Windisch Judit
Windisch Judit

Kezdjük azzal, ami Botka László számára megnyugtató lehet. Több befolyásos szocialista politikussal beszélgetve úgy tűnik: nem a szombati kongresszus lesz a szegedi polgármester legkellemetlenebb menete a pártban. És ez már jelzi, milyen vékony a jég, amelyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje áll. Pár hónapot adnak neki a párt vezető politikusai, hogy a kutatásokban is látni lehessen a felfelé ívelő pályát. Különben szoros felügyelet alá vehetik Botkát.

Az MSZP szombati kongresszusán döntenek hivatalosan arról, kit indítson a párt miniszterelnök-jelöltként a jövő tavaszi választásokon. Az egyetlen aspiráns a feladatra Botka László szegedi polgármester. Az elnökség és a választmány egyhangúlag támogatta indulását, és nyilatkozóink többsége szerint a kongresszuson is elsöprő sikerre számíthat. Bár olyanokkal is beszéltünk, akik attól tartanak, egy Mesterházy Attilához köthető csoport Botka ellen szervezkedik, de többen is állították, hogy ez az aggodalom alaptalan, maga a jelölt sem érzékel ilyet.

Botka László az MSZP majálisán a Városligetben május 1-jén.
©

„Azt érzem, hogy az MSZP bázisa és tagsága felsorakozott az új programom mögé” – mondja magabiztosan Botka az ellentétes tartalmú híresztelésekre.

„Nem lesz se vita, se botrány, nincs olyan döntési helyzet, ami érdekes lenne”

– mondja az egyik szocialista politikus, a másiktól azt hallottuk, „ez amolyan PR-kongresszus lesz, a szó jó értelmében, Botka teret kap, hogy nagy nyilvánosság előtt beszéljen a programjáról”. Az unalom és a fegyelem mindaddig generált, amíg Botka nem dönt úgy, hogy a kongresszus lenne a megfelelő alkalom a párton belüli meccsek lejátszására.

Bűnbak-barkochba

A harmónia tehát nem belülről fakad, és erről részint a jelölt tehet. Pár hete jelent meg, és hosszú találgatásokra adott okot Botka László követelése, amelyet az MSZP felé fogalmazott meg. Ezek szerint:

„a 2010-es kudarc főszereplőinek, a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítőinek háttérbe kell vonulniuk. Ezek a politikusok nem szerepelhetnek az MSZP 2018-as országos választási listáján.”

Vajon kikről lehet szó? Egy befolyásos szocialista szerint a leírás Mesterházy Attilára, a párt korábbi miniszterelnök-jelöltjére és további 5-6 emberre illik. Állítja: Botka csak azért nem beszél nevekről, mert nem mer a kongresszus előtt kockáztatni. Mesterházyn kívül más nevet forrásunk sem említett. Botka László viszont határozottan cáfolja ezt a beazonosítást.

„Miért gondolja bárki is, hogy ez a szocialista párton belülre szólna?!”

– kérdez vissza Botka. A 2010 előtti kormányzásban szerepet vállalókra gondolt, ők viszont nem az MSZP-ben ülnek. Bár hangsúlyozta, nem üzenget senkinek, de már korábban is elmondta, vissza kell szerezni a többség bizalmát, ehhez új tartalom, új stílus és a frontvonalban új arcok kellenek.

Mesterházy Attila a Magyar Szocialista Párt kongresszusán a Vilányi úti konferenciaközpontban 2016. június 25-én.
©

Más forrásunk elhiszi Botkának a fenti olvasatot, hisz a szegedi polgármester ezt mondta el a választmányi ülésen is. Vagyis hogy nem MSZP-sekre vonatkozik követelése. Megkérdeztük erről Mesterházy Attilát is, aki azt állítja: egyáltalán nem érzi úgy, hogy a bűnösöket körülíró kijelentés rá vonatkozna. A felelősséget illetően pedig azt mondta, „a 2010 előtt történtekért ugyanúgy felelős az összes többi országgyűlési képviselő is.” Mesterházy egyébként arra számít, Botkát 95 százaléknál is nagyobb többséggel választják meg miniszterelnök-jelöltnek.

Nyáron behúzni plusz egymillió szavazót?

Az igazi kérdés nem is az, mit hoz a kongresszus, hanem hogy mit tud hozni Botka az MSZP-nek a pajzsra emelése után. Egy szocialista úgy fogalmazott, „aggódó türelem” van a pártban amiatt, hogy Botka megjelenése nem tudta érezhetően felhúzni az MSZP támogatottságát. Arról eltérő véleményeket mondtak, meddig tart a várakozó álláspont. Volt, aki őszt, más januárt említett határidőként. Hogyha addig nem mozdul a párt támogatottsága, nem jönnek a szövetségesek, át kell gondolni a stratégiát. Például annak kategorikus kijelentését, hogy Gyurcsány Ferenc nem lesz rajta a közös listán.

Egy szocialista szerint a teljes népességen belüli minimum 20 százalékos támogatottság lenne meggyőző. Most ettől még messze van a párt: a szocialisták körében leginkább elfogadott Závecz Research szerint a párt támogatottsága 13 százalékon áll, ami érdemben nem is mozdult az elmúlt hónapokban. Ugyan a párt a kongresszus után rögtön kampányüzemmódba kapcsol, a belső vélekedés szerint a nyár hagyományosan nem az ellenzéknek kedvez.

Most azonban még hagyják, Botka hadd menjen a meghirdetett programja szerint. „Tart a türelem” – erősítette meg egy másik erős ember. Minden nyugtató nyilatkozat ellenére az is igaz, hogy a szocialisták már nagyon is gondolkodnak arról, mi lesz, ha Botka nem képes bármi érdemlegeset mutatni nekik.

„Annyira magasra lőtte a feltételeit, hogy nehezen tudja megőrizni az arcát, ha Gyurcsány mégis rajta lesz a listán, vagy lesz olyan város, ahol megállapodnak.”

A fővárosban nehéz lesz kihagyni a DK-t – mondják az MSZP-nél. Úgy számolnak, Budapesten minden baloldali jelölt veszít, ha a DK beveti magát, és nevesebb személyeket küld versenybe. A szocialisták ugyanakkor azt is megélték már, hogyan változott Botka véleménye az idők során. Annyiszor módosított a saját maga szabta feltételeken, hogy nincs jogalapja erre hivatkozva kiszállni – mondja forrásunk. Szerinte biztos, ami biztos alapon készülni kell egy olyan forgatókönyvvel is, hogy a Fidesz újabb kétharmadát megakadályozzák. Vagyis a győzelemre való fókuszálást adott esetben el kellene engedni.

©

„Az is siker” – mondja a kétharmad megakadályozásáról a szocialista politikus, szerinte ugyanis elég rossz állapotban van az ellenzék. Más vezető szerint ez kötelezően teljesítendő cél: megakadályozni a túlhatalmat. Most mindenesetre a győzelem forgatókönyvét próbálják összerakni, és Botkával számolnak mindvégig. „Négy-hat hónappal a választás előtt ki az a hülye, aki miniszterelnök-jelöltet cserélne?!” – mondja egyik forrásunk. Más is azt mondta, ha van is forgatókönyv Botka őszi megbuktatására, az a teljes bukást jelentené.

Botka magabiztos

Többen fölvetették, a „fizessenek a gazdagok szlogent” el kellene hagyni, mert bár vidéken működik, sok tehetősebb fővárosi baloldalit bánt a túl tág meghatározás, azonban Botka László azt közölte, a szlogen marad, hiszen működik.

„Nem lesznek rosszak a számok”

– ígéri a jelölt, és ezzel félre is söpri kérdésünket a lehetséges vészforgatókönyvek esélyéről. Nem ért egyet azzal sem, hogy az MSZP támogatottsága ne mozdulna: a biztos pártválasztó biztos szavazók körében nőtt a párt támogatottsága, vagyis szerinte „a hit és a remény visszajött” a saját bázisban, de az összlakosságon belül is elindult felfelé a népszerűségük. „Senki sem gondolhatta, hogy ez ugrásszerűen nőni fog, de a tendencia jó” – teszi hozzá.

A szocialisták abba kapaszkodnak, hogy lehet sok rejtőzködő szavazó, aki nem vallja be, hogy az MSZP-t támogatja. Belső méréseik szerint a DK-sok nagy része is átszavazna rájuk, ha a kormányváltás lenne a tét.

Botka szerint eldőlt, hogy az MSZP lesz a Fidesz kihívója, ehhez pedig a párt szövetséget kínál mindenkinek, aki valóban kormányváltást akar. Botka szerint őszre dőlhet el, ki küzd csak a túlélésért. Szerinte az MSZP az egyetlen, amely most nem túlélő üzemmódban van. A baloldali pártok felé marad az eredeti üzenet: „gyertek, mert minden demokrata kell”. Botka szerint közös listára és közös jelöltekre van szükség a Fidesz legyőzéséhez.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Akkor most képzelje el, hogy Sigmund Freud egy algoritmus

Akkor most képzelje el, hogy Sigmund Freud egy algoritmus

Háromszor akkorát drágultak a magyar lakások és albérletek, mint az EU-átlag

Háromszor akkorát drágultak a magyar lakások és albérletek, mint az EU-átlag

60 millió forinttal tartoznak a Baranya megyei pedagógusoknak

60 millió forinttal tartoznak a Baranya megyei pedagógusoknak

Radar360: Az EU-átlag háromszorosával drágult a lakhatás, indul az impeachment Trump ellen

Radar360: Az EU-átlag háromszorosával drágult a lakhatás, indul az impeachment Trump ellen

Össze akarják vonni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat a Péterfyvel?

Össze akarják vonni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat a Péterfyvel?

Baleset az M2-esen, teljes az útzár

Baleset az M2-esen, teljes az útzár