szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még többet kockáztatnak a gyerekeket zaklató tanárok, orvosok, gondozók, nevelők: a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények elkövetőit örökre eltiltanák foglalkozásuktól, ha a munka 18 év alattiakhoz kötődik. Fideszes képviselők nyújtották be a módosítót.

A gyermekek védelmében módosítaná a Btk.-t és a gyermekvédelmi törvényt három fideszes képviselő. Selmeczi Gabriella, Répássy Róbert és Németh Szilárd módosító javaslata a következőkről rendelkezik:

  • Az a személy, aki 18 év alatti gyermek ellen követett el nemi erkölcs, illetve a nemi élet szabadsága elleni bűncselekményt, véglegesen eltiltandó minden olyan foglalkozás gyakorlásától, amely azzal jár, hogy gyerekek vannak rábízva. Legyen az a tevékenység nevelés, felügyelet, gondozás vagy gyógykezelés. Ugyanígy eltiltják foglalkozásuktól azokat a szexuális bűnözőket, akik a gyerekkel hatalmi viszonyban vannak.
  • Ugyanez vonatkozik a kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény elköveteőire, annyi kiegészítéssel, hogy méltányolható esetben nem kötelező az eltiltás.

A törvény idén december 1-jén lép hatályba, ha az Országgyűlés megszavazza.

Az indokolás szerint a Fidesz kiemelt figyelmet fordít a gyermekek védelmére. "A nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni, gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények a legvisszataszítóbb bűncselekmények közé tartoznak" – írják a beterjesztők.

Az ehhez hasonló bűncselekmények súlyára való tekintettel indokoltnak tartják, hogy az elkövetők a jövőben ne foglalkozhassanak gyerekekkel – indokoltak a képviselők. A munkájuktól való eltiltás erősíti a törvény elrettentő erejét és a kiszolgáltatott gyermek védelmét is. Emellett megakadályozza, hogy a gyerekekre vadászó szexuális ragadozók újra 18 év alattiakkal kerülhessenek kapcsolatba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Zsófia Itthon

Soroksári zaklatás: senki nem mert szembeszállni "a fideszes igazgató úrral"

Több tanár is tudott róla, hogy minősíthetetlenül viselkedik kollégájuk a diáklányokkal, de senki nem mert szólni. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy a molesztáló apja, aki az iskola alapító igazgatója, a Fidesz-KDNP színeiben indult a választásokon, és mindenki tartott a "kapcsolataitól és ügyvédjeitől". Belső források beszéltek a hvg.hu-nak arról, hogyan zaklatta tanulóit a soroksári alapítványi iskola földrajztanára.

Videó: így tört ki a Sinabung vulkán

Videó: így tört ki a Sinabung vulkán

A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor

A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek