szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országgyűlési képviselők egy részének nem elég egy iroda, többet is bérelnek számukra közpénzből, de a jelek szerint van, aki egészen szerény helyiséggel is beérni. Olyannal, amit szinte megtalálni sem lehet.

Nem minden országgyűlési képviselő használja rendeltetésszerűen azt a havi több százezer forintot, amit irodabérlésre kapnak az államtól – állapították meg a Direkt36 és a Házon kívül újságírói. Az oknyomozó portál és az RTL-es műsor munkatársai harminc képviselői irodát kerestek fel személyesen az elmúlt hetekben. Néhány pozitív példa mellett nem csak az derült ki, hogy sok helyiségért irreális árat fizet az Országgyűlés, de voltak olyan irodák is, amelyeket meg sem találtak.

Az Országgyűlés Hivatalától kapott lista szerint egyébként a 199 országgyűlési képviselő közül 147 képviselőnek bérel irodát az Országgyűlés.

Dunaújvároson a nagyobb az olcsóbb

Egy dunaújvárosi szocreál irodaházban két országgyűlési képviselőnek is bérel irodát az Országgyűlés Hivatala. Mindkét iroda az első emeleten van, sötét folyosóról nyílik, ránézésre hasonlítanak, mégis óriási köztük a különbség. Az egyik 52 négyzetméter és a bérleti díja 25 400 forint. A másik mindössze 35 négyzetméter, ehhez képest az ára 213 ezer forint.

A drágább iroda bérlője, a fideszes Galambos Dénes nem akart nyilatkozni a Direkt36-nak, az Országgyűlés Hivatalához irányította az újságírót, de ott sem adtak egyértelmű választ. Annyit közöltek írásban, hogy a nagyobbik irodát egy jobbikos képviselő csak részidőre bérli.

Az irodaházat működtető önkormányzati cég vezetője, Mádai Balázs azzal magyarázta a nagy árkülönbséget, hogy Hegedűs Lórántné csak heti 3 órára bérli az irodát, míg Galambos Dénes teljes időre, ráadásul neki biztosítottak bútorokat, technikai eszközöket, 50 széket és kiegészítőket, illetve internetet is.

Az oknyomozó portál információi szerint az irodaházban magánszemélyeknek vagy cégeknek teljes időre is csak havi 60 ezer forint egy akkora iroda ára, mint amekkorát Galambos bérel, és ebben már a rezsi is benne van.

Németh Szilárdnak kettő is van, de csak egyet találtak meg

A csepeli önkormányzat előtti Szent Imre tér közvetlen közelében a fideszes Németh Szilárdnak az Országgyűlés Hivatala két irodát is bérel, mindkettőt az önkormányzat cégétől, és mindkettő 120 ezer forintba kerül havonta. Az egyik iroda rögtön a tér sarkán, az önkormányzathoz legközelebbi lépcsőház földszintjén van. A bejárat mellett réztáblák szerint nemcsak Némethnek, hanem Deutsch Tamás EP-képviselőnek is ott van irodája.

Németh Szilárd másik irodájának innen öt perc sétára kellene lennie, de a címként megadott újépítésű háztömbben sehol nem találták az újságírók. Németh Szilárdot se személyesen, se telefonon nem sikerült elérni, így e-mailben kérték tőle, hogy segítsen megtalálni a második irodáját, de a cikk megjelenéséig nem válaszolt.

És van, akinek ennél is több

A fideszes Salacz Lászlónak három irodát fizet az Országgyűlés Hivatala, ezekből kettő Kecskeméten van. Az egyiket fideszes képviselőtársával, Zombor Gáborral közösen bérli az önkormányzattól: ez a polgármesteri hivatal épületében van, a Salaczra eső rész 28 négyzetméteres, és 44 450 forintba kerül havonta. Salacz másik irodája a címe szerint a város egyik forgalmas útja mellett álló panelház földszintjén van, 72 négyzetméter, de hiába keresték, a lépcsőház aljában csak egy fodrászüzletet, illetve a védőnői szolgálat irodáit találták meg.

Salacz László a parlamentben azt állította a Direkt36-nak, hogy az iroda ott van, csak nem jól keresték, a Házon kívül című tévéműsor stábja visszament Kecskemétre. A fodrász magyarázta el nekik, hogy a ház egyik beugró részén, a bokrok mögött találják az ajtót, amire semmi nincs kiírva. A stáb sem talált ott senkit.

Amikor megkérdezték, mennyiért bérli a panel aljában eldugott irodát, Salacz László 120 ezer forintot tippelt, miközben az irodáért 213 ezer forintot fizet az Országgyűlés.

Omladozó pince, lelakatolt vasajtó

A budapesti Kiss János altábornagy utca egyik házának alagsorában a jobbikos Lukács László György képviselői irodája helyett csak omladozó pincéket, lelakatolt vasajtót és rossz állapotban lévő üres üzlethelyiségeket találtak az újságírók, meg az egyik postaládán a Magyar Igazság és Élet Pártja kifakult matricáját.

Lukács László egy ügyvédi irodától havi 176 ezer forintért vette bérbe a 37 négyzetméteres alagsori helyiséget. Az irodát a Házon kívül stábja sem találta meg, ezért felhívták a képviselőt, hogy segítsen nekik. Lukács elárulta, hogy zöldre festett rácsokat kell keresniük. Az iroda árát csak annyival kommentálta, hogy „176 ezer forint Budán talán az az árkategória lehet, ami belefér”.

Tóbiás József „nem flancoló” környezetet akart

Nem egyszerű megtalálni a szocialista Tóbiás József szentendrei irodáját sem, ami egy autóbontó, egy autóiskola és egy konditerem szomszédságában van a város külső részén. Az iroda egy lerobbant ház első emeletén, a folyosó végén egy sarokban bújik meg, és egészen az ajtóig egy útbaigazító tábla vagy felirat sem jelzi, hogy hol kell keresni.

„A környékkel mi lenne a baj? Lakóházak, társasházak és műhelyek, cégek, vállalkozások is működnek, vagyis dolgos, hétköznapi, nem flancoló a környezet” – válaszolta az irodaválasztás szempontjait firtató kérdésre Tóbiás József.

A döntésnél azt is figyelembe vették, hogy a környék könnyen elérhető, és ingyenes a parkolás. A 28 négyzetméteres irodát 100 ezer forintért bérlik az autósiskolát működtető cégtől, ami azt jelenti, hogy négyzetméterenként több mint 3500 forintot fizetnek. Ez nem sokkal marad el attól, amit az LMP-s Sallai Róbert Benedek fizet Szentendrén egy belvárosi, a sétálóutcára nyíló irodáért: ő 18 négyzetmétert bérel nyolcvanezer forintért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!