szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Rogán Antal alá tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ elvileg a közt tájékoztatja. Hogy az adófizetők pénzéből működő sajtóelhárítók nem válaszolnak, húzzák az időt, másra válaszolnak, személyeskedve kioktatnak, már megszoktuk. Ám a kommunikációs csúcsszerv ezúttal új technikát vetett be az újságírók lerázására, ami csak a hivatkozott baráti lapnak lehet kínosabb, mint nekik.

Az idei költségvetés módosításával ötmilliárd forinttal – 27 milliárdra – növelték a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda költségvetését, pedig még el sem kezdődött a választási év. A beérkezett összeget aligha a tájékoztatás színvonalára fordítják, ha az alábbi esetből indulunk ki.

A Kreatív című reklámszakmai folyóirat újságírója múlt héten küldött kérdéseket a Rogán-tárca alá tartozó Kormányzati Tájákoztatási Központnak (KTK) a "plakáttörvényről", azaz a településkép-védelmi törvényre vonatkozó kormányrendeletben írtakról.

A szakújságíró három kérdésben foglalta össze, amire kíváncsi volt:

"A múlt hét pénteken a Magyar Közlönyben megjelent, a településvédedelemről szóló, 2016-os LXXIV. törvény végrehajtási menetét kijelölő 104/2017-es számú kormányrendelettel kapcsolatban szeretnék néhány kérdést feltenni.

- Kérdésem az lenne, hogy milyen szakmai okok indokolják, hogy a türelmi idő lejárta után, 2020-tól nem lehet ragasztani a plakátokat?

- Jelenleg egy építési hálón elhelyezett hirdetés akár több száz négyzetméter is lehet, a rendelet ehhez képest 9 nm-ben maximalizálja az ott megjelenő hirdetések méretét is. Ezen szabályozásban milyen okok játszottak közre?

- Egyeztettek-e szakmai szervezetekkel a rendelet megalkotása előtt?"

A KTK sajtósa néhány nap késlekedés után igen rövid választ küldött: "Megkeresése kapcsán ajánljuk figyelmébe az alábbi linket: http://pestisracok.hu/simicska-lajos-elegedetlen-megszunnek-varosokat-ellepo-plakaterdok/."

A kormány tehát kommunikáció címén a baráti média cikkét terjeszti. Még egy szakújságíró kérdésére is csak egy politikailag terhelt cikkel tudnak válaszolni (ami amúgy is nyilvános, tehát semmi érdemi segítséget nem ad az újságíró munkájához). Tény, hogy a KTK aktatológatójának így megspóroltak némi munkaidőt, de anyagi oldalon ez a puritánság még nem jelentkezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összevesztek azon, ki hozza a vodkát, késelés lett a vége

Összevesztek azon, ki hozza a vodkát, késelés lett a vége

Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap

Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén