szerző:
Dercsényi Dávid - Mizsur András

Mire költött a Budapest 2024 Zrt., amíg rájuk nem zuhant 266 ezer budapesti polgár aláírása? A kérdést helyesebb úgy feltenni: mire nem? Betekinthettünk a magyar olimpiáért versenyszerűen milliárdokat elköltő programiroda szerződéseibe, és újabb érdekes nevekre, cégekre, tételekre bukkantunk. A most bemutatott mozaikkockákkal egy minden mértéket vesztő vállalkozás képe rajzolódik ki.

A Budapest 2024 Zrt. szerződéslistáján megannyi tanácsadói megbízásra bukkantunk, amelyek csak pár hónapra szóltak. Ilyen az Onoff Magyarország Kft. megbízása, a cég a pályázat kommunikációját támogatta, és adott tanácsokat e téren. A cég Gyurkovics Tamásé, aki 2008-ban még a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezette, Bajnai Gordon jobbkezeként emlegették. Ő három hónapon át 950 ezer forint plusz áfáért adott tanácsokat a szerződés szerint.

Orbán 6,5 milliárdig álmodott
Lázár János a múlt heti Kormányinfón arról beszélt, hogy lezárult magyar részről az olimpiai pályázás, 19,1 milliárdos keret volt rá, de 12,6 milliárdot nem használtak fel – ami azt jelenti, hogy 6,5 milliárdot elköltöttek. A lefújt budapesti olimpiai pályázatért felelős cég vezetői többet keresnek a miniszterelnöknél is. Mihók Attila vezérigazgató havonta 1,8 milliót visz haza – írta egy hete a 24.hu.

Találtunk egy tanulmányra kötött szerződést, amely a "2007–2016 közötti hosszú távú kormányzati sport- és egészségmegőrző programok és az olimpiarendezés kapcsolatát" vizsgálta. A munkára 1,45 millió forint plusz áfáért szerződő cég a Champions Consulting Kft. volt, amelynek tulajdonosa Dénes Ferenc sportközgazdász.

A szakember több alkalommal nyílt vitában védte az olimpiarendezés ötletét, például az Eötvös József Csoport olimpiás beszélgetésén, amelyről az Index cikke így idéz: „Nem az a kérdés, hogy az olimpia megéri-e, vagy sem, mert anyagilag biztos nem. Hanem az, hogy mennyit vagyunk hajlandóak áldozni azért, hogy bizonyos célok megvalósulhassanak az olimpia miatt”. Illetve "Magyarországon az egyetlen dolog, ami nemzeti szinten is közösségi élményt tudna nyújtani, az a sport". Dénes korábban is kiállt az olimpiarendezés ötlete mellett. Öt hónapja, 2016 októberében

kötöttek ilyen szerződést, de nem került sor a kifizetésre –

nyilatkozta most Dénes Ferenc a hvg.hu-nak, nem készült el ugyanis a tanulmány. Az Emmivel kellett volna együttműködni, de 2016 végén jelentős mennyiségű többletmunkát kellett ellátnia a minisztériumnak, így 2017 első negyedére tolódott a munka, ami aztán okafogyottá vált. Dénes emlékeztet, hogy ő már 2014 végén tagja volt az első olimpiai védnöki testületnek, ami 2015 végéig működött, olimpiapártisága tehát nem új keletű. Azt mondja, nem volt titok, hogy üzleti kapcsolatban állt az olimpiarendező Bp2024-gyel.

Ne nézd a fogát
©

A sportközgazdász szerint egyébként minden, a szakterületen dolgozó hozzáértőnek adhatott volna munkát az olimpiarendezés és a pályázat. Az ő tanulmánya egyébként a pályázás harmadik szakaszában lett volna hasznos, és korábbi időszakokra vonatkoztatóan már több publikációt is megjelentetett a témakörben.

A Bp2024 támogatta a vizes vb svájci promócióját is, a közismerten pénzszűkében szenvedő Bp2017 Kft. a lausanne-i Sport Accord Conventionön vett részt látványos pavilonnal, ezt támogatta az olimpiarendező cég 15,68 millió forinttal.

A Wizzair repülők befestése is szerepel a szerződések között, 70 ezer euróba, azaz 21 millió forintba került a reklám az idén augusztus 31-ig szóló szerződés a Budapest 2024-nek.

A photoshopolás is pénzbe került
©

A kormány egyik kedvenc építőipari vállalata, az Óbuda-Újlak Zrt. is részesült a pénzesőből, az olimpiára Üllőn létesült volna az egyik terv szerint lovasközpont a Dóra majorban – illetve meg is valósul, mert a Kemény Ferenc Program részeként kormánydöntés van erről. A cég a tervezést előkészítő munkákat végezte 4,56 millió forintért. De tanácsadásért, pályázati anyagok előkészítéséért is kapott az Óbuda-Újlak 13,3 milliót 2016 decemberében. A cég a Liget projektben is érdekelt, ott is hasonló tervezés-előkészítő szerepet játszott, és számos stadionépítésben is szerepet játszik.

Nagy libling egyébként az Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt., ezenkívül öt másik szerződésben szerepel; három szerződés keretében egy főre számolva heti nettó 425-425 ezer forintért végeztek különböző tervezési feladatokat, illetve összesen 5 millió forintért adtak tanácsot, szakvéleményt a megrendelő Budapest 2024-nek.

A legtöbb kommunikációs keretösszeget kapó Humán Telex Kft.-vel már azután kötött szerződést a Bp2024, hogy kisült, visszavonjuk a pályázatot. Orbán Viktor február 22-én döntött a pályázat visszavonása mellett, míg a szerződést az FTC-vezér Orosz Pálhoz köthető céggel február 25-én írták alá. Az 53,4 milliós kontraktus reprezentációs és ajándéktermékek gyártására szólt.

Fürjes Balázs a kormányfő olimpiallenes döntésének estéjén magyarázza a bizonyítványt
©

Érdeklődésünkre a cég nevében az ügyvezető Hajnal Tamás azt írta, a pénzt nem fizette ki a Bp2024, és soha nem is fogja teljes egészében, "a pályázat leállítása miatt a szolgáltatások és eszközök beszerzésére nem került és kerül sor, annak csak egy töredéke valósult meg". A töredék mértékét Hajnal nem számszerűsíti, annyit írt, hogy a harmadát látja reálisnak.

Az ettől függetlenül fura, hogy egy február 14-i kötelezettségvállalási dátummal miért születik szerződés 25-én, amikor a Bp2024 február 18-án már kijelentette, hogy felfüggesztik a kifizetéseket. Február 16-án aláírtak még valamit: szállodai szolgáltatások ellenértékére vonatkozóan költségtérítési megállapodás született, 511 ezer forint értékben, a számla kézhezvételétől számított 30 napig – ennyit tehát még átvállalhatott a BP2024 az úszó vb költségeiből.

A “belföldi szálláshelyek lefoglalásának ügyintézésére specializált callcenter működtetéséért” 3 millió forintot kapott a MediaPlusz Reklám és Marketing Kommunikációs Kft. A cégben feltűnik Faragó Tibor neve, akinek a MédiaPlusz révén köze van a Fidesz kedvenc biztonsági cégéhez, a Valton Sec-hez; a MédiaPlusz tulajdonos a valtonos Varga Lajoshoz köthető CFTP nevű kft.-ben. Faragó egyébként néhány éve megfordult az FTC Zrt. vezetőségében is. Ez azért is érdekes, mert Orosz Pál után már a második az FTC-hez vezető szál a szerződések között.

Szalay-Berzeviczy testvére is szerződött a Budapest 2024 Zrt-vel

A szerződéslistát böngészve egy újabb ismerős névbe botlottunk; Szalay-Berzeviczy András a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) alapítójának, Szalay-Berzeviczy Attilának az öccse, és cége, a TranzPress Fordító, Kereskedelmi Szolgáltató Kft. a Budapest 2024 marketingpolitikájának kialakításához adott tanácsokat havi nettó 545 ezer forintért.

Megkeresésünkre a fiatalabbik Szalay-Berzeviczy cáfolta, hogy bátyja személye miatt szerződött le cégével a Budapest 2024. Mint elmondta, a megbízást egy nemzetközi meghívásos pályázaton nyerték 2016 közepén. Személyre szabott nemzetközi médiafigyelést, PR-mérést és médiaelemzést csak a TranzPress végez Magyarországon, így nem meglepő, hogy ők kapták meg a megbízást. Nyugat-európai versenytársaikhoz képest olcsóbban és gyorsabban tudják elvégezni a feladatokat – mondta. A szerződésben vállalt szolgáltatás 2016 augusztusában indult és összesen 7 hónapot fizetett ki a Budapest 2024. A pályázat visszavonása után a céget  tájékoztatták a határozott időtartamú szolgáltatás idő előtti felfüggesztéséről. A szerződés felbontása jelenleg folyamatban van

Testvére, Szalay-Berzeviczy Attila kérdésünkre elmondta, utólag tudta csak meg, hogy testvérének cége is kapott megbízást a pályázati cégtől. Mivel soha nem volt se tulajdonos, se tisztségviselő a Tranzpress nevű cégben, mint ahogy semmilyen döntéshozói posztot soha nem töltött be a Budapest2024 Zrt.-ben, így erre az egész pályázati folyamatra se rálátása, se ráhatása nem volt. Számított rá, hogy a szerződéslista nyilvánosságra hozatala után előkerül majd ez a szál a családi név miatt, de szerinte inkább az az érdekes, hogy öccse a név ellenére tudott szerződést nyerni. Mint elmondta, ő maga 12 éve a saját pénzét költi a BOM tevékenységére, mindig is mindenféle anyagi haszon nélkül kampányolt a budapesti olimpia mellett."

Vannak első hallása piszlicsáré tételek is; a rió Magyar Házhoz kapcsolódóan a wonderLAB Concept nevű cég 90 darab selyemkendőt gyártott le prezentációs célból, mindezt 798 ezer forint plusz áfáért. Hasonló célból gyártott le nettó 1,7 millióért 630 darab díszdobozos Rubik-kockát az ARTRADE Kft. Még ennél is jobban fájhat az adófizetőknek az a 25 darab üvegplakett és 200 valódibőr táblagéptartó tok is, amiért 4,1 milliót sem sajnáltak a Budapest 2024-nél.

Majdnem ennyibe került 450 póló, 120 bögre és 780 tornazsák, ezekért nettó 3,1 milliót fizetett a pályázással megbízott cég. Ennyiből majdnem kijönne 1180 darab dizájnolt pendrive is (nettó 3,6 millió). A 10 ezer darab kitűző sem volt olcsó, darabja nettó 265 forintra jött ki.

Most a Vaterán hozhat vissza pár forintot a Budapest 2024, ha eladja a meghiúsult olimpia relikviáit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Győrrel üzent a Fidesz: Nyugi, fiúk!

Győrrel üzent a Fidesz: Nyugi, fiúk!

Drónvideón a Tiszából kiemelt legendás gőzhajó

Drónvideón a Tiszából kiemelt legendás gőzhajó

Hózivatarral tört be az országba, Budapest felé tart a hidegfront

Hózivatarral tört be az országba, Budapest felé tart a hidegfront

Úgy hírlik, Dzsudzsák maradna az Emirátusokban

Úgy hírlik, Dzsudzsák maradna az Emirátusokban

Egy hónapig ürítette magából egy teknős a műanyag szemetet

Egy hónapig ürítette magából egy teknős a műanyag szemetet

Ónos eső és köd miatt adtak ki országos figyelmeztetést

Ónos eső és köd miatt adtak ki országos figyelmeztetést