szerző:
hvg.hu

Előkerült egy levél, amelyet a bécsi észak-koreai nagykövetség diplomatája írt: miután Lukács Csabát valaki Magyarországról felnyomta a követségnél, lefordíttatták a cikkeit. A diplomata közölte: imádkozik érte, hogy a cikkekből ne derüljön ki semmi, ami a diktatúrára nézve negatív. Az újságíró nem sokkal később indult Phenjanba, veszélyben volt az élete.

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Észak-Korea bécsi nagykövetségéről küldtek egy hazai szeretetszolgálatnak. A levélből kiderül, hogy valaki feljelentette Lukács Csabát, a Magyar Nemzet munkatársát Phenjannál 2013-ban, közvetlenül azelőtt, hogy Észak-Koreában indult – abban az évben már másodszor – önkéntesként.

Egy ilyen "feljelentés" életveszélyes lehet arra nézve, akit hasonló vádakkal illetnek, amikor éppen Észak-Koreában van; a diktatúra válasza kiszámíthatatlan.

A 2013. áprilisi levélben, amely a Magyar Nemzet birtokába került a bécsi észak-koreai külképviselet munkatársa elismeri, hogy jelzést kaptak Lukács Csabáról. A diplomata azt írta, "valaki azt mondta nekem, hogy Lukács úr megjegyzést tett Észak-Koreára a televízióban és az újságban, miután hazatért". A nagykövetség munkatársa jelezte: Észak-Koreában nem adnak esélyt az együttműködésre annak, aki megsérti legfőbb vezetőjüket és rendszerüket.

Az észak-koreai követségre bekérték Lukács cikkeinek fordítását, és kilátásba helyezték, hogy súlyos következménnyel jár a Phenjannal való kapcsolatokra, ha a vádak igaznak bizonyulnak. A diplomata a levél végén azt írta, reméli és imádkozik érte, hogy a cikkekben ne legyen semmi, ami Észak-Koreára nézve negatív.

Csak a szerencsének köszönhető, hogy a magyar újságíró az évi második látogatásán nem került munkatárborba. Aki Észak-Koreában rendszerellenes tevékenység miatt kerül őrizetbe, az nem a hagyományos értelemben vett táborba kerül: aki túlélte, mindennapos kínzásokról, verésekről, éheztetésről számol be. A táborba kerüléshez egy névtelen feljelentés is elég.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet – azóta posztjáról átmenetileg lemondó – vezetője, Lehel László lehetett az, aki a nagykövetséget arról "tájékoztatta", hogy Lukács segélymunkásnak álcázott újságíró, aki rossz színben tüntetheti fel a rendszert – írta még szombaton a napilap abban a cikkben, amelyben Lehel 80-as évekbeli ügynökmúltjáról mutattak be bizonyítékokat.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jó pozícióban van a kormánynál: a jószolgálati nagykövet maga Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, állami cégek és a legnagyobb multik is busásan támogatják a szervezetet, ahogy az állam is több százmillió forintokkal támogatja évről évre. Tavaly ősszel az Emberi Erőforrások Minisztériuma például 930 millió forintot tett félre az üldözött keresztények megsegítésére, az államtitkárság felállítását pedig éppen azzal indokolták, hogy az ökumenikusok tevékenysége is milyen fontos. A szervezet 2015-ben 3,7 milliárd forintos összbevételt ért el, ebből 974 millió forint önkormányzati vagy állami forrásból származott.

Az idei költségvetés hétfői módosításában további 218 millió forinttal fejelte meg az állam az Ökumenikus Segélyszervezet forrásait.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!