szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kocsis atya visszamenőlegesen 15 évi egyházi adót kért egy házasulandótól, tavaly pedig megütött egy gyereket, de más konfliktusai is akadnak – állítják somlóvásárhelyi hívek. Petíciót írtak a plébános ellen.

(Képünk illusztárció.)
Petíciót írtak a katolikus hívek a plébános leváltásáért a Veszprém megyei Somlóvásárhelyen – adta hírül a keddi Blikk.
K. Tamás Gellért huszonhat éve plébános a faluban, azóta történt körülötte néhány botrányt, és volt néhány megkérdőjelezhető intézkedése – írta a lap. 2010-ben például az MSZP-s Schwartz Bélával veszett össze virágvasárnap, 2016-ban pedig azért jelentették fel, mert megütötte egy 15 éves diákját.
Egy falubeli a lapnak azt mondta, a plébános sokakkal összezördült, vele például azért, mert nem engedte, hogy harangozzanak az egyik férfi anyjának halála után – ugyanis a család nem kért egyházi temetést. Később az okozott gondot, hogy a pap csak pénzért adta ki a férfi keresztlevelét, amikor nősülni akart:
visszamenőlegesen 15 évi egyházi adót kellett megfizetnie,
a menyasszonyának pedig 5 évit, ez összesen 80 ezer forintjukba került – állítja a férfi.
Az elégedetlenek szerint az idősek közül már kevesebben járnak templomba, mert a plébános nem törődik velük, emellett sokszor politizál a misén, szidja a helyi vezetést, és vannak problémák az életvitelével is. A helyi harangláb építéséhez közösségi adományokat gyűjtöttek, de sok hozzájárulást úgy fizettek be, hogy a gyűjtők lelkére kötötték: csak nehogy a plébános áldja meg a haranglábat.
A település polgármestere, Marton Zsolt azt mondta, neki is volt már vitája a pappal, amikor az a tűzgyújtási tilalom ellenére tüzelt. Figyelmeztetésére a plébános sértegetéssel reagált. A polgármesterhez sokan járnak panaszkodni a papra, és ő minden panaszt továbbít az érsekségnek – mondta.
Mivel a megyéspüspök hivatal eddig nem reagált az aggodalmakra, ezért döntöttek a helyiek a petícióírás mellett.
Kocsis Tamás plébános a lapnak azt mondta, nem tud a panaszokról, sem arról, hogy aláírást gyűjtenek ellene. Semmi nem történt, ami indokolná az elmozdítását – tette hozzá. Márfi Gyula veszprémi érsek nem lepődött meg, hogy Kocsis plébánosról érdeklődtek nála: azt mondta, ismeri a problémát, foglalkozik is vele. A plébánosokat augusztusban szokták áthelyezni.
Remélhetőleg a nyár folyamán megtaláljuk a mindenki számára kedvező megoldást
– fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Stork Natasa: Sokáig fel sem merült bennem, hogy valaha élvezném majd azt, hogy néznek

Stork Natasa: Sokáig fel sem merült bennem, hogy valaha élvezném majd azt, hogy néznek