szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hoppon maradt diákok az iskolaszövetkezettel kapcsolatos csalási ügy miatt maradtak pénz nélkül. Több ezren lehetnek az érintettek. Sokan közülük arra készülnek, hogy a legközelebbi műszakban nem veszik fel a munkát.

Sokan májusban kaptak utoljára fizetést azok közül a diákok közül, akiket a letartóztatott MSZP-s politikus, Czeglédy Csaba nevéhez köthető I Love Diákmunka iskolaszövetkezet foglalkoztatott - adta hírül az Index, amely ráakadt a pórul járt fiatalok Facebook-csoportjára is. A csoportnak jelenleg 455 tagja van (és a számuk gyorsan növekszik), de a botrány érintettjei több ezren lehetnek. A legszerencsésebbeknek részben megérkezett az e havi utalás, mások júniusban már egyáltalán nem kaptak pénzt.

A károsultakat egyelőre senki sem tájékoztatta. Arra készülnek, hogy nem veszik fel a munkát a következő alkalommal, mert sosem fogják kifizetni őket.

A csalás gyanújával előzetesbe került szombathelyi ellenzéki politikushoz köthető iskolaszövetkezet több nagy áruházlánccal szerződött, amelyeknek rosszul jöhet a munkaerő-kiesés. Az iskolaszövetkezet hivatalos leírása szerint több tízezer regisztrált diáknak közvetítenek munkákat.

A munkaközvetítő elleni nyomozás miatt a cég számláit zárolták, így ha lenne is fedezet, akkor sem tudnák kifizetni a fiatalokat. Létezik a bérgarancia-alap (ez segít a bukott CBA-partner Palóc Nagyker hoppon maradt munkatársain is), de az intézkedés átfutási idejéről nincsenek konkért információk.

Czeglédyt és több társát 3 milliárd forint értékű költségvetési csalással gyanúsítják. A NAV nyomozói vették őrizetbe a legutóbbi választáson az MSZP, a DK, az Együtt és egy helyi szervezet támogatásával indult szombathelyi képviselőt. Czeglédy korábban a helyi MSZP frakcióvezetője is volt, a szocialisták ügyvédjeként is ismert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Már diákmunkásból sincs elég

A nyári diákmunka területén is munkaerőhiány tapasztalható, mivel egyre több állásra keresnek idénymunkást, a tanuló viszont egyre kevesebb.

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

Az amerikai hadsereg tényleg megépíti az igazi halálsugarat

Az amerikai hadsereg tényleg megépíti az igazi halálsugarat

9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette

9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette