szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Bálna gyomrában számol el az Állítsuk meg Brüsszelt cím alatt futó nemzeti konzultációval a kormány. No, nem a pénzügyeket akarják ismertetni, hanem a politikai sikereket. Beszél Semjén Zsolt, Varga Mihály, Kósa Lajos és utolsóként Orbán Viktor. Velük ünnepel a fideszes holdudvar.

1 2
Sorrend megfordítása

Élő kordonként előugró szervezők

A rendezvénynek vége, a meghívottak fegyelmezett sorokban araszolnak beígért hűsítőik felé. Az újságírókat és a közönséget elválasztó kordon mellett távozó miniszterelnöknek megkíséreltünk feltenni pár kérdést - például, hogy mire gondolt, milyen támadásokra készül Magyarország ellen Soros György - , de néhány élő kordonként eléugró szervező miatt nem sikerült.

Ki nevet a végén?

Ellenfeleink bevetették az antiszemita kártyát, de ezt visszautasítjuk: számunkra  az érvek, nem az érvek gazdájának származása számít - folytatja még mondig Sorosnál tartva a kormányfő.

Forró nyarunk van és meleg ősz vár ránk - céloz a közelgő választásokra és Soros szerinte várható további támadásaira Orbán, de megnyugtat mindenkit: nem lehet baj, mert a kormány a magyar emberek oldalán áll. "Nem fogjuk hagyni, hogy Soros nevessen a végén" - zárja beszédét a megszokott Hajrá magyarok előtt a miniszterelnök. Taps, a közönség soraiból, sokan magasba tartott telefonokkal fotózzák a távozó politikust.

©

Orbán lemaffiázza a civileket

A migránsok után a civilekre tér át a miniszterelnök: az NGO-k egy közös maffiahálózatot alkotnak szerinte, a magyarok pedig joggal akarják tudni, hogy miből működnek ezek a szervezetek és mit akarnak csinálni nálunk.

Először kerül elő Soros neve: "van neki egy terve, nem is titkolja, évente egy millió, más kultúrából érkező migránst akar Európába telepíteni" - magyarázza Orbán, hangsúlyozva,  hogy a humanitárius maszlagnak nem kell bedőlni. Soros szerinte azért dühös a magyar kormányra és személy szerint rá, mert az útjába álltak az üzleti terveinek. Azt is elmondta, pech, hogy Soros magyar, mert így kívülről egy magyar belügynek tűnik a vitájuk.

©

Ez volt a bevezetés – szólt a vicc, de nem értették

Zavart nevetgélésbe kezd a hallgatóság, mikor 20 percnyi migránsozás után Orbán közli: eddig tartott a bevezetés. A nemzeti konzultáció eredményeit ismertetve kicsit azért persze visszatér a migránsozásra.

Schulz hiába provokálja a kormányfőt

Az őrült ötletek csimborasszójaként aposztrofálja Orbán a menekültek - akár faluszámra történő - befogadását. A migránsok beengedését szerinte nem helyes a németek nyakába varrni. Jegeljük a németekkel fennálló vitáinkat – érvel a kormányfő, a Martin Schulz közelmúltbeli kijelentéseire utalva hozzátéve: ott most választási kampány van, ne hagyjuk belerángatni magunkat.

A baj (= migránsok) szétosztása rossz módszer

– mondja Orbán, és szerinte nem is európai: akinek a migránsok már nem kellenek, az ne szétossza, hanem szállítsa ki őket Európából, a határvédelem elővonalát pedig toljuk le Líbiáig. Csak a nemezetek szuverén döntése lehet, hogy kivel akar együtt élni. A bajt ott kell megfékezni, ahol keletkezett, nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van - érvel már többedszerre hallott fordulataival a miniszterelnök. Kicsit olyan, mintha összefésülte volna eddigi, bevándorlással kapcsolatos beszédeit, és most minden idevágó fordulatot újra el akarna mondani.

Hungary first, you know?

A miniszterelnök szerint olyan gazdaságpolitika kell, ami első helyen a magyaroknak jó és csak utána a globális gazdasági elitnek. Utóbbiakat nincs esély és nem is kell kiszorítani, de fontos megtalálni a helyes sorrendet és arányt. Nyomatékképpen röviden Trumpot idézve kijelenti:

Magyarország az első, utána jöhet mindenki más.

A munkanélküliségtől Szent Lászlón és egy, a múlt héten elhunyt Helmuth Kohlról szóló rövid megemlékezésen át jutott el Orbán a nemzeti konzultáció eredményeihez. Európa veszélyben van. A nagy kérdés, milyen Európánk lesz, milyen Európát akarunk: Brüsszel Európáját vagy a nemzetek Európáját?

©

Orbán Viktor első szavai a köszöneté

Vajon miért nem tudja senki a Fideszben úgy felkonferálni Orbán Viktort, hogy nem jegyzi meg, mekkora megtiszteltetés ez? Nem tudjuk, mindenesetre Hidvéghi Balázsnak sem ment.

Orbán nem kap nagy tapsot, mert gyorsan belevág: külön köszönti "Schmitt Pál alkotmányozó köztársasági elnökünket", Mádl Dalmát, Boross Péter volt miniszterelnököt, Antall József özvegyét, illetve az előtte szólókat: a "legfőbb szövetségest", a KDNP elnökét, Kósa Lajos frakcióvezetőt és a pénzügyi hátországot biztosító Varga Mihályt.

Varga izzasztó helyzetet teremt

Körülbelül 20-25 vendégnek nem jutott ülőhely, ők az ajtóban állva hallgatják a minisztert. Hiába megy a légkondi, a legtöbben már erősen feszengnek, egyik lábukról a másikra állva nézegetik a rendezvényterem mennyezetét. Vargát valóban nem könnyű már követni: milliárdok, százalékok, adókulcsok röpködnek.
Varga Mihály
©

Vargának nem maradt más: megismétli Kósát

A frakcióvezetőt a nemzetgazdasági miniszter váltja a pulpituson. Varga Mihály viccesen meg is jegyezi. hogy kár volt Kósának a rendezvény előtt elkotyognia, miről fog beszélni, mert a nagyját már meg is hallgathatta a közönség. Nőttek a bérek, csökkent a munkanélküliség és a hitelállomány, az állam is addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér - summáza az elmúlt évek gazdasági eredményeit a miniszter, szembeállítva ezeket a korábbi kormányok időszakával, amikor a siker fokmérője szerinte az volt, hogyan lehet jó pontokat szerezni Brüsszelnél.

Kósa csak a konzultációról nem beszélt

Eleget tettünk annak, amit a miniszterelnök kért: megvédtük az országot - tér végre a lényegre a frakcióvezető, hosszan ragozza, hogy az országot voltaképp a nép védte meg, mert a kormány nem tudja ezt megtenni, ha a nép nem akarja. De a magyarok szerencsére ilyenek: nem adják sem a személyes, sem a pénzügyi szabadságukat - érvel Kósa, majd elköszön. Furcsa, de a konzultáció kérdéseiről mintha elfelejtett volna beszélni.
Kósa Lajos
©
1 2

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felsővezeték szakadása miatt sokat késnek a vonatok a Budapest–Cegléd vonalon

Felsővezeték szakadása miatt sokat késnek a vonatok a Budapest–Cegléd vonalon

Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!

Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet