Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Az úszószövetség új vezetése által elrendelt átvilágítás során egy túlszámlázást és egy hűtlen kezelést felvető ügy már felmerült – mondta az elnök Bienerth Gusztáv a hvg.hu-nak adott interjúban, amelyben a molesztálási, szexvideó-botrányokról, és a gyermekvédelmi intézkedésekről is kérdeztük.

Hvg.hu: Amint színre lépett, bejelentette az úszószövetség átvilágítását. Ennek vannak már eredményei?

Bienerth Gusztáv: Amikor február 8-án elnöknek választottak, természetesen meg akartam ismerni a szövetség pénzügyi-gazdálkodási helyzetét, de ekkor még nem állt rendelkezésre a 2016. évi mérleg. Ezért kezdeményeztem az átvilágítást, amelyre felkértem az ország egyik meghatározó könyvvizsgáló cégét, a Deloitte-ot, amely egyben a LEN, az Európai Úszószövetség könyvvizsgáló cége is. A felkérés a 2015-16-os év vizsgálatára vonatkozott, ami még nem fejeződött be, de a cég épp szerdán egy-két kérdésre felhívta a figyelmemet, amelyek közül az egyik egy közbeszerzési eljárással, a másik pedig egy volt munkatársunkkal kapcsolatos. Ezt azért jelezték, mert ezekben az ügyekben az elnökségnek, illetve az elnöknek valamilyen döntést kell hoznia. Szerdán volt elnökségi ülésünk, tájékoztattam az elnökséget a két kérdésről, és a közgyűlésnek is beszámolok. A közbeszerzési eljárásnál a Deloitte megítélése szerint formailag minden rendben van,

de jelentős értékkülönbség van az elvégzett munka, annak szakmai tartalma és a kifizetett díj között.

Időközben elkészült a 2016-os mérleg, amit egy másik könyvvizsgáló hitelesített, erről beszámolok a közgyűlésnek, amely dönt majd az elfogadásáról.

Hvg.hu: Mire vonatkozott a közbeszerzés és mekkora összegről volt szó?

B. G.: Bizonyos 2016-os felújítási munkálatokkal kapcsolatos, 57 millió forint nagyságrendű történet ez. Úgy döntöttünk, hogy igazságügyi szakértőt kérünk fel a probléma vizsgálatára, és javasolni fogom, hogy a közgyűlésen felállítandó felügyelőbizottság (mert most csak egy szűkebb hatáskörrel rendelkező ellenőrző testület működik) szerezze be a szakértői jelentést, vizsgálja meg az eset körülményeit, és tegyen javaslatot az elnökségnek a továbbiakról. A másik kérdéskör pedig arról szól, hogy a MÚSZ egyik korábbi vezető munkatársa a saját munkakörébe tartozó kérdéskörre saját tulajdonú céggel kötött megbízást, ami a Deloitte szerint felvetheti a hűtlen kezelés gyanúját. Ezt is meg kell néznie a felügyelőbizottságnak, és javaslatot kell tennie a teendőkről. Ebben az ügyben több millió forintról van szó.

©

Hvg.hu: Az érkezése után többen lemondtak az elnökségből, de maradtak azért jócskán olyanok, akik egyes vélemények szerint a korábbi vezetés kinyújtott kezeként működtek, részt vettek a döntéshozatalban. Ha a vizsgálat feltár bizonyos szabálytalanságokat, milyen felelősségük lesz a régi-új elnökségi tagoknak?

B. G.: Én nem vagyok biztos benne, hogy az említett szabálytalanságokról az elnökség egyáltalán tudott. Ezek operatív kérdések, nem feltétlenül elnökségi vagy akár elnöki hatáskörök. Az elnökség 15 tagú grémium, stratégiai döntéseket hoz, nagyon ritkán foglalkozik egyedi szerződésekkel. A tények ismeretében az elnökség fogja meghozni a régi és az új tagokkal együtt a célszerűnek és indokoltnak tartott döntéseket.

Hvg.hu: Mennyi új tagja lesz az elnökségnek?

B. G.: Öt új tagot fogunk a közgyűlésen választani. Amikor lemondott a korábbi elnök, megfogalmazódott az az igény, hogy célszerű lenne az elnökséget is újraválasztani. A teljesen legitim elnökséggel szemben nem volt más eszközöm, mint mindenkivel egyesével leülni, és azt kértem, ajánlja fel a lemondását, majd megállapodtam hat elnökségi taggal, hogy ebben a pozícióban nem fogják folytatni a munkát. Ennek több oka volt: láttam összeférhetetlenségi okokat, hiszen ha valaki munkaviszonyban van a MÚSZ-szal, és egyben az elnökség tagja, számomra ez nem összeférhető. Volt, ahol egyéb szempontok döntöttek. Ezért ürült meg hat hely, most ötöt fogunk választani a helyekre.

Hvg.hu: Régi tagból pedig akkor marad kilenc. Amit elmondott, az arra utal, hogy Gyárfás Tamásnak felmerül bizonyos felelőssége az említett területeken. Beszélt erről Gyárfás Tamással?

B. G.: Én abban állapodtam meg vele, hogy ha elkészül a jelentés, akkor neki mutatom meg elsőként. Szerintem így illik. Nem beszélnék most még felelősségi kérdésekről, mert a tényeket még nem látjuk teljes mértékben. Gyárfás Tamás 24 évig vezette az úszószövetséget, nagyon meghatározó vezetője a magyar sportéletnek.

Hvg.hu: Bizonyos területeken vele továbbra is együtt kell működniük, ezzel mi a helyzet?

B. G.: Legutoljára a LEN marseille-i kongresszusán találkoztunk. És Gyárfás Tamás a LEN kincstárnoka, a FINA, vagyis a Nemzetközi Úszószövetség alelnöke, szerintem a szervezet egyik vezetője is marad. A vizes vb-t koordináló bizottságban pedig a FINA-koordinációt végzi, amióta nem társelnök. A MÚSZ sok munkatársa dolgozik teljes munkaidőben a vb-szervezésen, rendszeresen konzultálok a szervező kft. vezetőivel, szervezzük a Duna Aréna tesztversenyének tekinthető Budapest Open bajnokságot, és így tovább. Keményen dolgozunk azon, hogy ez legyen a FINA legsikeresebb világbajnoksága.

Hvg.hu: Vannak csúnyább ügyei is az úszószövetségnek. Az egyik a Tóth Ramón-ügy, az edzőt azzal vádolják, hogy korábban kiskorúakat zaklatott szexuálisan. A MÚSZ lépett az ügyben, és vizsgálatot is indított, hogy áll ez?

B. G.: Az ügyben folyik egy rendőrségi és egy szövetségi vizsgálat. Utóbbi eddigi megállapításai alapján felfüggesztettük Tóth Ramónt a régióvezetői tisztségéből, a vizsgálat vélhetően hamar be fog fejeződni. A rendőrségi vizsgálattal kapcsolatban hivatalos információm nincs.

Hvg.hu: A másik pedig az országos bajnokság alatt történt szexvideó-ügy, amelyben úszók felvettek telefonnal egy aktust az érintett nő, amúgy úszóversenyző tudta nélkül.

B. G.: Hallottam az ügyről pár napja, a szervezők a bajnokság alatt nem jeleztek semmilyen problémát. Ebben a helyzetben a szövetség ezt teheti, hogy hivatalos tájékoztatást kértem a három érintett klubtól, hogy mi történt, és milyen lépéseket tettek az ügyben. Egy klubtól már kaptam, kettőtől pedig még várom a tájékoztatást. A véleményünket a tényekre kell alapoznunk, most ennek a közepén vagyunk. Fontos, hogy az úszószövetség etikusan, szabályszerűen működjön, talán feltűnt, hogy az új elnökségi tagjelöltek között van az Unicef magyarországi ügyvezető igazgatója is. Borzasztó fontosnak tartom, hogy a gyermekjogok védelme olyan strukturális szintre emelkedjen, hogy ahelyett, hogy futunk az események után, inkább előzzük meg a bajt.

©

Hvg.hu: A Kiss László-ügy és kezelése, és más erőszakolási ügyek miatt is ez talán a legsötétebb árnyék, ami rávetült a MÚSZ-ra. Volt erre egy lépés még a Gyárfás-elnökség idején, hogy Herczog Mária szociológus írjon egy jelentés. Ennek lett valami folytatása? A jelek szerint ugyanis elakadt az ügy.

B. G.: Én rögtön írtam a Herczog Máriának, hogy igyunk meg egy kávét, ez a találkozó még nem jött létre, de örömmel leülök vele, és meghallgatom az álláspontját. Én az Unicefnek voltam elnöke, van némi közöm a gyerekjogokhoz és a gyerekvédelemhez. A válaszom a kérdésre talán az lehet, hogy

az Unicef ügyvezető elnöke a MÚSZ elnökségi tagja lesz.

Ezek a kérdések fontosak, az Unicef ajánlások is és Herczog Mária megállapításai, ajánlásai is, amelyek mindez idáig a fiókban maradtak.

Hvg.hu: Elképzelhető, hogy a múltbeli ügyekkel kapcsolatban további, feltáró vizsgálatok lesznek?

B. G.: Nem hiszem, a múlt az 110 év, ebben a kérdéskörben a megelőzés, a jövő a fontos.

Hvg.hu: Ennek azért része a múlt eseményeivel való szembenézés is.

B. G.: Számomra a múlt lezárul, amikor befejezi a munkáját a Deloitte. Nekem a jelenre a jövőre és az úszósport általános fejlődésére kell koncentrálnom, nem pedig a múltra. Rengeteg feladat van, ezek közül egy, hogy rendszerszinten lépjünk előre a gyerekjogi kérdésekben.

Hvg.hu: A 2015-16-os éveket vizsgálja a Deloitte-jelentés, de a Gyárfás-éra ennél hosszabb volt, elképzelhető, hogy a korábbi évekre vonatkozóan lesznek még vizsgálatok?

B. G.: Nem gondolnám, a vizsgálat nem a korábbi elnök tevékenységét nézi, hanem arról szól, hogy az új elnök és elnökség átlássa, hogy mit vett át. Sok jó dolog van, amit örömmel veszek át, és vannak olyanok is, amelyeket nem akarok átvenni. Sok új munkatárs van és sokan távoztak is. Hogy miért? Mert a MÚSZ apparátusának egy része feladta a semlegességét az elnökválasztási küzdelem alatt.

Nagyon nehéz olyanokkal együtt dolgozni, akik aktívan dolgoztak azért, hogy ne én legyek a MÚSZ elnöke.

Az apparátusnak közömbösnek kell lennie az iránt, hogy ki az elnök, kik az elnökségi tagok, mert nekik szakmai feladatuk van. Olyanokkal nehéz együtt dolgozni, akik a megválasztásom előtt, vagy a megválasztásom után azért kampányoltak, hogy ne válasszanak meg, vagy, hogy buktassanak meg.

Hvg.hu: Ez arra utal, hogy valamilyen módon érdekeltek voltak abban, hogy az előző vezetés maradjon?

B. G.: A következtetések levonását másra hagynám.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gergely Zsófia Itthon

Az úszószövetség elnöke meztelen: csak ködösített a gyerekvédelem ügyében

A gyerekvédelem területén megtorpanást hozott Gyárfás leváltása, és bár az új elnök, Bienerth Gusztáv elődjére mutogatott, egy szakember szerint éppen az érkezése óta akadtak el a fiatal sportolók hatékonyabb védelmét biztosító javaslatok. Kiss László ügyét kevés gyakorlati intézkedés követte, jött viszont menetrendszerűen egy újabb zaklatási történet.

Dercsényi Dávid Itthon

Bienerth Gusztáv: Gyárfás nagyon beágyazott, fontos ember

Gyárfás Tamás hibáiról és saját elnöki elképzeléseiről kérdeztük a Magyar Úszó Szövetség eddigi egyetlen elnökjelöltjét, Bienerth Gusztávot. A Magyar Turisztikai Ügynökség kormánybiztosa, a 2024-es Budapesti Olimpiai Pályázat alelnöke, a Ferencváros elnökségi tagja arról is beszélt, mikor találkozott először Hosszú Katinkával, és miért jogos, hogy nem az úszók választják az elnöküket.

Olyan pozíciót kapott a NATO-ban Mesterházy, amilyet magyar politikus még nem

Olyan pozíciót kapott a NATO-ban Mesterházy, amilyet magyar politikus még nem

Salvinit választotta utódjának Berlusconi

Salvinit választotta utódjának Berlusconi

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát

Nem jött be a német rendőröknek az aranyozott BMW

Nem jött be a német rendőröknek az aranyozott BMW

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból

Bödőcs: Nincs ellenemre, hogy némi bors került az álkeresztény kleptokrácia orra alá

Bödőcs: Nincs ellenemre, hogy némi bors került az álkeresztény kleptokrácia orra alá