Tetszett a cikk?

A jobbikos plakátok miatt perelt Habony Árpád, első fokon vesztett.

"Ti dolgoztok, ők lopnak" – hirdeti országszerte a Jobbik a plakátjain, az egyik verzión Orbán Viktorral és Mészáros Lőrinccel, a másikon Rogán Antallal és Habony Árpáddal. Ez az a plakát, amit fideszes aktivistál előszeretettel rongálnak, néha elég béna módon, ugyanis előfordult, hogy a Simicska csicskái vagy a Simicska párt felülragasztás pont Orbán és Mészáros alá került.

©

Ezek miatt a plakátok miatt perelt tehát Habony Árpád, de nem azt kifogásolta, hogy azt állítják róla, hogy lop, hanem azt, hogy engedélye nélkül használták fel a képmását, ezzel pedig megsértették a személyiségi jogait. A perről tudósító mno.hu azt írta, Habony ügyvédje – aki nem járult hozzá, hogy nevét nyilvánosságra hozzák – azzal érvelt, "a plakátok képi részének nincs a jog által védett véleményközlése".

Az ügyvéd szerint az is elég lett volna, ha azt írtják a poszterekre, "Habony Árpád lop", akkor is ugyanez lett volna az üzenet, de nem sértették volna meg Habony képmáshoz való jogát. Az ügyvéd szerint Habony közszereplői státusza nem éri el azt a szintet, ami alapot adna a plakátokon való megjelenésre.

Szabó Csilla bíró viszont máshogy látta ezt, azt mondta, nem attól közszereplő valaki, hogy a nyilvánosság elé lép, hanem hogy olyan tevékenységet végez, ami azzá teszi. A lap szerint a döntés megállapította, Habony Árpád médiatulajdonos, akinek cégeihez állami pénzek kerülnek, továbbá szerződéssel nem rendelkező politikai tanácsadó, akinek valamilyen ráhatása mindenképpen van a közügyekre.

A bíró szerint tehát Habony nem kifogásolhatja, hogy képmását nyilvánosságra hozzák. A döntés nem jogerős, Habonyék fellebbezhetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány száz lélegeztetőgépet adott a vajdasági magyaroknak

A kormány száz lélegeztetőgépet adott a vajdasági magyaroknak

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították

Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították