szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Áder János államfőnek hétfőn kellene aláírnia a lex CEU-t. Várhatóan meg is teszi.


Az elmúlt napokban Áder János köztársasági elnök több találkozót és megbeszélést is tartott a CEU-üggyel kapcsolatban. Meghallgatta a magyar–amerikai egyetem képviselőit is. A CEU vezetése a törvény gyorsított tárgyalása előtt Balog Zoltán miniszterrel és több közjogi méltósággal is találkozni szeretett volna, hogy kifejthesse álláspontját, de Áder kivételével nem jártak sikerrel.

Időközben több köztiszteletben álló tudós, művész, oktató is arra kérte Áder Jánost, hogy parancsoljon megálljt a méltatlan támadásnak. A mai tüntetést követően holnap tiltakozó akciók lesznek az ELTE jogi, társadalomtudományi és bölcsészettudományi karán is.

A köztársasági elnöknek hétfőn kellene aláírnia a jogszabályt. A Magyar Nemzet államfőhöz közel álló forrásaik alapján azt írja, hogy
az államfő jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen, így Áder János alá fogja írni a jogszabályt. Bár várhatóan igyekszik majd a lehető legkésőbbi időpontig húzni a dolgot.

A parlament az elmúlt hétfőn szavazta meg azt a törvénymódosítást, melynek értelmében immár szabálytalanul működik az egyetem, mivel az Egyesült Államokban is felsőoktatási tevékenységet kellene folytatnia, amit nem tesz. Ez egyébként egy teljesen bevett konstrukció, világszerte üzemelnek ilyen iskolák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is

Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket