szerző:
hvg.hu

Fákat csavart ki a viharos szél, jég is esett.

Mint azt korábban megírtuk, másodfokú riasztást adott ki szerda délután az Országos Meteorológiai Szolgálat heves zivatar veszélye miatt több nyugati megyére, a vihar pedig már le is csapott, Zala megyében több helyen fákat csavart ki a heves szél.

A katasztrófavédelem honlapján azt írják, heves zivatar vonult át Zala megye felett a délutáni órákban, a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat pedig több mint hatvan esetben riasztották kidőlt fák miatt.

A megyeszékhely több utcájában is lakóházakra, villanyvezetékekre, autókra dőltek a szél által kicsavart fák. A Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tetejét, a Göcseji utcában pedig egy ház tűzfalának a tetejét bontotta meg a vihar, de Lentiben és Kerkateskándon is házak tetejét rongálta meg az erős szél.

Az Időképen azt írják, a zivatar szupercellává nőtte ki magát és északkelet felé halad, ráadásul a vihar jégesőt is hozott, 1,5-2 centiméter átmérőjű jég esett, és 10 foknál is többet csökken a hőmérséklet a zivatarok környezetében. A vihar estére Budapestet is elérte.

Viharfelhők már a Somogy megyei Kutason
©

Az erős szélvihar vezetékeket is leszakított, és bár az áramszolgáltató szakemberei több ezer háztartásban már visszaállították az áramszolgáltatást, de tizenhat zala megyei település kétezer-ötszáz ingatlanjában még szerda este sem volt áram.

A kidőlt fák miatt a környéken zajló Tour de Hongrie kerékpárversenyt leállították.

A verseny Facebook-oldalán azt írják, megállították a versenyt a közeledő vihar miatt, a zsűri pedig úgy döntött, a mezőny nem teljesítette a táv 80 százalékát, ezért a szakasz valamennyi részeredményét törölték. Csütörtökön pedig úgy indul útnak a szakasz, mintha ma semmi sem történt volna.

Eisenkrammer Károly, a verseny főszervezője az MTI-nek elmondta, a kidőlt fák és a rendkívül rossz időjárási körülmények miatt a verseny leállítására, amely a versenyzők és a szervezők biztonsága érdekében történt. A zsűri a nemzetközi szövetség horvát vezetőbírójának, Rodolfo Segnannak a vezetésével úgy döntött, hogy törli a szakasz összes eredményét, miután a versenyzők nem teljesítették az etap 80 százalékát. Így a prológ eredményei szerinti állással vág neki a Velence és Siófok közötti 138 kilométernek csütörtökön a 18 csapat 106 versenyzője.

"A zalaegerszegi befutó helyszínéről azt az információt kaptuk, hogy az ottani körpálya veszélyes. Miután a mezőny előtt gyorsan beértünk a viharzónába, nyilvánvaló volt, hogy ilyen körülmények között nem lehet kerékpárversenyt rendezni" - szögezte le a főszervező a döntés után az MTI kérdésére. Hozzátette: látták, ahogy faágak szakadtak az útra, kényszerűségből még az arra közlekedő autók is megálltak az út szélén, így nem volt más döntés, mint a mezőny megállítása Sümeg után, biztonságos távolságban a vihartól. "Sajnáljuk, mert egy nagyon szép szakasz úszott el így, de ez benne van a kerékpársportban. A fontos, hogy nem történt baj" - fogalmazott Eisenkrammer Károly.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mégsem szűnik meg az ExperiDance

Mégsem szűnik meg az ExperiDance

Orvosi igazolással hordhatnak lapos sarkú cipőt a Norwegian Airnél dolgozó nők

Orvosi igazolással hordhatnak lapos sarkú cipőt a Norwegian Airnél dolgozó nők

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

Újabb tanulmány szerint okozhat rákot a bacon

Újabb tanulmány szerint okozhat rákot a bacon

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!