Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha az államtitkár a sajtónak azt mondta, hogy csak felújítják a bezárt kórházi osztályt, akkor lesz hozzá szakmunkás is. A Jahn Ferenc 3-as számú belgyógyászatán két festőt is lefényképeztek, akik a plafont mázolják – a padló előzetes letakarása nélkül.

Munkások jelentek meg a dél-pesti Jahn Ferenc Kórház lezárt 3-as számú belgyógyászati osztályán, számolt be nekünk több forrásunk. Hogy pontosan milyen felújítás zajlik, azt nem tudták megállapítani. A szemtanúk szerint azonban nem tűnnek igazán komolynak a munkálatok: bár az ágyak látványosan ki vannak pakolva a folyosóra, mindössze 1-2 munkást láttak jönni-menni. Volt olyan nővér, aki nem is tudott arról, hogy bármi is történik az elhagyatott osztályon.

Nyaralnak a betegek

Ez azért érdekes, mert amikor kedden a Hír Tv beszámolt az osztály bezárásáról, akkor még szó sem volt felújításokról. (A csatorna riportjában is csak a bezárásra utaló kiírás látszik.) Ezzel szemben másnap a kórház (illetve Németh Szilárd saját Facebook-oldalán) közleményében azt állította, hogy szó sincs tömeges felmondásokról, csupán a tervezett karbantartások és felújítások miatt szünetel egyes kórtermek használata.

Ónodi-Szűcs Zoltán még rá is kontrázott, azt állítva, hogy csak a szokásos nyári festés zajlik a kórházban. A felújítás időzítését pedig azzal indokolta, hogy nyáron csökken a betegforgalom, hiszen

"a betegek egy része nyaralni van".

Két szakival álltak neki a felújításnak

Forrásaink szerint a "felújítás" feliratú tábla csak a Hír Tv riportja után került ki az osztály bejáratára, és a botrány kirobbanása után napokig senkit sem láttak az osztályon: se beteget, se munkásokat.

Az RTL Híradó stábja is ugyanezt tapasztalta, amikor szerdán ott jártak: a rejtett kamerával készült videóban jól látszik, hogy teljesen üres az osztály. A riportban ugyanakkor több dolgozó is megerősítette, hogy zárva van az osztály, és ennek nem a felújítás az oka, hanem a munkaerőhiány. (Érdemes megnézni az ATV beszámolóját is,)

Mindeközben a Jahn Ferenc Kórház feltett néhány képet saját honlapjára az Ónodi-Szűcs által emlegetett felújításról. A kórház tájékoztatása szerint ezeket csütörtökön töltötték fel.

©

Ugyan nem vagyunk jártasak a kórházfelújítás metodikájában, de laikusként azért szemet szúrt, hogy az összes képen ugyanaz a két festékfoltos munkásruhába öltözött férfi téblábol és festeget a kórtermekben, illetve a folyosón. Az is furcsának hat, hogy bár a képek tanúsága szerint több helyen festették a plafont, sehol sincs letakarva a padló vagy a bútor, ágy.

©
©

Inkább a svéd húsgolyó, mint a magyar egészségügy

Kis túlzással minden héten röppenek fel hírek az egészségügyet sújtó munkaerőhiányról, ennek az esetnek viszont az adta a különös pikantériáját, hogy a felmondott dolgozók közül többen a közelben nyílt új IKEA-ba mentek át, mert ott jobb fizetést kaptak. A kórház működését ismerő forrásaink szerint nem újdonság a dolog; az elmúlt 1-2 évben vált igazán kritikussá a munkaerőhiány az osztályon, sokan mondtak fel vagy kérték áthelyezésüket egy másik osztályra. Túlterheltség, ki nem fizetett túlórák – legtöbbször ez állt a távozás mögött.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint az ápolók, szakápolók bére bruttó 197 ezer forintra jön ki. Ezzel szemben a svéd bútoráruháznál egy 7 órában dolgozó nem vezető beosztású munkavállaló alapbére bruttó 178 ezer forint, ehhez jönnek még a kiegészítő juttatások (pl. szombati és vasárnapi bérpótlék, étkezési hozzájárulás stb.).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mizsur András Itthon

Szó sincs nyári festésről, a Jahn Ferenc Kórház dolgozói tényleg az IKEA-t választották

Az egészségügyért felelős államtitkár álhírnek nevezte, hogy az ápolók és nővérek felmondása miatt be kellett zárni a dél-pesti kórház egyik belgyógyászati osztályát, szerinte csupán a betervezett felújítások folynak. A hvg.hu azonban úgy tudja, szó sincs nyári festésről, a problémás osztályra tényleg lakat került. Úgy tudjuk, az az értesülés is igaz, miszerint a dolgozók inkább a svéd bútoráruházat választják, mint hogy az egészségügyben robotoljanak.