szerző:
Tetszett a cikk?

Nemcsak a budavári polgármesternek van az önkormányzattól hiperolcsón bérelt lakása a Várban, de Nagy Gábor Tamás nyugdíjas szülei is itt élnek. Méghozzá abban a lakásban, amelyről eddig úgy tudtuk, hogy a korábbi feleség cége bérli. A polgármester szerint ez teljesen szabályos, a cég nyerte el az önkormányzattól a bérletet, de utána a szülei "bérlőtársak" lettek. Bent jártunk a műemléki házban, amelyet az önkormányzat százmilliókból újított fel.

Múlt héten az Index írt arról, hogy a budavári önkormányzat erősen barátinak tűnő áron ad bérbe egy várbeli lakást a Valton Master-Car részére, amely a Fidesz által előszeretettel foglalkoztatott biztonsági céggel, a Valtonnal áll kapcsolatban. A „luxusautós” cég abban a Pala utcai házban jutott ingatlanhoz, amelyről már eddig is tudni lehetett, hogy egy másik itt található lakást a polgármester exfeleségének cége bérelhetett ki az önkormányzattól. Csakhogy egy budavári ügyekre rálátó, névtelenséget kérő forrásunk szerint valójában a polgármester szülei laknak az exkluzív lakásban, vagyis csak papíron fut a cég neve alatt a bérlet.

Kattintson galériánkért!
©

A kerület fideszes vezetője már eddig is több aggályos ingatlanügyben érintett: múlt ősszel a Magyar Nemzet derítette ki, hogy Nagy Gábor Tamás 2013 óta saját önkormányzatától bérel lakást a Táncsics Mihály utcában, amiért havonta mindössze 81 ezer forintot fizet – miközben a várnegyedben általában több százezerről indulnak a havi bérleti díjak. A volt felesége pedig – a cége által bérelt Pala utcai, önkormányzati lakás mellett – a Vár szívében, a Dísz téren jutott egy 158 négyzetméteres, állami lakáshoz havonta alig több mint 80 ezer forintért. Ennek adatait is a lap perelte ki, azonban a Pala utcai, 2009 óta a feleség cége nevén futó ingatlan kiadásának részletei eddig nem voltak ismertek.

Úgy tűnik, nem véletlenül, ugyanis a lakásban valójában a polgármester szülei rendezkedtek be, így a politikus újabb családtagjai élhetnek az elit környéken. A Pala utcai ház alig 800 méteres sétára van a polgármester Táncsics Mihály utcai lakásától, ahol az önkormányzat korábbi közlése szerint Nagy Gábor Tamás „életvitelszerűen” él.

Százmilliókból felújítva, ünnepélyesen átadva, szülők beköltözve

A cégjegyzék alapján Nagy Gábor Tamás volt feleségének cége, a Forensis Consultum Szolgáltató Kft. 2009 óta ide van bejelentve, a székhelye jelenleg is a Pala utca 8. földszinti lakásában található. Az ügyvezető Szilvágyi Anita, akinél lakcímként az előbbi, Dísz tér 15. szám alatt található bérlemény van megadva. Az asszony még a polgármester nejeként jutott az önkormányzati ingatlan bérleti jogához.

Sikerült bejutnunk a műemléki házba, amelynek utcafronti része teljesen zárt, belátni sem lehet a barokk épületbe, amelynek saját zárt udvara, kertje van, a lakások erre nyílnak több irányból.

„Ha az embert az égből pottyantanák a Pala utca 8.-ba, akkor nem is gondolná, hogy egy társasház kertjébe landolt. A szép gyep, a padok és a lámpák azt éreztetik, mintha egy szépen rendezett kis parkban sétálhatnánk”

– így ajnározta egy kerületi portál a házat a kuriózumnak számító, műemléki épületeket bemutató sorozatukban.

Kattintson galériánkért!
©

Valóban, a környezet idilli, a kert csodaszép, a földszinti lakók láthatóan saját lakásuknál teraszokat, kiülőket alakítottak ki, gyerekeknek szánt játszórésszel, máshol étkezőgarnitúrával berendezett terasszal. A város zaja nem is hallatszik, miközben Buda szívében járunk. A házat a budavári önkormányzat újíttatta fel 210 millió forintból 2011 és 2013 között, ekkor tették rendbe a barokk lakóház egyik szárnyát, homlokzatait és ekkor korszerűsítették a földszinti lakásokat – így valószínűleg azt is, amit az exfeleség cége bérel, a szülők pedig használnak.

A zárt belső részen nem csináltak titkot abból, hogy a Forensis Consultum cég székhelyén él Nagy Vitold, a polgármester édesapja és felesége is: a postaládán és a lakás ajtaján is ki van írva a nevük a cégnév mellé. Ezen túlmenően semmi jele céges tevékenységnek, teljesen magánlakásnak tűnik, a lakás előtti előtérben kényelmes kerti bútorgarnitúra áll, díszek, virágok, jópofa kopogtató az ajtón, amelynek ablaka tárva nyitva volt. A lakók láthatóan otthon voltak, azonban hiába csöngettünk, amire még a bent vadul ugató kiskutya is ráerősített, végül senki nem nyitott ajtót.

„A benti szobában szoktak lenni” – próbált segíteni egy arra járó asszony. Végül sikerült megkérdezni a szemben lakó, éppen otthon lévő szomszédot, aki megerősítette, hogy valóban a polgármester szülei élnek a lakásban.

A cégnek bejelentett telefonja sincs ezen a címen, a szülőknek van

Végül a legegyszerűbb módon sikerült kommunikálni velük, egyben további megerősítést szerezni: a telefonos tudakozónál kiderült, hogy a Pala utcai címen a polgármester édesanyjának nevén lévő telefonvonal van. Ezen sikerült elérni őket, röviden beszéltünk Nagy Gábor Tamás édesanyjával, Nagy Vitoldnéval, aki megerősítette, hogy valóban itt élnek.

„Közös bérlemény”

– magyarázta, miért laknak a céges bérleményben, de nem akarta részletezni, hogy ez mit jelent. Nem akart beszélni arról, milyen megállapodás szerint osztoznak az ingatlanon fia volt feleségének cégével, illetve annak bérleti díját ki fizeti. Bár felhívtuk rá a figyelmét, hogy a közvagyon részét képező ingatlanról van szó, ez szerinte „nem olyan téma, ami bárkit is érdekel” – mondta. A választási honlapon jelenleg is nyilvános bemutatkozásában Nagy Gábor Tamás írt szüleiről: édesanyja vegyészmérnök, édesapja közgazdász, már mindketten nyugdíjasok.

Kattintson galériánkért!
©

Próbáltuk elérni a „közös bérlemény” eddig ismert felét, a Forensis Consultumot, illetve ügyvezetőjét, Szilvágyi Anitát, de a cég emailcímére küldött megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem reagált. Egyébként a Pala utcai címen a szülők telefonszámát simán meg tudta adni a tudakozó, de a cégnek itt bejelentett telefonszáma nincs.

A polgármester megmagyarázza: a cég megkapta, a szülők „bérlőtársak”

Az utóbbi időben sorjázó, aggályos ingatlanügyek miatt támadott fideszes polgármester az interjút nem vállalta, viszont írásban röviden válaszolt kérdéseinkre. A szüleinek lakhatását azzal magyarázta, hogy „a cég pályázaton nyerte el a lakás bérleti jogát, a szülei, Nagy Vitold és Nagy Vitoldné pedig a jogszabályoknak megfelelő eljárást követően létesítettek bérlőtársi jogviszonyt 2015 decemberében”. A kerület vagyongazdálkodása terén minden a jogszabályoknak megfelelően történik, így ebben az esetben is a rendeletnek megfelelően zajlott minden – tette hozzá.

A válaszát követően a hvg.hu kikérte az ingatlan bérleti szerződését, illetve így a bérlőtársi megállapodást is, amellyel ezek szerint családon belül máshoz került a lakás.

A Pala utcai ház, ahol a polgármester szülei élnek, része volt a közel másfél évtizedes műemléképület-megújító programnak, amely során 18 műemlék házat újított fel a Budavári Önkormányzat. A kerület „vezetése mindig nagy figyelmet fordított arra, hogy megőrizze a kerület műemlékeit, hagyományait és ezzel a történelmi városrész egyedi hangulatát, az építészeti és kulturális értékeket” – írták az erről szóló közleményben. A programra közel 2,7 milliárd forintot költöttek, amiből mintegy 1,4 milliárd forintot a főváros finanszírozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most már biztos, hogy nem aszteroida, hanem egy 54 éves rakéta a Föld körül keringő titokzatos objektum

Most már biztos, hogy nem aszteroida, hanem egy 54 éves rakéta a Föld körül keringő titokzatos objektum

Curtisnek a foci is "jól megy"

Curtisnek a foci is "jól megy"

Megfiatalították a sejteket a tudósok, visszanyerték látásukat az egerek

Megfiatalították a sejteket a tudósok, visszanyerték látásukat az egerek