szerző:
hvg.hu

Az állampolgárságuktól megfosztottak egytől egyig ukrajnai - ungvári vagy munkácsi - születésűek. Az egyszerűsített honosítással trükközhettek.

Június 7 és 12.-e között összesen tizenegy esetben döntött a köztársasági elnök magyar állampolgárság visszavonásáról – derült ki a hétfőn megjelent Magyar Közlönyből. A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által ellenjegyzett határozatokban indoklás nem szerepel, csak az érintettek neve, születési adatai, illetve, hogy a döntést az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés i) pontja, valamint a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 9. §-a alapján, a Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére hozta meg az államfő.

Az alaptörvény idézett paragrafusa szerint a köztársasági elnök az illetékes miniszter előterjesztésére dönt az állampolgárság megszűnésével kapcsolatos ügyekben. Eddig stimmel is, de hogy pontosan mivel szolgálhatott rá a tizenegy érintett a lépésre, az az állampolgársági törvény alapján csak nagyjából szűkíthető le: „a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.”

Márpedig az egyszerűsített honosítás 2011-es bevezetése óta számtalan hír és tényfeltáró cikk jelent meg arról, hogy mennyire egyszerű is ilyen módon magyar állampolgárságot szerezni. Az Index legutóbb februárban írt arról, hogy a magyar rendszer kínálta kiskapuk révén ukrajnai csalók ezrével – de inkább tízezrével jutnak hamis magyar személyazonossághoz.

A jelenség létezését márciusban az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli kérdésére maga Lázár János is elismerte „A kormánynak valóban van tudomása arról, hogy bizonyos bűnözői körök üzletszerűen visszaéléseket folytattak a honosítási okmányokkal” – írta válaszában a Miniszterelnökség vezetője, azt is megemlítve, hogy „a nyomozások adatai szerint a bűncselekmények több esetben ügyintézők közbenjárásával történtek, de már több megyei rendőrkapitányságon folyamatban vannak nyomozások az érintettekkel szemben.” A miniszter ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy a sajtóban a kérdésről megjelent részigazságok nem alkalmasak arra, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás körüli korábbi vitát a kormány újranyissa.

A visszaéléseknek mellesleg már az elismerése is nagy szó ahhoz képest, hogy Semjén Zsolt nemzetpolitikáéért felelős miniszterelnök-helyettes 2014 szeptemberében még a kettős állampolgárságot tudatos torzításokkal támadó hazaárulónak nevezte az Index újságíróját, aki – utóbb egyébként Göblyös Soma-díjat érő – cikksorozatban tárta fel az ukrán-orosz állampolgárság-biznisz részleteit.    

Az állampolgárságuktól most megfosztottak egyébként egytől egyig ukrajnai - ungvári vagy munkácsi - születésűek. A nevek alapján egy 24, egy 36 és egy 47 éves férfin kívül egy öt- és egy háromtagú tagú család tagjairól van szó a határozatokban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A fű lesz a megoldás, ha betiltják a műanyag szívószálakat?

A fű lesz a megoldás, ha betiltják a műanyag szívószálakat?

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Válaszolt a Hankook: csak úgy tűnik, mintha csökkenne a sztrájkolók szabadsága

Válaszolt a Hankook: csak úgy tűnik, mintha csökkenne a sztrájkolók szabadsága

Medián: Dobrev Klára a legismertebb és legnépszerűbb listavezető

Medián: Dobrev Klára a legismertebb és legnépszerűbb listavezető

Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

"Eljutunk a Holdra, és kitűzzük rajta az izraeli zászlót"

"Eljutunk a Holdra, és kitűzzük rajta az izraeli zászlót"