szerző:
hvg.hu

A Magyar Nemzet megírta, hogy a lap munkatársát nem engedték be szerdán egy nyilvános eseményre, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá tartozó egyik hivatal szervezett. Az NGM dühös közleményben reagált csütörtökön. Emellett új fogalmat is megismerhetett a közvélemény: a korlátozottan sajtónyilvános eseményt.

Némi rejtett simicskázás kíséretében a sajtóetikai normák betartását emlegették az NGM csütörtöki közleményében azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzet megírta: nem engedték be a lap munkatársát egy szerdai, budapesti nyilvános eseményre, és egy videót is közzétettek, amelyen az újságíró azt kérdezi a tárca sajtósától, miért nem engedik be.

Az Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése nevű kiemelt uniós projekt szerdai nyitórendezvényére nem engedték be a Magyar Nemzet munkatársát. A 30 milliárdos program konzorciumvezetője a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá tartozó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, aminek egyik, Baross utcai épületében tartották az eseményt. A lap újságírója és fotósa csak a portáig jutott, onnan nem engedték tovább őket.

Kis várakozás után megjelent a szaktárca egyik sajtósa, aki azt állította, hogy a rendezvény „korlátozottan sajtónyilvános”, meghívóra és előzetes regisztrációra lett volna szükség. Ehhez képest megérkezésükkor a portások sem kértek rajtuk számon regisztrációt, sőt, az egyik őr azt is megjegyezte, hogy nyilvános a rendezvény, bárki bemehet, csak fel kell írni a nevét és a sajtóorgánumot, ahol dolgozik.

A sajtós a cikk szerint hivatkozott arra is: „az MTI nekünk természetesen teljesen elég, ők fognak tudósítani”, így javasolta, hogy a távirati iroda anyagát használja fel a lap is. Ehhez képest az eseményt nem hirdették az MTI agendájában, és maga az állami hírügynökség sem jelezte előzetesen, hogy beszámol az eseményről – jegyezte meg a lap.

A szerdai esettel kapcsolatban a Magyar Nemzet megkereste a nemzetgazdasági tárcát és az NSZFH-t is, de a kérdésekre lapzártáig nem kaptak választ.

Keresték az ügyben Felix Bubenheimert, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtó- és médiarészleg-vezetőjét is. Ő válaszolt, méghozzá azt, hogy az Európai Bizottságnak semmilyen szerepe nem volt a rendezvényben, így nem tudja kommentálni a konkrét esetet.

NGM: Nem közszereplő a munkatársuk

A nemzetgazdasági tárca csütörtökön felháborodott hangú közleményben tiltakozott az ellen, hogy Hutter Marianna, a Magyar Nemzet munkatársa engedélye, sőt, határozott tiltakozása ellenére videófelvételt készített és tett közzé a munkatársukról.

Szerinte az újságíró késve érkezett a rendezvényre és nem regisztrált arra, munkatársuk pedig csupán arról tájékoztatta, hogy így már nem léphet be.

A minisztérium állítja: a lap munkatársai azonban erőszakosan, agresszíven kérdezgették a sajtóst, és kérése ellenére videofelvételt készítettek róla. Szerintük „Hutter Marianna nem tudósítani kívánt az eseményről, hanem a konferenciához egyáltalán nem kapcsolódó kérdéseket kívánt feltenni, ezt bizonyítják az NGM Sajtó- és Kommunikációs Titkárságának tegnap délután átküldött kérdései is”.

Az NGM szerint a sajtós munkatársuk nem közszereplő, és nem feladata nyilatkozni a sajtónak. Közölték: „a Magyar Nemzet által alkalmazott megfélemlítést minden, a közszolgálatban dolgozó kollégánk nevében visszautasítjuk”.

A minisztérium közleményének végén, név nélkül odaszúrtak a lap tulajdonosának, Simicska Lajosnak is. „Egyben bízunk benne, hogy milliárdos gazdája utasításai ellenére a Magyar Nemzet nem feledi el végleg a sajtóetikai normákat” – írták.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Sokkoló képeket készítettek az állatvédők, hogy megmutassák, milyen nagy a baj a tengerekben

Sokkoló képeket készítettek az állatvédők, hogy megmutassák, milyen nagy a baj a tengerekben

Baleset történt, kerülje el az M3-ast

Baleset történt, kerülje el az M3-ast

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának

Beütött a baj: több százezer szívritmus-szabályozónál találtak biztonsági rést

Beütött a baj: több százezer szívritmus-szabályozónál találtak biztonsági rést

Egy utas takarított fel a Kökin, mert már nem bírta elviselni a látványt

Egy utas takarított fel a Kökin, mert már nem bírta elviselni a látványt

Meg fog lepődni, milyen volt a legelső iPhone

Meg fog lepődni, milyen volt a legelső iPhone