Mizsur András
Mizsur András

Az öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt onkológus nőgyógyász operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot kért el a betegeitől. Az orvosi kamara etikai bizottsága a napokban hozott első fokon döntést az orvos ügyében.

Első fokon elmarasztalta, de nem zárta ki az orvosi kamarából a MOK Veszprém Megyei Területi Szervezetének Etikai Bizottsága azt az onkológus nőgyógyászt, akit jogerősen öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság, mert pénzt kért - sok esetben gyógyíthatatlan - betegeitől a műtétekért, vizsgálatokért - értsült a hvg.hu.

A testület határozata azt jelenti, hogy az orvos továbbra is praktizálhat. Ahogy több forrásunk fogalmazott: gyakorlatilag “ejnyebejnyét kapott” a hálapénzes orvost.

Az etikai bizottság határozata nem jogerős. Az orvosi kamarát is megkerestük, hogy megerősítsék értesüléseinket, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Szükség van a munkájára

Az orvost még tavaly december elején ítélte el a Veszprémi Törvényszék, a bíró így indokolta a felfüggesztett börtönbüntetést: a társadalom és a betegek érdeke az, hogy a főorvos szabadlábon maradva tovább folytathassa a gyógyító tevékenységet, mivel szakmai tudására nagy szükség van.

A nőgyógyász operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot kért el a betegeitől.

©

Furcsa körülmények között indult eljárás

Az 1001 orvos hálapénz nélkül elnevezésű Facebook-csoport, és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) akkor közös levélben (ezt több mint 200 orvos írta alá) szólította fel a kamarát, hogy indítson etikai eljárást az orvos ügyében.

Ez végül Kincses Gyula korábbi egészségügyi államtitkár és az érintett kórház  igazgatójának panasz nyomán indult el tavaly decemberben. Ennek furcsa körülményeiről itt írtunk.

Az etikai eljárás megindulása után sokáig nagy csönd volt az ügyben, aztán az RTL Klub híradója februárban hiába kérdezte az orvosi kamarát, a testület nem árulta el, hogyan áll a vizsgálat, illetve hogy praktizál-e még az orvos. Akkor még ugyanabban a kórházban dolgozott, ahol pénzt kért el betegeitől.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!