Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Immáron a Városligeti Színház sem épül meg, jelentette be Lázár János a Kormányinfón, legalábbis az építést bizonytalan ideig elnapolják, és ez már nem az első épület, amiről lemond a kormány a projektben. A Városliget Zrt. korábban még kijelentette, a rendeletben felsorolt épületek megépítésén dolgozik, de ez most már nem igaz, hiszen a színház is a rendeletben szerepelt. A kormány egyre többet beszél a zöldfelületek fontosságáról.

Elszólta magát Lázár János a 87. csütörtöki Kormányinfón. Munkatársunk az iránt érdeklődött, hogy milyen döntés született a Liget projektről a két héttel ezelőtti kormányülésen, amelyről Lázár egyébként elég keveset mondott a Kormányinfó addig lement két órájában. A Városligetről elsősorban a zöldfelület tekintetében beszélt és hallgatta meg a kormány Baán László kormánybiztost. Az a cél, hogy a zöldfelület mértéke ne csökkenjen, mondta Lázár, ami kicsit furcsa, mert a Városliget Zrt. a kezdetektől azt kommunikálta, hogy nő a zöldfelület mértéke. Azt már a terv kritikusai teszik hozzá, hogy igen, de a zöldfelület növekménye abból adódik, hogy a Városligeti tó mérete növekszik, és az bizonyos százalékban beszámítható a zöldfelületbe – ahogy a tetőkertek is. A teljes értékű zöldfelület, azaz, amit a közember is zöldfelület alatt ért: a park, az növekszik a legkisebb mértékben. (2 óra 5 perc környékén kezd el beszélni Lázár a kérdésről:)

A Liget zöldterületei megérettek a rehabilitációra, ezt senki nem vonja kétségbe, mondja Lázár. Kérdés az is, mikor szűnik meg az átmenő forgalom a Ligetben véglegesen, mondja Lázár (nem szűnik meg, a tervek szerint marad az autóforgalom, csak máshol), és három épületről beszéltünk, folytatta a miniszter: a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum és az Új Nemzeti Galéria. Itt a kiviteli tervezés zajlik. (Ezek szerint az új Közlekedési Múzeumról nem beszéltek a kormányülésen.)

Nem épül több múzeum a Ligetben, azaz nem lesz Csontváry Múzeum. De, és itt hangzott el igazán új információ, nem épül vissza az a kis színház, amely korábban a Városliget sarkában, az Ajtósi Dürer sor és Dózsa György út sarkán állt. Ennek visszaépítését "elnapolták". A Városligeti Színház épülete 1909-től állt itt, Vágó József és Vágó László tervezte, ahogy a Válasz.hu cikkében olvasható, és túlélte a második világháborús ostromot is, de a Dózsa György út 1952-es kiszélesítése miatt, ami által kialakult a Felvonulási tér, lebontották. Egészen mostanáig úgy volt, ez is megépül, a Liget Budapest honlapján a mai napig ott van a látványterven:

©

Korábban egy üzemeltetési épületről mondott le a kormány, illetve a Vidámparkban álló Pajtaszínház műemléki védettségű épületét sem a Városligetben, hanem a szentendrei Skanzenben fogják felállítani. És most már a színház építése is a nagyon bizonytalan jövőbe helyeződik át.

A Városliget Zrt. egy héttel korábban azt a választ adta kérdésünkre – amely leginkább a Csontváry Múzeumra vonatkozott –, hogy továbbra is a 1866/2015. (XII. 2.) rendeletben felsorolt elemek megvalósításán dolgozik. Igen ám, de ebben a Városligeti Színház is szerepel – hát ennyire vannak kőbe vésve a kormánydöntések.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!