Windisch Judit
Windisch Judit

Botka László szegedi polgármester évekkel ezelőtt megvett egy a telkéhez korábban is bérelt földdarabot, ám nem az új méret szerepel vagyonnyilatkozatában. Az átláthatóságon még javíthatna a kormánypropaganda által luxusélettel megvádolt szocialista kormányfőjelölt.

Egy névtelenséget kérő forrás kereste meg a hvg.hu-t azzal, hogy míg Botka László szegedi polgármester, az MSZP miniszterelnök-jelöltje kiparancsolja a gazdagokat az úszómedencéjükből, addig a szegedi háza közelében lévő tóból lecsípett magának egy darabot. Utánajártunk, kiderült, ez így nem igaz. Egy tó valóban található Botka László háza közelében, csakhogy azt teljesen körbenőtte a nádas, a helyiek elmondása szerint oda legfeljebb csak a horgászok járnak.

©

A környék

Botka László és felesége 2001-ben vásárolta meg a szegedi telket, amelynek pontos méretét és határait 2005-ben mérték ki, a földhivatali dokumentumban a területet ekkor átírták 843 négyzetméteresről 842-esre. A területhez nem sokkal később, 2005-ben átjegyeztek 287 négyzetmétert egy olyan földterületből, amely az államé volt, majd az önkormányzaté lett. A tulajdoni lap szerint 2010-ben jegyezték be oda a szegedi gázszolgáltató vezetékjogát.

©

A földhivatali papírból nem derült ki, milyen módon jutott ehhez a területhez az akkor már polgármester Botka László, ezért kikértük az önkormányzattól a város és a városvezető között született, 2005-ös szerződést. Ebből kiderült, hogy Botka az érintett területrészt megvette. Piaci értékbecslés után 2,87 millió forintot fizetett ki vételi árként, ami 10 ezer forint/négyzetméternek felel meg. A szerződés egyik pontjában leírták, hogy

"a vevők az ingatlanrésznek jelen szerződés aláírásának időpontjában már a birtokában vannak, így a birtokba adásról külön rendelkezni nem szükséges".

Az önkormányzattól kapott válasz szerint Botkáék telke a korábbi önkormányzati telek olyan részével növekedett, amelyet "kivett beépítetlen területként" soroltak be (az eredeti önkormányzati telek része egy kivett tóként megjelölt terület is, valószínűleg ezért merülhetett fel a bejelentőben, hogy Botka "tópartot" szerzett), amely 1994 óta szervesen hozzá volt csatolva a Botkáék által 2001-ben megvásárolt telekhez. A vásárlás előtt az önállóan nem hasznosítható 287 négyzetméterért évi 7875 forintot fizettek, a korábbi haszonbérleti szerződést fenntartva. Megjegyezték, városszerte számos hasonló haszonbérleti szerződés él.

©

Az önkormányzat válasza szerint a bérelt területtel azonos helyrajzi számon volt a Délalföldi Gázszolgáltató gáznyomás-szabályozója. A cég 2003-ban városszerte kezdeményezte az ilyen területek tulajdonának rendezését, ez vezetett végül a 2005-ös vásárláshoz. Beszéltünk Botka Lászlóval is, aki azt állította:

"élete legrosszabb üzletét kötötte".

A polgármester szerint az akkori legmagasabb áron vette meg az önmagában értéktelen földterületet. Az mondta, a bérlést nagyobb támadási felületnek érezte. A vásárlás után a telek mérete 1130 négyzetméter lett, amely fele részben Botkáé. Azonban a polgármester vagyonnyilatkozatában még a régi, 842 négyzetméteres teleknagyság szerepel. Megkérdeztük, miért, mire azt mondta, 2001 óta automatikusan töltötte ki a vagyonnyilatkozatát, a telek számára ténylegesen, fizikailag nem nőtt, hiszen ez a rész 1994 óta szerves része volt.

"Ez minden, csak nem eltitkolt vagyon, de javítani fogom a vagyonnyilatkozatomat"

– mondta Botka, aki szerint sokkal nagyobb baj, hogy a miniszterelnök 700 ezer forintos megtakarítást ír csak be a vagyonnyilatkozatába.

A 2017-ben leadott vagyonnyilatkozat

©

Az amúgy nem egyedi eset, hogy egy politikus rosszul tünteti fel az ingatlanja méretét. Rogán Antal miniszternek például nem korábban bérelt zöldterülettel nőtt tulajdona, hanem a lakása indult tágulásnak.

Botka László a hvg egy korábbi interjúján
©

Szerdán a Ripost írt arról, Botka nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában azt a Rolex órát, amely több szereplésén látható rajta. Botka az Indexnek azt mondta, az órát a 40. születésnapjára kapta feleségétől, nem tudta, mennyibe kerül, ezért nem írta bele a nyilatkozatba, azt viszont közölte: beperel mindenkit, aki azt állítja, óragyűjteménye lenne. A feljelentést most írják az ügyvédei. Megkérdeztük, a Rolexét is beírja-e a vagyonnyilatkozatába, mire azt mondta, "igen, sőt, a bútort és a konyhai eszközöket is". A Botka László kezén lévő óra – mostani áron – csaknem 2 millió forintba kerül.

Búvár a bulvárban

Botka Lászlót egyébként nemcsak az órája, hanem a luxusútjai miatt is támadják a jobboldali sajtóban. Botka ugyanis mélytengeri búvárkodik. Korábban hobbijáról képeket is posztolt a Facebook-oldalán, igaz, akkor még kevesebb mint 1000 követője volt. A Szeged.ma idézte a politikus bejegyzését, aki azt írta, többen kérték, néhány személyes dolgot is közöljön, ezért osztotta meg, hogy mi a kedvenc hobbija. A 2011-ben publikált bejegyzéshez képeket is mellékelt. Most a fizessenek a gazdagok szlogent hirdető Botkát azzal támadják, olyan utakra megy, amelyek több millióba is kerülhetnek. Az utazás egyébként a baloldalon is téma, kapott epés megjegyzéseket, hogy éppen utazgat, miközben ultimátumot küld a baloldalnak.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Körülmetéltek egy öt hónapos csecsemőt Olaszországban, belehalt

Körülmetéltek egy öt hónapos csecsemőt Olaszországban, belehalt

Fagyállós tejjel, gombostűdarabokkal ölhetik a macskákat Felgyőn

Fagyállós tejjel, gombostűdarabokkal ölhetik a macskákat Felgyőn

Düsseldorfba indultak, de a kapitány végül Edinburghba vitte az utasokat

Düsseldorfba indultak, de a kapitány végül Edinburghba vitte az utasokat

Meztelenül akart gépre szállni, hogy áramvonalasabb legyen

Meztelenül akart gépre szállni, hogy áramvonalasabb legyen

Hány négyzetméternyi luxusingatlan jön ki egymillió dollárból Budapesten?

Hány négyzetméternyi luxusingatlan jön ki egymillió dollárból Budapesten?

Itt megnézheti, lottómilliárdos lett-e

Itt megnézheti, lottómilliárdos lett-e