Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Itt a vakáció és a kínzó kérdés: hova tegyem a gyerekem? Az Emmi nem illetékes, bár szervez táborokat, az önkormányzatok közül pedig sok nem tud megfelelni törvényi kötelezettségének.

A kánikulával a nyári iskolai szünet is beköszöntött, családok tízezreinek adva fel a leckét: mit kezdjünk a gyerekkel, gyerekekkel? A táborok utáni kétségbeesett keresgélésnek gyorsan határt szab a pénztárca: az egyhetes nyári, nem ottalvós tábor a fővárosban 18-20 ezer forintnál kezdődik, határ a csillagos ég. Az ottalvósok 30-35 ezer forintnál indulnak. A családok egy része meg tudja oldani a nagyszülők, rokonok bevonásával a kérdést, de sok helyen ez sem elérhető lehetőség. A szabadságon tölthető - és kivehető - napok száma véges, és jóval kevesebb, mint amennyire szükség lenne. Nincs pénz, nincsenek rokonok - mi van? Önkormányzatok és iskolák.

Mindenki ismerni véli a kulcsosgyerek-szindrómát: az ellátás és program nélküli gyerekek megkapják a lakáskulcsot, aztán menjenek, ahova akarnak. Hamar lábra kapnak a várost terrorizáló, illetve a terrorizált gyerekekről szóló rémhírek: a szünidőben megnőnek az ilyen gyerekek által és kárára elkövetett bűncselekmények, és az őket ért balesetek száma is - véli tudni sok-sok weboldal, cikk, holott a rendőrség nem vezet szünidei statisztikákat, és az Országos Mentőszolgálatnál sincs ilyen adatsor.

Gyerekek reggeliznek a zuglói Jókai Mór Általános Iskolában tartott napközis nyári táborban
©

Az iskolák és önkormányzatok egymásnak dobálják a gyerekeket

Sokan azt is tudni vélik, hogy az iskoláknak kötelességük ügyeletet biztosítani a nyári szünetre. Ez nincs így, az Emmi a hvg.hu-nak eljuttatott válaszában kiemeli, hogy az iskolák felügyeleti kötelezettsége véget ér június 15-vel. Az iskoláknak egyedül az őszi, téli és a tavaszi szünetre (pontosabban a munkanapokra eső részeikre) kötelezettségük ügyeletet szervezni, de összevontan is megoldhatják. Az iskola szervezhet pedagógiai célú foglakozásokat ezután is, "amennyiben az iskola fenntartója azzal egyetért és az ahhoz szükséges feltételeket biztosítja".

Ráadásul a szülőnek előzőleg kérvényben kell jeleznie, ha igényt tart iskolai foglalkozásokra, tehát ez a hajó már elment, ha valakinek most állt össze a kép, hogy nincs hova tennie a gyereket. Ezek az iskolai programok amúgy is csak a napi felügyeletet jelentik, az ellátásról, azaz az étkezésről a szülőnek kell gondolkodnia.

Az iskolák fenntartója a nagyobb településeken most már az állam, de ehhez hozzájárulást követel az önkormányzatoktól. És tudjuk, milyen gondokat jelent ez - erről szólt például a Budaörs kontra NER per, amelyben első fokon a bíróság kimondta, az állam nem követelhet közteher jellegű befizetést az önkormányzatoktól az iskolafenntartáshoz, legalábbis úgy nem, ahogy eddig tette.

Napközbeni ellátás: önkormányzati feladat

"A napközbeni ellátás megszervezése, formájának megválasztása (…) a helyi önkormányzatok hatáskörébe és egyben kötelezettségébe utalt kérdés, amelynek a köznevelési feladatoktól függetlenül kell teljesülnie a helyi igények felmérésével és a feladat ellátás helyi önkormányzati rendelet útján történő szabályozással", írja az Emmi.

©

A napközbeni ellátás már a gyermekjóléti alapellátások körébe tartozik. Ennek megszervezése az önkormányzat feladata. Gémesi György, Gödöllő polgármestere is megerősíti az önkormányzati kötelezettséget, de hozzáteszi: van, ahol betartják, van, ahol nem. Gödöllőn az iskolában bonyolítják le a nyári foglalkoztatást, változatos programokkal, de, mint Gémesi mondja, a városban 3500 gyerek van, ehhez képest 30-35-nek igényelnek ilyen programot. És nemcsak a legszegényebbeknek, mert a legtöbb családban felmerülhet, hogy pár napra nincs hova tenni a gyereket. A nagy többség viszont megoldja valahogy.

Gajda Péter, Kispest polgármestere több gyerekről tud beszámolni: idényenként 1000 gyerek tölti napjait a kerület által alapfeladatként meghatározott napközi táborban. A tábor anyagi hátterét a kerületnek kell állnia: a(z amúgy állami bérezésű) pedagógusok fizetését, a kulturális programok részvevőit. A gyerekek a programok mellett ellátást is kapnak, úgy fizetnek, ahogy az iskolában, tehát akinek ott nem kell fizetnie az étkezésért, a táborban sem kell. Kispesten a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár szervezi a tábort, és két iskolában ad szolgálatot. Mindez a kerületnek 5 milliónál kevesebb forintba kerül nyaranta.

Gyerekek állnak sorba a büfénél a zánkai Erzsébet Üdülőkozpont és Táborban
©

Erzsébet-tábor, Napközis Erzsébet-tábor – sok a homály

Az Emmi az Erzsébet-táborokat is megemlíti, ezeket a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a Zánkai és Fonyódligeti Erzsébet-táborokban biztosítja turnusonként jelképes, 1000 forintos összegért, amit a gyerekek visszakapnak Erzsébet-kupon formában. 2017-ben 10 hét alatt 26 ezer gyerek részesül ilyen ellátásban, egy turnus 6 nap 5 éjszakát jelent. Illetve vannak Napközis Erzsébet-táborok köznevelési, közművelődési és családsegítő intézmények szervezésében - ez június 19. és. augusztus 25. között elérhető reggel 8 és délután 4 óra között 6-14 éves gyerekeknek. Ez sem teljesen ingyenes, de csak jelképes, napi 100 forintos díja van.

lyen napközit tartani akaró intézmények programtervezettel pályázhattak, ahol kötelező programelemeknek kellett megfelelni a sporttól a közösségi életig. Minimum 20, maximum 150 fős csoportok lehetnek. Kötelező elem a külső program és napi négy étkezést is kell adni. Az intézményeket az Emmi látja el pénzzel - egy gyerekre egy turnusra 18 ezer forintot ad az állam, a költségek 70 százalékát előfinanszírozásban kapják meg az intézmények. Egy gyerek több turnusban is részt vehet. Annak, hogy hol vannak ilyen Napközis Erzsébet-táborok, mely intézmények tartoznak közéjük, nem találtuk nyomát, a program hivatalos honlapján nincs ilyen menüpont, csak az intézményi pályázás feltételeiről találtunk információt.

Nincs hol vakációznia a gyereknek?
Szerette volna, ha az önkormányzata nyújt napközbeni ellátást, de nincs ilyen? Írja meg nekünk a [email protected] címre!

Fővárosi lehetőségek

A főváros önként vállalt feladatként biztosít kedvezményes táborozási lehetőségeket június 16-augusztus 31. között, öt helyszínen (Gergelyiugornyán, Pilisszántón, Soltvadkerten, Verőcén és Szabadszálláson), heti turnusokban, hétfői érkezéssel és legkésőbb szombat reggeli utáni távozással. Ez iskolai diákcsoportok számára elérhető lehetőség, és elsősorban hátrányos helyzetű gyerekeknek, a gyerekvédelmi törvény előírásainak megfelelően.

©

Budapesten ugyanakkor az iskoláknak is hirdetett programot az önkormányzat az Iskolakapun Kívüli Tevékenységek programsorozat keretében, és a Sportos vakáció a városban eseménysorozat is ilyen program. Utóbbiban ingyenes mozgásos, művészeti, játékos, vetélkedős és sportprogramok várják a gyerekeket két és fél hónapon át. Tegyük hozzá, praktikus részleteket nehéz a neten fellelni (pl. hogy hol, mikor mi lesz).

A főváros által működtetett Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria továbbá nyári napközis jellegű művészeti tábort hirdet 2017. július és augusztus hónapban egyhetes turnusokban általános iskola felső tagozatos diákjai és gimnazisták számára a Galériában és a Feneketlen tó és környékénél, valamint nyári környezetvédelmi táborába is várja a jelentkezőket Pilisszántón 2017. július 17 - 21. és július 24-28. között.

Vannak tehát korlátozott számú alternatívák a vakációra, de minden nagyban függ az önkormányzattól, ahol élünk – valamint az anyagi lehetőségektől. A tájékoztatás továbbra sem a hivatalok erőssége, és egy jó nagymamát még mindig nagyon nehéz pótolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU

Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU

Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is

Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is

Nem bír a kemény marsi talajjal a NASA robotvakondja, leállítják

Nem bír a kemény marsi talajjal a NASA robotvakondja, leállítják