Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Immáron a Városligeti Színház sem épül meg, jelentette be Lázár János a Kormányinfón, legalábbis az építést bizonytalan ideig elnapolják, és ez már nem az első épület, amiről lemond a kormány a projektben. A Városliget Zrt. korábban még kijelentette, a rendeletben felsorolt épületek megépítésén dolgozik, de ez most már nem igaz, hiszen a színház is a rendeletben szerepelt. A kormány egyre többet beszél a zöldfelületek fontosságáról.

Elszólta magát Lázár János a 87. csütörtöki Kormányinfón. Munkatársunk az iránt érdeklődött, hogy milyen döntés született a Liget projektről a két héttel ezelőtti kormányülésen, amelyről Lázár egyébként elég keveset mondott a Kormányinfó addig lement két órájában. A Városligetről elsősorban a zöldfelület tekintetében beszélt és hallgatta meg a kormány Baán László kormánybiztost. Az a cél, hogy a zöldfelület mértéke ne csökkenjen, mondta Lázár, ami kicsit furcsa, mert a Városliget Zrt. a kezdetektől azt kommunikálta, hogy nő a zöldfelület mértéke. Azt már a terv kritikusai teszik hozzá, hogy igen, de a zöldfelület növekménye abból adódik, hogy a Városligeti tó mérete növekszik, és az bizonyos százalékban beszámítható a zöldfelületbe – ahogy a tetőkertek is. A teljes értékű zöldfelület, azaz, amit a közember is zöldfelület alatt ért: a park, az növekszik a legkisebb mértékben. (2 óra 5 perc környékén kezd el beszélni Lázár a kérdésről:)

A Liget zöldterületei megérettek a rehabilitációra, ezt senki nem vonja kétségbe, mondja Lázár. Kérdés az is, mikor szűnik meg az átmenő forgalom a Ligetben véglegesen, mondja Lázár (nem szűnik meg, a tervek szerint marad az autóforgalom, csak máshol), és három épületről beszéltünk, folytatta a miniszter: a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum és az Új Nemzeti Galéria. Itt a kiviteli tervezés zajlik. (Ezek szerint az új Közlekedési Múzeumról nem beszéltek a kormányülésen.)

Nem épül több múzeum a Ligetben, azaz nem lesz Csontváry Múzeum. De, és itt hangzott el igazán új információ, nem épül vissza az a kis színház, amely korábban a Városliget sarkában, az Ajtósi Dürer sor és Dózsa György út sarkán állt. Ennek visszaépítését "elnapolták". A Városligeti Színház épülete 1909-től állt itt, Vágó József és Vágó László tervezte, ahogy a Válasz.hu cikkében olvasható, és túlélte a második világháborús ostromot is, de a Dózsa György út 1952-es kiszélesítése miatt, ami által kialakult a Felvonulási tér, lebontották. Egészen mostanáig úgy volt, ez is megépül, a Liget Budapest honlapján a mai napig ott van a látványterven:

©

Korábban egy üzemeltetési épületről mondott le a kormány, illetve a Vidámparkban álló Pajtaszínház műemléki védettségű épületét sem a Városligetben, hanem a szentendrei Skanzenben fogják felállítani. És most már a színház építése is a nagyon bizonytalan jövőbe helyeződik át.

A Városliget Zrt. egy héttel korábban azt a választ adta kérdésünkre – amely leginkább a Csontváry Múzeumra vonatkozott –, hogy továbbra is a 1866/2015. (XII. 2.) rendeletben felsorolt elemek megvalósításán dolgozik. Igen ám, de ebben a Városligeti Színház is szerepel – hát ennyire vannak kőbe vésve a kormánydöntések.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
150 milliós bírságot kapott egy cég, mert mentolos cigarettákat forgalmazott

150 milliós bírságot kapott egy cég, mert mentolos cigarettákat forgalmazott

Milliárdos profitot termel a fizetős magyar egészségügy

Milliárdos profitot termel a fizetős magyar egészségügy

Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére

Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére