szerző:
hvg.hu

Költségvetési csalás kísérletével és befolyással üzérkedéssel vádolják a képviselőt, aki hat társával együtt szabadlábon védekezhet.

A Központi Nyomozó Főügyészség kiemelt jelentőségű ügyben vádat emelt Mengyi Roland országgyűlési képviselővel és hat társával szemben a Fővárosi Törvényszéken – tudatta keddi közleményében a vádhatóság.
 
Az ügyészség az országgyűlési képviselőt bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja.
 
A vádirat szerint Mengyi Roland és társai 2015 tavaszán elhatározták, hogy szociális szövetkezeteknek írnak ki pályázatot EU-pénzekre, és az azon elnyerhető összeget jogellenesen – valós teljesítés nélkül – saját maguk megszerezik. Mengyi a részesedés fejében vállalta, hogy a pályázat kiírása érdekében közreműködik.

Mengyi Roland társaival az egyik találkozójukon azt közölte, hogy

5 millió forintot kell fizetniük a döntéshozónak ahhoz, hogy hivatalos útra terelődjön a pályázat, míg további 5 millió forintot a pályázat kiírásáért.

Az érintettek összegyűjtötték az első részletként kért 5 millió forintot, melyet Mengyi Roland barátjának juttattak el.
 
A vádlottak a pályázaton elnyerhető teljes összeget a magukénak akarták a vádirat szerint, de a pályázati célokhoz illő tevékenységeket nem akartak végezni. Megállapodásuk szerint ehelyett csupán a csalás lelepleződésének veszélyét csökkentő, látszólagos tevékenységeket végeztek volna el.
 
A vádlottak a szövetkezeti pályázatok útján összesen 499 996 391 forint költségvetési támogatást kíséreltek megszerezni. A pályázatokat – a befogadási feltételek nem teljesítése, illetve a pályázati kérelmek formai hibái miatt – elutasították, így vagyoni hátrány nem keletkezett.

5-15 évig terjedő szabadságvesztés
 
A Mengyi Roland országgyűlési képviselő terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele – a halmazati szabályok szerint – 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés. Az ügyészség Mengyi társait különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja. Valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Joó Hajnalka Itthon

Orbán tudja, hogy a szerencsétlen hülyére nem szavaz senki

A képviselők aggódnak, Orbán Viktor viszont elbagatellizálta a Fidesznek kínos ügyek jelentőségét a kormánypártok múlt heti, balatonfüredi frakcióülésén. Mengyi Roland példájával azt azért egyértelművé tette: mindenki magáért felelős, a párt senkit nem véd meg.

Demeter: ha Kósa át akar világítani, Orbánról se feledkezzen meg

Demeter: ha Kósa át akar világítani, Orbánról se feledkezzen meg

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

Hadházy nem akarja, hogy az LMP-ből Vágó Gábor szólaljon fel az október 23-i tüntetésen

Hadházy nem akarja, hogy az LMP-ből Vágó Gábor szólaljon fel az október 23-i tüntetésen

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba

Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba