szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig két éve indult el Habony–Ómolnár-féle kormányközeli bulvárlap, de az oldalt máris ellepték az állami hirdetések.

Egy, az Index birtokába jutott dokumentum szerint 2016-ban közel 600 millió forintért hirdetett a bulvároldalon az állam, erősen túlárazva, sokszor a piaci átlag többszöröséért. A lapnak sikerült megszereznie a Ripost hirdetési adatbázisát, amiben részletesen szerepel minden 2016 januárja és novembere között teljesített reklámköltés, és amiből kiderül: a Ripost reklámbevételeinek túlnyomó többsége, 97%-a állami cégek megbízásaiból származott. Ráadásul az ott elhelyezett állami költések mérete annak tudatában indokolatlanul nagy, hogy az oldal alapvetően nem számít piaci szinten értékes felületnek – írja az Index.

A legtöbb pénzt a Magyar Villamos Művek Zrt. költötte el tavaly a Ripostnál: a monopolhelyzetben lévő áramszolgáltató cég nagyszabású imázskampányba kezdett, de sokat költöttek a cég által gründolt kulturális rendezvények marketingjére is.

Az MVM mellett a kormány is elköltött a Miniszterelnöki Kabinetiroda által megrendelt kampányokra több mint 171 millió forintot – írja az Index. Ez a pénz több kisebb tételből jött össze, és a kampányköltések kisebbik részét „aktuális kormányzati intézkedések” reklámja teszi ki, illetve a migránsozós augusztus-szeptemberi népszavazási kampány keretein belül is hagyott a kormány kicsit több mint 100 millió forintot a lapnál. A lap által megszerzett dokumentumból kiderül, hogy a három legnagyobb reklámvásárló közé tartozik a szintén állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. is, ami több mint 161 millió forintot hagyott a lapnál 2016 novemberéig.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!