szerző:
MTI

Az ügy kilenc vádlottja közül ötöt mondott ki bűnösnek a bíróság. A pert másodfokon folytatják.

Felmentette P. Koltai Gábor filmproducert a milliárdos nagyságrendű költségvetési csalás, pénzmosás és más bűncselekmények vádja alól a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével.

Az ügyben megvádolt kilenc ember közül ötnek a bűnösségét mondta ki a bíróság költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Mindannyian felfüggesztett, 10 hónap és 2 év közötti szabadságvesztést kaptak, továbbá volt, akit többmilliós pénzbüntetéssel is sújtott a törvényszék.

A büntetőeljárás 2010-ben indult, P. Koltai Gábor több hónapot töltött előzetes letartóztatásban. Az ügyészség 2013-ban emelt vádat az ügyben, a büntetőper pedig 2014-ben kezdődött meg. Az ügyészség többször módosította a vádat, és az eljárás során több vádiratot egyesítettek.

Az ügyészség szerint P. Koltai Gábor és megvádolt társai 2008 és 2010 között angol nyelvű 3D-s animációs filmek gyártásával, illetve filmes jogok átruházásával kapcsolatos fiktív számlákkal és fiktív gyártási láncolattal külföldi offshore cégeken keresztül összességében többmilliárdos áfacsalást követtek el.

Az ügyész korábban vádbeszédében a vádlottak többségére letöltendő szabadságvesztést kért, a vádlottak és védőik felmentésért folyamodtak. P. Koltai Gábor az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét, és részletesen vitatta az ellene felhozott vádakat.

Csütörtökön az elsőfokú ítélet szóbeli indoklása során a bíró szóvá tette, hogy a bűnüldöző hatóságok esetenként figyelmen kívül hagyták az olyan tényeket, amelyek nem illettek a koncepciójukba. A felmentő rendelkezésekről többnyire bizonyítékok hiányában döntöttek.

Az elsőfokú ítélet fellebbezések folytán nem emelkedhetett jogerőre, így a büntetőper másodfokon folytatódik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!