Balavány György
Balavány György
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amúgy ki foglalta el az Origo szerkesztőségét: a Momentum vagy a Fidesz?

Volt itt ez a purparlé, amikor is meglátogatták az ifjú politikusok az Origo nevű úgynevezett újság úgynevezett szerkesztőségét, és arról érdeklődtek Kovács András szerkesztő megnyúlt arcától, miért hazudozik róluk rendszeresen. Az akcióval feladott magas labdát persze lecsapták a kormányoldalon, ebben nincs semmi meglepő, csak az a fura, hogy egyúttal ripityára is törték a pingpongasztalt. A propagandagépezet nem egyszerűen annyit reagált, hogy ez inzultus volt és jogsértés, hanem olyanokat mondtak, ami bizonyos szájakból rettentő furcsán hangzik. Mert amikor a 888.hu, G. Fodor Gábor vállaltan szervilis lapja azzal indít, hogy „A Momentum lábbal tapossa a sajtószabadságot, mégis mindenki hallgat róla”, az emberben megfagy a vér. Amikor a Pesti Srácok úgy fogalmaz, hogy „Megtámadták az Origo szerkesztőségét”, nem csoda, ha a nyájas olvasónak a talpa is ökölbe szorul. És amikor Stefka István egykori és jelenlegi bolsevik propagandista helyzetelemzése, és ezt muszáj szó szerint idézni, így hangzik: „Ez, ami történt, az a Charlie Hebdo elleni terroristatámadással ér fel. Ott tucatnyi újságírót gyilkoltak meg. Most az egyszer csak kamerával hatoltak be egy szerkesztőségbe, de legközelebb Fekete-Győr Andrásék kezében géppisztoly lesz”, akkor az emberben felmerül, hogy vajon nem kontraproduktív fullba nyomni a kretént? A hülyeségmek nincsen abszolút nulla foka? Nem létezik pont, ahol már a fideszes Szentek és Igazak Közössége is azt mondja, hogy srácok, ez már azért túlzás?

Nem, ilyen pont nem létezik. Sőt, zúg a taps a táborban. Hadd idézek néhány gazdagon lájkolt, moderálatlan kommentet Stefka cikke alól: „embernek nem emberek, állatokat meg szeretem, nem hasonlítanám hozzájuk. Rosseb egye meg a fajtájukat!” „Azt a szemtelen zsidógyereket úgy vágtam volna ki, ahogy Bayer elképzelte, és amiből balhé lett a balliberális médiában. Bizony, a zsidó a saját taknyán csúszott volna le a lépcsőn.”

Ja, hogy kommenteket idézni nem fair, mert nem feltétlenül tükrözik az adott publikum nagyjából egységesnek mondható álláspontját? Akkor ne feledjük azt sem, hogy a kormánypropaganda éppen hogy szanaszét kószáló tumbleres és fészbukos posztokra vadászik, hogy ezeket összerendezve azt állítsa, az úgynevezett balliberális tábor a vérüket akarja. És egyáltalán nem zavarja őket, hogy olyan mondatokra hivatkoznak, amikre az ellenzéki oldalon belül megtörtént az elhatárolódás, sőt a bocsánatkérés.

Fontos ismét rögzíteni, hogy a momentumosok akciója megkérdőjelezhető volt, de messze nem erőszakos. Nem nyomták be az ajtót, hanem besétáltak, feltettek pár kérdést, és amikor megkérték őket, hogy távozzanak, távoztak – ennyi történt. Ahogy a propagandagépezet tálalja az eseményt, az egyértelmű hazugság, és ebben semmi meglepő nincs, azonban egy körülményre érdemes felfigyelni: hogy milyen értékrendjük és előfeltevéseik lettek hirtelen. Bizony, a szólásszabadság elkötelezett híveivé váltak, és hipszteresen galamblelkűekké. Mélyen elítélnek mindenféle agresszivitást (ha van, ha nincs), de kik is? Azok, akiknek a miniszerelnök nemes példáját követve engedelmesen „viszket a tenyerük”? Akik töretlen lelkesedéssel övezték az ötös számú pártagkönyv tulajdonosának nyílt és elkávézhatatlan fenyegetéseit, uszításait? Azt is, amikor konkrétan üldöztetést helyezett kilátásba a kormány politikája ellen tiltakozóknak, és azt is, amikor a TASZ munkatársait vérükön és taknyukon rángatta volna ki a parlamentből?

Álljunk már meg egy pillanatra, ki foglalta el az Origo szerkesztőségét valójában, a Momentum vagy a Fidesz? Azok vádolnak bárkit a szólásszabadság lábbal tiprásával, akik sorban és soha nem látott tempóban, a huszadik század legszomorúbb időszakait megidézve nyírják ki a független médiumokat és alakítják át a sajtót, úgy, hogy ami korábban botlásnak, bűnnek számított és következményekkel járt, most az legyen a norma? (Igen, korábban is volt pártosság, szervilizmus és hazugság; de az a rendszer hibája volt, most pedig a rendszer lényege.)

Az agresszorok vádolnak agresszióval, a zsarnokok megvett emberei antidemokratikus allűrökkel?

Még az hiányzik, hogy kettős mércét kezdjenek emlegetni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

Dollármilliárdokat követelt, egy bocsánatkérést kapott a Wall Street óriásától a meglopott ország

Dollármilliárdokat követelt, egy bocsánatkérést kapott a Wall Street óriásától a meglopott ország

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett