szerző:
Zelki Benjámin
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mintegy százötvenen tüntettek a mentőszolgálat előtt jobb anyagi megbecsültségért és megfelelő munkafeltételekért. A szervezők politikamentes megmozdulást akartak, mint egy szónok fogalmazott: ebben a témában ezt nehéz teljesíteni..

A meghirdetett tüntetés kezdetén mintegy nyolcvanan demonstrálnak a mentőszolgálat budapesti székháza előtt, a Nyugati tér közvetlen szomszédságában. Az elégedetlenek a média képviselőivel zenét hallgatva várják a további tüntetőket.

Délután 2-re elérhette a résztvevők száma a százat. A szervezők azt kérik, maradjon mindenki a járdán, hogy a forgalmat ne akadályozzák. A beszédeket nem nagyon hallani a kihangosítás hiánya miatt. Azt azonban többször is kérik mindenkitől, hogy maradjon politikamentes a rendezvény, vagyis tartózkodjanak az ilyen megszólalásoktól. Elhangzott, hogy figyeljen mindenki a székházból ki és oda be tartó mentőautókra.

Minden betegnek joga van ellátáshoz, és ennek biztosításáért a mentősök felelnek – ismerteti a helyzetet Dr. Kusper Zsolt, a mentődolgozók országos szövetségének elnöke. Nekik kell most jelezniük, hogy elég volt. Követelik, hogy a 7800 mentődolgozó ismét anyagilag is megbecsült és elismert tagja legyen a társadalomnak.

©

Csak ígeretet kaptak munkaruhára, eszközökre, fizetésemelésre, semmi mást - mondja Kusper. Bár átadtak új állomásokat és új mentőautókat, egyre többen hagyják itt a szervezetet és dobják el a hivatásukat. Az államtitkár szerint 293 ezer a mentőszolgálatnál az átlagfizetés. A valóság azonban az, hogy 119 ezer nettó bért kapnak a mentősök pótlékok nélkül. A nagy eltérés az átlagbér a és a közkatonák keresete között azt jelenti, hogy a szervezetnél valakik igen sokat kereshetnek. Kiskirályoknak és elnyomóknak nevezte a központok vezetőit.

Illés István, a MOMSZ alelnöke volt a második felszólaló a 150 fősre duzzadó megmozduláson. Mint mondta, azért vannak itt, mert elegük volt a mindennapi gondokból.

Nem sokat kívánnak, csak annyit, hogy ne a másodállás, harmadállás várja őket munka után hazaérve, hanem a család, legyen lehetőségük évente legalább egyszer két hétre elutazni.

Horváth János, a MOMSZ Somogy megyei vezető képviselője is arról beszélt, hogy eddig csak ígéreteket kaptak. Mercs Mihály, az RKDSZ mentőtagszervezet elnöke arról beszélt, hogy több éves elhasználódott munkaruháikat maguk toldozzák-foldozzák, vagy veszik, esetleg települések önkormányzatai adományozzák azokat.

©

Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezetének elnöke azzal kezdte: nem vagyok békés, ha az egészségügy és a mentősök helyzetére gondolok. Azt pedig nem tudja, politikamentesnek kell-e lenni, hiszen

a politika feladata arról dönteni, hogy a pénzt az egészségügyre fordítják, vagy azt inkább kéz alatt máshova juttatják.

Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezettől azt mondta, különleges a mentődolgozók helyzete, mert éjjel-nappal, karácsonykor, húsvétkor is készen kell állniuk, ők azok, akik a legkitettebbek a járványoknak. De különleges a helyzetük azért is, mert ők azok, akik mindennek ellenére a bértábla végén állnak. Azt szeretnék, ha a különleges elvárásokat különleges bérekkel jutalmaznák.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szövetségének elnöke szerint természetes, hogy kifejezik valódi szolidaritásukat. Tisztességes béreket követelnek ők is a mentősöknek, hiszen a tét a mi életünk.

©

Az esemény végén a mentősök üzeneteinek felolvasása következett. "Mentődolgozó vagyok, ez a hivatásom, ezt szeretem csinálni és szeretném, ha ebből tudnám eltartani a családomat - nem szeretnék anyagilag kiszolgáltatott lenni" – írta valaki. Egy mentőorvos üzenete szerint éjjel-nappal, fagyban, esőben dolgoznak, stresszes, veszélyes munkát végeznek, mindezt jelképes összegért. Csak félállásban dolgozik, mert nem éri meg, inkább más munkát végez mellette. Teljes állásban nettó 200 ezret keresne, orvosként.

Hatvanból tíz

A mentők anyagi és erkölcsi megbecsüléséért tüntetnek ma az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága előtt. A szakszervezeteknél az verte ki a biztosítékot, hogy a korábban 2017-re ígért mintegy 60 helyett mindössze 10 százalékos béremelést kapnak jövő januártól.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megszűnik a magyar Playboy

Megszűnik a magyar Playboy

A Fidesz és az MSZP is megszólalt a rasszista józsefvárosi plakát ügyében

A Fidesz és az MSZP is megszólalt a rasszista józsefvárosi plakát ügyében

Megint rajonganak Sissiért a filmesek – két sorozat is készül az életéről

Megint rajonganak Sissiért a filmesek – két sorozat is készül az életéről

Pikó András: Rendőrhiány van a Józsefvárosban

Pikó András: Rendőrhiány van a Józsefvárosban

Maffiaperben kérdezték Berlusconit, végig hallgatott

Maffiaperben kérdezték Berlusconit, végig hallgatott

Fellépés közben késeltek meg három előadót Rijádban – videó

Fellépés közben késeltek meg három előadót Rijádban – videó