szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig 71 áldozatot azonosítottak azok közül, akiket 1956. október 25-én agyonlőttek. Cél, hogy az ismeretlen nevekből életutak, emberi sorsok és történetek legyenek, ezért várják azoknak a jelentkezését, akik adatokkal szolgálhatnak a halottakról és a sebesültekről.

Az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz áldozatainak és sebesültjeinek életútjáról, korábbi sorsáról gyűjt információt az Országgyűlési Múzeum – közölte az intézmény hétfőn.

Az áldozatok emlékére indított Egy sortűz nyomában című kutatás részeként azoknak a személyeknek a jelentkezését várják, akiknek rokonai, ismerősei körében lehettek olyanok, akik szerepeltek a "véres csütörtök" áldozatainak listáján, vagy biztosan lehet tudni róluk, hogy a helyszínen sebesültek meg, vagy vesztették életüket.

Mint írják, céljuk, hogy az ismeretlen nevekből életutak, emberi sorsok és történetek legyenek. A múzeum szerint minden visszaemlékezés, tárgyi emlék, fotó- és filmdokumentum jelentős lehet. Mostanáig 71 áldozatot azonosítottak.

Az érintettek jelentkezését június 30-ig várják – olvasható a múzeum közleményében. A felhívás részletei a nemzetfotere.hu internetes oldalon olvashatóak.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!