szerző:
Gergely Márton
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Magyarország visszautasítja a migránsfalvak létrehozását" – harsogja a Miniszterelnökség a mai kormányinfóról szóló beszámoló címében. Lázár Jánosék tehát új harc lehetőségét találták meg, bár ha jobban megfigyelik, ki és mi ezúttal az ellenfél, talán maguk sem érezték volna reakciójukat az ügy súlyával arányosnak. De legalább most nőügyekkel foglalkoznak.

Teljes szíriai falvakat akarnak a Zöldek áttelepíteni, és ennek az őrültségnek egyenesen Lázár János üzent hadat a csütörtöki kormányinfón. Ezzel egy szinttel feljebb emelte a verbális határvédelmet. Szerdán még "csak" Dömötör Csaba államtitkár volt az, aki az MTI érdeklődésére leszögezte, hogy

"a magyar kormány elutasít minden ilyen programot".

Lássuk hát, milyen "programról" van szó, amely Lázárnál csütörtökre szaporodásnak indult: több faluvá, nagyobb településsé terebélyesedett.

Ska Keller EP-képviselővel (Zöldek/Európai Szabad Szövetség) június 20-án jelent meg egy interjú a Neue Osnabrücker Zeitung hasábjain, amelyet hajnali 4 órára időzítve a lap internetes oldala is közölt. Ahogy a Wikipedia német nyelvű szócikke fogalmaz: az újság az alsószászországi Osnabrück és Emsland egyetlen regionális lapja, mintegy 160 ezer példányszámban jelenik meg. Az interjú címe az volt: A EU nem válhat második NATO-vá. A kérdések innen is indulnak: jó-e, ha az unió felfegyverkezik. A pacifista nézetek ismertetése után jön Trump és a klímavédelem, majd az unió jövője. Keller a hatalmi ágak szétválasztását, a demokrácia erősítését szorgalmazza. Azt mondja, európai referendumokat kéne tartani különböző témákban.

©

Az EP liberális frakcióvezetője által felvetett európai kormánnyal kapcsolatban fontosnak tartja elmondani, hogy a jelenlegi bizottságnál karcsúbb testület lenne a jó irány, viszont arra figyelni kell, hogy bizonyos országok ne érezzék magukat nem megfelelően képviselve.

Az nem lehet, hogy Németország állandóan tagja a testületnek, Lettország csak tízévente egyszer

– mondja Keller, és a balti ország említése a "migránsfalvak" kapcsán hamarosan visszaköszön. Az újság riportere felveti, hogy az EU "nagyrészt csődöt mondott" a menekültek újraelosztása kapcsán, és szeretné tudni: "mi ment félre?". Keller szerint a fő probléma a szolidaritás hiánya a tagállamok között. Az interjúnak ezt a részét szó szerint igyekszünk ismertetni. 

Keller: A kormányok a bezárkózásra alapoznak, és például Líbiával egyezményt kötnek, hogy mások oldják meg a problémáinkat. Ez naiv. Közös menekültrendszerre van szükség, amely egységes és jó normákat biztosít, valamint a szolidáris elosztást megoldja.

Neue Osnabrücker Zeitung: Ön felvetette, hogy menekültek nagyobb csoportját együtt küldjék egy országba – például egy teljes falut Lettországba. Komolyan azt hiszi, hogy ebben a kelet-európaiak benne lennének?

Keller: Az ötlet a szír faluval csak egy lehetőség, amelyet használni lehetne. Ha például menekültek egyedül nem akarnak egy olyan országba menni, ahol máskülönben nincsenek menekültek. Az emberek szívesen mennek oda, ahol már laknak honfitársaik, az könnyíti az integrációt és a beilleszkedést. Csehország és más államok elutasító magatartása a menekültek befogadásával szemben, sérti az EU-jogot. Ezért indított az Európai Bizottság eljárást ezen országok ellen az uniós szerződés megsértése miatt.

©

Ezt követően a kérdező visszatér az EU jövőjére és Törökország esetleges tagságára, hiszen Keller ennek kvázi szakértője, Isztambulban járt egyetemre. Dömötör Csaba és Lázár János számára így néz tehát ki a migránsfalvak betelepítésének programja. Igyekeztünk rákeresni a fenti kérdés furcsa megfogalmazása miatt, hogy már másutt felvetette-e Keller a szír falvak öltetét, vagy az újságíró gondolta tovább és alkotta képpé a csoportos letelepítés programját? A képviselő állítja, az utóbbi történt. 

Az interjút aztán felkapta a német sajtó, majd egy nap késéssel eljutott a Breitbart amerikai portálra, valószínűleg innen vissza a 888-hoz. Ők egyetlen mondatot idéztek, de azt (tudatosan?) félrefordították. Náluk ez az idézet: "A szír falu ötlete egy lehetőség azoknak a menekülteknek, akik egyedül nem akarnak az adott országba menni, mert ott nincsenek menekültek". Feljebb mi így fordítottuk: "Az ötlet a szír faluval csak egy lehetőség, amelyet használni lehetne." És itt pont következik a szövegben a 888 változatával ellentétben. Vagyis a falu befogadása az unió vagy a tagállam számára lehetőség, és kevésbé a menekülteknek nyújtott könnyítés, mint a 888-nál. (Németül tudóknak a mondat: Die Idee mit dem syrischen Dorf ist ja nur eine Möglichkeit, die man nutzen könnte.)

Az MTI úgy érezte, az ügy súlyára való tekintettel meg kell kérdeznie róla a magyar kormányt is, az Origo már a harci állásban pompázó államtitkárt idézhette. Lázárnál pedig már migránsfalvak jelentek meg (holott itt menekültet mond Keller végig, ami hivatalos státusz, amelyet azok kapnak, akik az unió szerint védelemre szorulnak). Közben a Fidesz sarokba szorította az LMP-t, hogy az Európai Parlamentben a zöldek frakciójához tartozó párt akar-e migránsfalvakat. Az ökopárt nemmel felelt.

A Fidesz és a pártsajtó a múltba lát

De menjünk vissza két napot az időben, június 20-ra. Az interjúból a sajtószemlék elkészítésénél más szerkesztőségek a menekültek csoportos elhelyezéséről szóló gondolatot emelték ki, és Keller a visszajelzések hatására pontosított. A következő szöveget tette közzé saját honlapján:

Ska az interjúban az újságíró által felvetett "szír faluról szóló ötletet" felkapta és kifejtette, hogy olyan EU-tagországok, mint Lettország, amelyben csak kevés menekült él, vonzóbb lenne menekültek számára, ha nem egyesével, hanem csoportosan telepítenék őket oda. Lettország azon tagállamok közé tartozik, amelye az újraosztásnál a legjobban teljesítők között van. Ska nem követelte, hogy teljes falukat telepítsenek Kelet-Európába.

Ska továbbá az interjúban azt mondja, hogy a kötelezettségszegési eljárás a megfelelő eszköz azon tagállamokkal szemben, amelyek a menekültek befogadását megtagadják. Az interjúból azonban nem következik, hogy Ska faluk áttelepítését megfelelő eszköznek tartaná olyan tagállamok ellen, mint amilyen Csehország, amelyek az újraelosztást bojkottálják.

Teljes menekültfalvak áttelepítése az érintett EU-ország akarata ellenére soha sem jött szóba.

Vagyis Keller, aki egyszer sem említi Magyarországot, még az előtt cáfolta interjújának azon olvasatát, hogy a 888 az eredeti állítást kisebb félrefordítással felkapta volna.

És hogy kicsoda Ska Keller? A német zöldek üdvöskéje. A most 36 éves politikus a környezetvédő párt listavezetője volt az EP-választáson, és idén, a ciklus felénél átvette az 51 tagot számláló frakció társelnöki posztját. Az Európai Parlamentben 751-en ülnek, a Zöldek jelenleg nem tagjai annak a törvényhozó többségnek, amelyet kvázi brüsszeli koalíciónak nevezhetünk – annak domináns pártja a néppárt, amelyben a Fidesz képviselői is ülnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk

Összeszakadt egy víztározó gátja Oroszországban, többen meghaltak

Összeszakadt egy víztározó gátja Oroszországban, többen meghaltak

Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Lemondott Kínáról a Facebook, már nem akarnak jelen lenni az országban

Lemondott Kínáról a Facebook, már nem akarnak jelen lenni az országban

Varga Mihály az elmúlt 9 év tapasztalataival akarja segíteni az IMF-et

Varga Mihály az elmúlt 9 év tapasztalataival akarja segíteni az IMF-et

Hatalmas tömeg vonul a barcelonai tüntetésen

Hatalmas tömeg vonul a barcelonai tüntetésen