szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Máriafürdőn már hetvenméteres lejárókat csináltak a tóhoz tavaly nyárra, hogy a strandolókat megkíméljék a kellemetlen iszaptól. A mocsarasodásnak több oka is lehet, úgy tűnik, nem a természet játékáról van szó.

(Képünk illusztráció)

Az önkormányzat tavaly nyárra extra hosszú lejárókat készíttetett a strandokra Balatonmáriafürdőn, akadt köztük hetvenméteres is – írta a keddi Népszava. Erre azért volt szükség, hogy a strandolókat megkíméljék az iszaptól, amely a korábbinál sokkal nagyobb mértékben rakódott le a part mentén – mondta Galácz György, a település polgármestere. Korábban elég volt kétévente tisztítani az iszapcsapdákat, az elmúlt években már minden tavasszal elvégeztette a munkát az önkormányzat, de így sem volt elég hatékony az iszaptalanítás.

Tavalyelőtt ősszel kezdődtek a gondok, a hirtelen iszaposodás olyan gyors volt, hogy szárazra kerültek a horgászcsónakok és a több tízméteres lejárók. A hatvanas évekhez képest egyébként is 40-50 méterrel beljebb húzódik a part, és a mocsarosodás folytatódik, a nádasban újabb száraz felületek jöttek létre.

A Balatonban szakemberek szerint százévente egy centiméter a természetes iszaposodás, olyanra korábban nem volt példa, hogy néhány hét alatt 50-80 centiméter iszap rakódjon le.

A mocsarasodás lehetséges, de nem bizonyított okai:

  • a Kis-Balatonnál változtattak, és emiatt a Zala anélkül ömlött a tóba, hogy előtte lerakta volna a hordalékát,
  • a tartósan magas vízállás megváltoztatta a Balaton áramlását, és emiatt rakódik le több iszap a nyugati medencében,
  • a balatonfenyvesi óriásmóló építésénél nem szállították el az üledéket, hanem a tó közepén ürítették ki a kotróhajókat, és az áramlás egészen Keszthelyig szétterítette az iszapot.

A lap szerint az idei szezont mindazonáltal kevésbé veszélyezteti az iszap. A polgármester ugyanakkor arról beszélt, hogy mindenféle vizsgálatot ígértek az ügyben, de a téma a jelek szerint lekerült a napirendről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Virológus a kínai vakcináról: Jó lenne, ha látnánk a tényeket!

Virológus a kínai vakcináról: Jó lenne, ha látnánk a tényeket!

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni