Windisch Judit
Windisch Judit

Kezdjük azzal, ami Botka László számára megnyugtató lehet. Több befolyásos szocialista politikussal beszélgetve úgy tűnik: nem a szombati kongresszus lesz a szegedi polgármester legkellemetlenebb menete a pártban. És ez már jelzi, milyen vékony a jég, amelyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje áll. Pár hónapot adnak neki a párt vezető politikusai, hogy a kutatásokban is látni lehessen a felfelé ívelő pályát. Különben szoros felügyelet alá vehetik Botkát.

Az MSZP szombati kongresszusán döntenek hivatalosan arról, kit indítson a párt miniszterelnök-jelöltként a jövő tavaszi választásokon. Az egyetlen aspiráns a feladatra Botka László szegedi polgármester. Az elnökség és a választmány egyhangúlag támogatta indulását, és nyilatkozóink többsége szerint a kongresszuson is elsöprő sikerre számíthat. Bár olyanokkal is beszéltünk, akik attól tartanak, egy Mesterházy Attilához köthető csoport Botka ellen szervezkedik, de többen is állították, hogy ez az aggodalom alaptalan, maga a jelölt sem érzékel ilyet.

Botka László az MSZP majálisán a Városligetben május 1-jén.
©

„Azt érzem, hogy az MSZP bázisa és tagsága felsorakozott az új programom mögé” – mondja magabiztosan Botka az ellentétes tartalmú híresztelésekre.

„Nem lesz se vita, se botrány, nincs olyan döntési helyzet, ami érdekes lenne”

– mondja az egyik szocialista politikus, a másiktól azt hallottuk, „ez amolyan PR-kongresszus lesz, a szó jó értelmében, Botka teret kap, hogy nagy nyilvánosság előtt beszéljen a programjáról”. Az unalom és a fegyelem mindaddig generált, amíg Botka nem dönt úgy, hogy a kongresszus lenne a megfelelő alkalom a párton belüli meccsek lejátszására.

Bűnbak-barkochba

A harmónia tehát nem belülről fakad, és erről részint a jelölt tehet. Pár hete jelent meg, és hosszú találgatásokra adott okot Botka László követelése, amelyet az MSZP felé fogalmazott meg. Ezek szerint:

„a 2010-es kudarc főszereplőinek, a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítőinek háttérbe kell vonulniuk. Ezek a politikusok nem szerepelhetnek az MSZP 2018-as országos választási listáján.”

Vajon kikről lehet szó? Egy befolyásos szocialista szerint a leírás Mesterházy Attilára, a párt korábbi miniszterelnök-jelöltjére és további 5-6 emberre illik. Állítja: Botka csak azért nem beszél nevekről, mert nem mer a kongresszus előtt kockáztatni. Mesterházyn kívül más nevet forrásunk sem említett. Botka László viszont határozottan cáfolja ezt a beazonosítást.

„Miért gondolja bárki is, hogy ez a szocialista párton belülre szólna?!”

– kérdez vissza Botka. A 2010 előtti kormányzásban szerepet vállalókra gondolt, ők viszont nem az MSZP-ben ülnek. Bár hangsúlyozta, nem üzenget senkinek, de már korábban is elmondta, vissza kell szerezni a többség bizalmát, ehhez új tartalom, új stílus és a frontvonalban új arcok kellenek.

Mesterházy Attila a Magyar Szocialista Párt kongresszusán a Vilányi úti konferenciaközpontban 2016. június 25-én.
©

Más forrásunk elhiszi Botkának a fenti olvasatot, hisz a szegedi polgármester ezt mondta el a választmányi ülésen is. Vagyis hogy nem MSZP-sekre vonatkozik követelése. Megkérdeztük erről Mesterházy Attilát is, aki azt állítja: egyáltalán nem érzi úgy, hogy a bűnösöket körülíró kijelentés rá vonatkozna. A felelősséget illetően pedig azt mondta, „a 2010 előtt történtekért ugyanúgy felelős az összes többi országgyűlési képviselő is.” Mesterházy egyébként arra számít, Botkát 95 százaléknál is nagyobb többséggel választják meg miniszterelnök-jelöltnek.

Nyáron behúzni plusz egymillió szavazót?

Az igazi kérdés nem is az, mit hoz a kongresszus, hanem hogy mit tud hozni Botka az MSZP-nek a pajzsra emelése után. Egy szocialista úgy fogalmazott, „aggódó türelem” van a pártban amiatt, hogy Botka megjelenése nem tudta érezhetően felhúzni az MSZP támogatottságát. Arról eltérő véleményeket mondtak, meddig tart a várakozó álláspont. Volt, aki őszt, más januárt említett határidőként. Hogyha addig nem mozdul a párt támogatottsága, nem jönnek a szövetségesek, át kell gondolni a stratégiát. Például annak kategorikus kijelentését, hogy Gyurcsány Ferenc nem lesz rajta a közös listán.

Egy szocialista szerint a teljes népességen belüli minimum 20 százalékos támogatottság lenne meggyőző. Most ettől még messze van a párt: a szocialisták körében leginkább elfogadott Závecz Research szerint a párt támogatottsága 13 százalékon áll, ami érdemben nem is mozdult az elmúlt hónapokban. Ugyan a párt a kongresszus után rögtön kampányüzemmódba kapcsol, a belső vélekedés szerint a nyár hagyományosan nem az ellenzéknek kedvez.

Most azonban még hagyják, Botka hadd menjen a meghirdetett programja szerint. „Tart a türelem” – erősítette meg egy másik erős ember. Minden nyugtató nyilatkozat ellenére az is igaz, hogy a szocialisták már nagyon is gondolkodnak arról, mi lesz, ha Botka nem képes bármi érdemlegeset mutatni nekik.

„Annyira magasra lőtte a feltételeit, hogy nehezen tudja megőrizni az arcát, ha Gyurcsány mégis rajta lesz a listán, vagy lesz olyan város, ahol megállapodnak.”

A fővárosban nehéz lesz kihagyni a DK-t – mondják az MSZP-nél. Úgy számolnak, Budapesten minden baloldali jelölt veszít, ha a DK beveti magát, és nevesebb személyeket küld versenybe. A szocialisták ugyanakkor azt is megélték már, hogyan változott Botka véleménye az idők során. Annyiszor módosított a saját maga szabta feltételeken, hogy nincs jogalapja erre hivatkozva kiszállni – mondja forrásunk. Szerinte biztos, ami biztos alapon készülni kell egy olyan forgatókönyvvel is, hogy a Fidesz újabb kétharmadát megakadályozzák. Vagyis a győzelemre való fókuszálást adott esetben el kellene engedni.

©

„Az is siker” – mondja a kétharmad megakadályozásáról a szocialista politikus, szerinte ugyanis elég rossz állapotban van az ellenzék. Más vezető szerint ez kötelezően teljesítendő cél: megakadályozni a túlhatalmat. Most mindenesetre a győzelem forgatókönyvét próbálják összerakni, és Botkával számolnak mindvégig. „Négy-hat hónappal a választás előtt ki az a hülye, aki miniszterelnök-jelöltet cserélne?!” – mondja egyik forrásunk. Más is azt mondta, ha van is forgatókönyv Botka őszi megbuktatására, az a teljes bukást jelentené.

Botka magabiztos

Többen fölvetették, a „fizessenek a gazdagok szlogent” el kellene hagyni, mert bár vidéken működik, sok tehetősebb fővárosi baloldalit bánt a túl tág meghatározás, azonban Botka László azt közölte, a szlogen marad, hiszen működik.

„Nem lesznek rosszak a számok”

– ígéri a jelölt, és ezzel félre is söpri kérdésünket a lehetséges vészforgatókönyvek esélyéről. Nem ért egyet azzal sem, hogy az MSZP támogatottsága ne mozdulna: a biztos pártválasztó biztos szavazók körében nőtt a párt támogatottsága, vagyis szerinte „a hit és a remény visszajött” a saját bázisban, de az összlakosságon belül is elindult felfelé a népszerűségük. „Senki sem gondolhatta, hogy ez ugrásszerűen nőni fog, de a tendencia jó” – teszi hozzá.

A szocialisták abba kapaszkodnak, hogy lehet sok rejtőzködő szavazó, aki nem vallja be, hogy az MSZP-t támogatja. Belső méréseik szerint a DK-sok nagy része is átszavazna rájuk, ha a kormányváltás lenne a tét.

Botka szerint eldőlt, hogy az MSZP lesz a Fidesz kihívója, ehhez pedig a párt szövetséget kínál mindenkinek, aki valóban kormányváltást akar. Botka szerint őszre dőlhet el, ki küzd csak a túlélésért. Szerinte az MSZP az egyetlen, amely most nem túlélő üzemmódban van. A baloldali pártok felé marad az eredeti üzenet: „gyertek, mert minden demokrata kell”. Botka szerint közös listára és közös jelöltekre van szükség a Fidesz legyőzéséhez.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Négyes karambol történt az Árpád hídon

Négyes karambol történt az Árpád hídon

Őrizetbe vették Michel Temer volt brazil elnököt korrupció gyanújával

Őrizetbe vették Michel Temer volt brazil elnököt korrupció gyanújával

Ebben élen járunk az unióban: hullanak a magyarok fogai

Ebben élen járunk az unióban: hullanak a magyarok fogai

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának

Reagált Putyin Budapestre költöző bankja: Nem vagyunk kémbank

Reagált Putyin Budapestre költöző bankja: Nem vagyunk kémbank

Ha el tudja mondani egy mondatban, hogy mi most a munkája, akkor van egy riasztó hírünk

Ha el tudja mondani egy mondatban, hogy mi most a munkája, akkor van egy riasztó hírünk