Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nyílt menekülttáborokból senkit nem visznek a röszkei vagy tompai tranzitzónába – ígérte a magyar-szerb határon Pintér Sándor miniszter, holott a korábbi hírek épp erről szóltak.

„Jelen pillanatban ahol nyílt tábor van, ott lefolytatjuk az eljárást, erővel nem hozunk ide senkit.”

Balassagyarmaton már nem 300-an, csak 10-en vannak, a többiek elhagyták az országot, mert „jobb szociális hálóra vágynak” – tette hozzá a belügyminiszter. Pintér Sándor a kibővített tranzitzónát tekintette meg Tompán, ahonnan tegnap elvitték mind a harmincvalahány menekültet. A hivatalos magyarázat szerint nem azért vitték el őket, hogy ne kérdezhessen a sajtó, hanem hogy a személyiségi jogaikat védjék. Ha őket üldözik, ne derüljön ki, hol vannak – szólt leegyszerűsítve a miniszteri magyarázat.

Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben a rekordszám 12 elfogott illegális határátlépő volt, Pintér Sándor szerint a kormány nem reagálja túl a helyzetet. A hvg.hu kérdésére azt mondta, a meghozott hazai és uniós szabályokat tartják be. Elmondta azt is, hogy Románia felől nem lesz határzár, a migránsok bántalmazására vonatkozó kérdésre pedig azt válaszolta, minden panaszt kivizsgált az ügyészség, a bejelentésekből egy bizonyult valódinak, „a kollegát, aki elkövette, a főkapitány azonnali hatállyal elbocsátotta”.

Pintér a kritikákra válaszolva közölte, szerinte a tranzitzónában nincsenek őrizetben az emberek, hiszen Szerbia felé bármikor nyugodtan elhagyhatják a területet, és az Európai Unión kívül bármely más országba szabadon távozhatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!