szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintegy 20 ezren gyűltek össze szombat este a budapesti Szabadság téren a Nem maradunk csendben Facebook-csoport által meghirdetett tüntetésen. A rendezők nem hagyományos demonstrációt ígértek, és valóban: a beszédek mellett ezúttal a zenén, a táncon és a hangos véleménynyilvánításon volt a hangsúly. Felszólalt Gulyás Márton és Varga Gergőt, akiket pénteken ítéltek közmunkára a Sándor-palota megdobálásáért. Előbbi közölte: mozgalmat szervez az arányos választási rendszer kiharcolásáért.

  • A rendezvényt közéleti, kulturális és zenei szervezők hirdették meg, azt mondták, ők ahhoz értenek leginkább, hogy a művészet eszközeivel hallassák a hangjukat, és közösséget formáljanak.
  • Az egyik szervező, Lukács Áron a hvg.hu-nak azt mondta, alapvető céljuk az volt, hogy fellépjenek a kormány szünet nélküli gyűlöletpolitikája ellen.
  • Az eseményen mintegy 20 ezren vettek részt, akik valóban fesztiválhangulatot teremtettek a Szabadság téren.
  • A szónokok között volt Gulyás Márton és Varga Gergő is, akiket gyorsított eljárásban első fokon 300, illetve 200 óra közérdekű munkára ítélt a bíróság, mert festékes flakonnal dobták meg a köztársasági elnöki palotát. Az előzményekről itt és itt is írtunk.
  • A tüntetés este tízkor véget ért. A tömeg egy része ekkor a Kossuth térre vonult, onnan pedig a nagykörúton az Oktogonra.
  • Éjfélkor a Deák térre is tüntetők érkeztek.
1 2 3 4 5 6 7
11
Sorrend megfordítása

Kellemes ünnepet mindenkinek!

Percről percre tudósításunkat lezárjuk.

Vissza az Oktogonra!

Adták ki a utasítást, mondván, nincsenek elegen a forgalom blokkolásához. A Rákóczi úton mennek, aztán meg nyilván a Körúton.

Az Oktogonon közben elkezdtek bulizni, bekapcsolták a technót.

A tüntetők egy része megy az Astoriára

Ébresztő, ébresztő! - skandálják.

©

Gúny

Soros György az én sugar daddym (azaz kitartóm) - ez áll a táblán.

©

Jordán Adél élre áll

Jordán Adél áll a tüntetés élére, a tüntetőkkel elénekli a Himnuszt, majd saját telefonjáról teteti be lejátszásra a Puszi zenekar Mit loptál ma Kolbász Viktor című számát.  

Boci, boci tarka

Éjfél körül szürreális fordulatban lehettet részünk: ekkor ugyanis egy lány a Boci, boci tarkát énekle a megafonba.

Ülés a Deákon

Mintegy 200-an az Evangelikus templom előtt leültek.

Irány a Deák tér!

A tüntetők egy része elindult a Deák tér felé. Ott az Akvárium közönsége üdvözölte a menetet. De az Okogonon is maradak még jónéhányan.
1 2 3 4 5 6 7
11

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!