szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szakmaiatlan és gagyi – így jellemezte egy, a Nemzeti Választási Irodánál Nyakó Istvánt akadályozó kopaszok elleni rendőrségi nyomozást az Átlátszó egyik forrása. A lapnak az arra rálátó szakemberek arról beszéltek, hogy az ügyre a nagypolitika erősen rányomta a bélyegét.

Az Átlátszó a cikkben részletesen bemutatja, milyen politikai kapcsolatai, kötődései vannak a kopaszoknak, egyik informátorukat idézve pedig azt írta: az eljárás – bűncselekmény hiánya miatti – megszüntetéséről feltehetően nem a rendőrök döntöttek. A forrás szerint arra vagy az ügyészség utasította a rendőröket, vagy a parancsnokaik, de még azt is valószínűnek tartja, hogy a "parancsot" szóban kapták a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói, így annak nincs írásbeli nyoma.

A nyomozás hibáit sorolva a lap azt írta: a nyomozók hiába azonosították be a kopaszokat, egyiküket sem hallgatták meg sem gyanúsítottként, sem tanúként. De Erdősi Lászlónét – Erdősi László herceghalmi polgármester feleségét, akinek kérdését végül Nyakó Istváné helyett befogadta az NVB – sem kérdezték ki vagy szembesítették az őt segítő kopaszokkal.

Emellett az érintettek kapcsolati hálóját sem állították össze a rendőrök, ahogyan annak sincs nyoma az Átlátszó birtokába került nyomozati anyagokban, hogy a választási irodához az annak előterében kialakult tülekedés nyomán kiérkező rendőrök mit jelentettek a feletteseiknek.

A BRFK munkatársait nem érdekelte, hogy a választási iroda elnöke, Pálffy Ilona mit tapasztalt a helyszínen, és miért küldte el a rendőröket, amihez egyébként joga sem lett volna. És azzal sem vesződtek – holott kötelességük lett volna –, hogy megindokolják, ezek a nyomozati cselekmények miért nem voltak szükségesek.

A kopaszokat hatan jelentették fel, köztük Nyakó István. A feljelentését elutasították, de pótmagánvádat nyújtott be, így ő is betekinthetett a nyomozati iratokba. Ő hozta nyilvánosságra, hogy az NVI-nél azon a tavaly februári napon megjelent nagydarab férfiak mindegyike büntetett előéletű, akad köztük gyermekbántalmazásért és fegyveres rablásért elítélt is.

Áprilisban – 14 hónappal a történtek után – Nyakó indítványát elutasította a bíróság. A politikus fellebbezett, az ügyben a táblabíróság dönt majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Sport

Az egyik NVI-s kopasz megint Kubatovnak dolgozott

Bár több mint egy éve már, hogy úgy tudjuk, a Fradi biztonsági cégének semmi, de semmi köze a kopaszbalhéhoz, egy biztonsági őr feltűnt tavaly a választási iroda előtt és idén a Fradi Európa Kupa-döntős győzelménél is.

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt