetítést, hiszen a diákok többsége nem tud magyarul. Azért pár teremben igyekeztek hazai hallgatók rövid tájékoztatást adni a magyar parlamenti kultúrából, pártfegyelemből, kiszavazási esélyekről külföldi társaiknak. A CEU-n szórólapok segítenek, kinél és hogyan érdemes tiltakozni írásban. Plakátok pedig az 5 órára meghirdetett élőláncon való részvételre buzdítanak.

A nemzetközi sajtó már múlt szerdán nagy számban vonult fel, ám mostanra csak tovább nőtt a médiaérdeklődés, megérkezett például az al-Jazeera is.

A sajtótájékoztató fél óra késéssel kezdődött, Michael Ignatieff élőben kapcsolódott be Washingtonból. Pesten hárman, Liviu Matei, Fodor Éva és Enyedi Zsolt rektorhelyettesek válaszoltak a kérdésekre.

©

Ignatieff egy washingtoni hotel pincehelyiségéből jelentkezett be a sajtótájékoztató kezdetén. "Sehol sincs akkora támogatottságunk, mint az Egyesült Államokban" kezdte a rektor. Csalódottságának ad hangot, hogy a Parlament elfogadta azt a törvényt, amelyről egy hete még semmit nem lehetett tudni. "A jogszabály rosszabb, mint amit megismertünk." A törvény lehetetlenné teszi, hogy meg lehessen felelni neki az adott időhatárok között. Ráadásul olyan módosítást fogadtak el, amely az Egyesült Államok alkotmányával ellentmond, vagyis betarthatatlan. A rektor Áder Jánoshoz fordul, hisz ő Magyarország egyik rektora, aki a köztársaság elnökétől kapta megbízatását. Azt kérik az államfőtől, hogy aláírás előtt küldje alkotmányossági kontrollra a törvényt.

Ignatieff ezek után a már ismert akadémiai támogató nyilatkozatokat sorolja. A rektor hangsúlyozza, hogy számára a legfontosabbak azok a szolidaritási gesztusok, amelyek Magyarországról érkeztek.

Leon Botstein jelentkezik még be Washingtonból, ő a CEU-t irányító tanács elnöke. A professzor hangsúlyozza, hogy a diákoknak és a leendő hallgatóknak nem kell aggódniuk, az egyetem nem zár be, folytatja működését. "Ez egy példa nélküli támadás az unióból egy amerikai intézmény ellen" mondta Botstein. Elmondta, hogy két alapvető céljuk van: Budapesten akar maradni a CEU, és minden kötelességének eleget akar tenni a diákjai, kutatói, tanárjai, munkatársai felé.

©

Ha bármi törvénytelen lenne a CEU működésében, akkor a kormány egyszerűen alkalmazná az ezeket szankcionáló jogszabályokat - mondta Liviu Matei már Budapestről. Ő is felsorolja a támogatók neveit, és kiemelte az új törvény elfogadásának rendkívüli körülményeit.

Hogy miért támogatnak minket? - tette fel a kérdést Matei. Szerinte ennek köze van a CEU minőségéhez, de nagyon sokan az oktatásszabadságot védik, amely mindannyiunk közös értéke. A kormány egyedül van ebben az ügyben, mindenki velünk van - mondta Matei. "Nem vonulunk emigrációba, mi maradunk."

Milyen kormány az, amely saját polgárait megpróbálja kitaszítani országukból? Milyen kormány az, amely arra kényszerítené polgárait, hogy vegyék ki gyerekeiket az iskolából, adják fel otthonaikat, költözzenek új országba? - sorolta Matei. Ennek az őrületnek véget kell venni - mondta.

Liviu Matei
©

Enyedi Zsolt folytatta a tájékoztatót. Mint elmondta, a törvény elfogadásával harcuk is második szakaszába lépett. Áder Jánoshoz fordulnak, hogy küldje normakontrollra a törvényt. Szerinte a jogszabály három kérdésben is diszkriminatív, és abban reménykednek, hogy az államfő ezt épp így fogja látni.

Ha ez a törvény jogerőre emelkedik, akkor az súlyosan sérti a teljes magyarországi jogbiztonságot, hiszen megalkotásához felrúgtak minden szabályt.

A CEU-n úgy tudják, hogy Ignatieff washingtoni tanácskozásainak eredményeképpen az amerikai illetékesek felveszik a kapcsolatot magyar partnereikkel, hogy megoldást találjanak a helyzetre. "De nagyon reméljük, hogy magyar kereteken belül is rendezni tudjuk" mondja Enyedi.

"Mi hisszük, hogy az amerikai fél is belemegy abba, hogy nemzetközi egyezmény garantálja a CEU működését és az akadémiai szabadság teljesülését" mondta Matei. "Mi magunk nem szervezünk tüntetéseket" mondta Enyedi hozzátéve, hogy a civilek által szervezett tiltakozó akciók erőt adtak az egyetemnek harcában, és szerinte ilyen demonstrációk még lehetnek.

©

Kérdésre Matei elmondta, hogy a Közép-európai Egyetem nem tud megélni a CEU nélkül, és ez a megoldás számukra elfogadhatatlan is lenne. A két jogi személy egyetlen intézmény, ezek szétválasztása mindössze a jelenlegi támadás kifogásául szolgál a kormány számára. "Ha elveszítjük a CEU-t, a küldetésünk veszik el" tette hozzá Enyedi. "Ha megkérdeznek egy diákot, hogy a CEU vagy a KEE hallgatója, nem is fogja érteni a kérdést" magyarázta el Fodor Éva.

"Ha a törvényt követve pénzt vennénk el a budapesti oktatástól és egy New York-i intézményre költenénk, azzal Magyarország vesztene pénzt és lehetőséget" folytatta Enyedi. Matei pedig sorolta azokat az amerikai egyetemeket, amelyek hasonló konstrukcióban működnek. A Kairói Amerikai Egyetem a világ egyik legjobb felsőoktatási intézménye, és az is csak Egyiptomban kínál képzést.

"Nem állítjuk, hogy minden előírás kifejezetten a CEU ellen irányul, de három paragrafus csak a CEU-ra vonatkozik. Szerintünk ez elég tény ahhoz, hogy az egyetem elleni célzott támadásnak gondoljuk a törvényt" összegzi Enyedi.

Ezzel véget ért a sajtótájékoztató.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Radar360: nem zárják ki a Fideszt, meghalt Terry Jones

Radar360: nem zárják ki a Fideszt, meghalt Terry Jones

Kigyulladt tizenhat autó Gyöngyösön

Kigyulladt tizenhat autó Gyöngyösön

Végigment a brit parlamenten a Brexit-törvény, biztosra vehető a kilépés

Végigment a brit parlamenten a Brexit-törvény, biztosra vehető a kilépés

Változtathat egy apróságon a Samsung, más érzés lesz kézbe venni a Galaxy S20 Ultrát

Változtathat egy apróságon a Samsung, más érzés lesz kézbe venni a Galaxy S20 Ultrát

Árulkodó a különbség a topligák, illetve a magyar és a kazah focibajnokság bevételei között

Árulkodó a különbség a topligák, illetve a magyar és a kazah focibajnokság bevételei között

Drágul a Mészáros-féle BMW-s munka

Drágul a Mészáros-féle BMW-s munka