szerző:
Dercsényi Dávid, Gergely Márton
Tetszett a cikk?

A mi mezőőrségünk mindig éber – büszkélkedett hétvégén a Jobbik alelnöke, Ásotthalom polgármestere. Toroczkai László a rendőrség ügybuzgalmát kritizáló bejelentéséhez két fotót mellékelt, amely felkeltette a gyanút, milyen eszközökkel kerekedhetett felül az illegális határátlépők csoportján a mezőőrség. Igyekeztünk megtudni, mi történt a hétvégén, de egyelőre csak annyit állíthatunk biztosan, hogy a rendőrség kivizsgálja a mezőőrök intézkedését.

A rendőrség kivizsgálja, milyen körülmények között tartóztatott fel illegális határátlépőket az ásotthalmi mezőőrség, amelyről a település polgármestere a hétvégén büszkélkedő bejegyzést tett közzé a Facebookon. A hvg.hu kérdésére az ORFK sajtóosztálya közölte: vizsgálat tárgyát képzi, hogy a mezőőrök erőszakot követtek-e el, ugyanakkor cáfolták, hogy a gyanú szerint a polgármesteri hivatal szolgálatában álló „határvédők” jogosulatlanul végezték volna feladatukat, vagy kényszerítést alkalmaztak volna.

Van mit tisztázni a múlt heti eseményeket követően, de a jelek szerint a rendőrség szerepével kapcsolatban is megfogalmazhatóak nyugtalanító kérdések. Az ásotthalmi ügy kommunikációs párbajjal kezdődött, amelyet ugyan gyorsaságban és mennyiségben is az ORFK nyert, de hatékonyságban Toroczkai László alaposan lekörözte őket.

Vasárnap hajnalban, 6 óra 21 perckor a következő közleményt adta ki a police.hu oldalon keresztül az ORFK: A Csongrád megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök 2017. június 25-én, 0 óra 30 perckor, az 55124-es út 3-as kilométerénél tartóztatták fel a 22 migránst. A férfiakból álló csoport tagjai magukat pakisztáni állampolgároknak vallották. A migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Majd hétfő hajnalban 2 óra 45 perckor azt közölték, hogy vasárnap „19 óra 30 perckor, Ásotthalom külterületén tartóztatták fel a 28 migránst. A férfiakból álló csoport tagjai magukat pakisztáni és indiai állampolgároknak vallották.” A többi kommunikációs paneltől eltekintünk.

A két sikerjelentés között, vasárnap reggel 8 óra 5 perckor Toroczkai László rakott ki két fotót a Facebookra a következő szöveggel: "Ásotthalmi tanyába próbált betörni a képeken látható migránscsoport, akik a dupla kerítésen átjutva (átvágják, de létrát is használnak, és valami oknál fogva nem ért oda időben a határvonalat őrző rendőrség) behatoltak Ásotthalom területére. Nem tudták azonban, hogy a mi mezőőrségünk mindig éber. A képek a velük való találkozást követően készültek. Ma már Szerbiában vannak."

Mikor, hol, kik, mivel, hogyan?

A rendőrség két közlése nagyrészt észrevétlen maradt, Toroczkai posztja azonban vasárnap este előbb az Indexen, majd a hvg.hu oldalán is komoly visszhangot váltott ki. Míg a Facebookon olyan kommentek voltak olvashatóak, hogy az elkapott migránsokat "disznóbőrbe kellene tekerni őket, és kiakasztani a határ felé", addig a balliberális ellenzék egy "neonáci banda" önbíráskodását látta. Hétfőre feljelentést tett Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke kényszerítés gyanújával, a Párbeszéd pedig bántalmazásért kérte az eset kivizsgálását.

A hvg.hu még vasárnap este az ORFK-hoz fordult, hogy segítse az eset tisztázását, de csak háromszori kérdésünkre és két telefonhívást követően küldték el válaszaikat kedd este. És így is nyomoznunk kell válaszaik értelmét keresve. Vajon a vasárnap hajnalban előállított csoport megegyezik-e a Toroczkai által említett esettel? A jelek szerint nem.

Azt kérdeztük, az ásotthalmi mezőőrök jelezték-e, hogy migránsok egy csoportját tartóztatták fel. Erre azt a választ kaptuk, hogy „az ásotthalmi mezőőrök 2017. június 20-án 19 óra 45 perckor adtak át migránsok észleléséről szóló lakossági bejelentést a rendőrségnek”. Vagyis öt nappal Toroczkai posztja előtt volt olyan eset, amikor mezőőrök elkaptak migránsokat Ásotthalom térségében, és erről a rendőrséget is értesítették. A fotók ezek szerint múlt kedden, még naplemente előtt készültek, amíg a mezőőrök jelenlétében az elkapott férfiak a rendőrség érkezését várták. Igyekeztünk az ásotthalmi polgármesteri hivatalnál pontosítani az időpontot, de Toroczkai Lászlót nem tudták kapcsolni, és a héten még nem beszéltek az esetről a hivatalban, ők is csak a Facebookról tájékozódnak.

Szerettük volna azt is megtudni, hogy a rendőrségnek van-e információja arról, hogy az ásotthalmi mezőőrök bármilyen kényszerítő eszközt használtak-e a Toroczkai által bemutatott eset során. Erre a következő választ kaptuk:

A mezőőrök kényszerítőeszköz-használatát a 2012. évi CXX. törvény szabályozza. A törvény 22. § (2) bekezdés alapján a kényszerítő eszköz alkalmazásának jogszerűségét a mezőőr munkáltatója köteles kivizsgálni. A rendőrök 2017. június 20-án 20 órakor 11 afgán férfit tartóztattak fel, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. Kényszerítőeszközt nem használtak.

Vagyis, ha jól értjük, a rendőrök múlt kedden a mezőőrök hívása után 15 perccel kiértek a polgármester által jelzett tanyára, és őket fakszni nélkül visszakísérték a határzár túloldalára, ami jogilag még Magyarország területe, de csak Szerbia felé lehet onnan továbbállni. És ha így van, akkor a rendőrség ezt az esetet nem értékelte említésre méltóként, mert honlapjukon nem találtunk erről közleményt, és a tizenegy ember a statisztikában sem látszik.

©

A zavart az okozza, hogy Toroczkai vasárnap úgy számolt be elfogott migránsok egy csoportjáról, hogy annak tagjai "ma már Szerbiában vannak", ami azt jelezné, hogy szombaton kapták el őket, de éppenséggel azt sem zárja ki, hogy kedden. A rendőrség szerint június 20-án tizenegy embert kísértek át a túloldalra, ami egybevág Toroczkai fotóinak elemzésével, azokon ugyanis nem látszik tizenegynél több személy – de lényegesen kevesebb sem.

Az sokat segítene, ha a rendőrség a kérdéseink legszigorúbb szó szerinti értelmezése helyett a történtek tisztázását segítené. Így ugyanis még egy lehetőség van: a Toroczkai által jelzett esetbe a rendőrséget nem vonták be, a migránsok visszakísérése a mezőőrök által történt. Ezt ugyanakkor az ásotthalmi hivatalban cáfolták, ahol hangsúlyozták, hogy embereik lehetőségeiket át nem lépve, a rendőrök bevonásával dolgoznak.

Annyit határozottan közölt az ORFK, hogy válaszadásuk időpontjáig a rendőrségre nem jutott tudomására olyan eset, amikor a mezőőrök túlléptek volna intézkedési lehetőségeiken. A mezőőrök a sajtóosztály által hivatkozott törvény szerint tulajdonvédelem esetén használhatnak „testi kényszert és vegyi eszközt”, valamint „legfeljebb két óra időtartamra”, az intézkedni illetékes hatóság érkezéséig a tetten ért személyt jogosult „visszatartani”.

Ha a rendőrség a Toroczkai által bemutatott csoportot a bejelentést követően még múlt kedden 15 percen belül ellenőrizte, akkor ez a visszatartás a jelek szerint nem tartott 2 óránál tovább. A közlések ellentmondásossága miatt azonban nem állíthatjuk biztosan, hogy a képen látható, provizórikus őrizet milyen hosszan tartott.

Néha egyedül megy járőrözni a mezőőr

Ásotthalom polgármesteri hivatalában nem tudnak Szigetvári Viktor által azonosítani vélt neonáci szabadcsapatokról. A polgármesteri hivatalban telefonon elért munkatárs azt mondta, hogy „2-3 mezőőr” van szolgálatban. Jelenleg inkább csak kettő, akik ugyan párban járőröznek alapesetben, de néha előfordul, hogy egyedül kell kimenniük a kis létszám miatt. És míg állandóan észlelnek a vasárnap fotókon bemutatottakhoz hasonló, kis létszámú csoportokat, a mezőőrök tartják magukat lehetőségeikhez, szorosan együttműködnek a rendőrséggel.

A mezőőrök egyébként teátrális egyenruhát hordanak, ami akár önmagában is megtévesztheti a távolról érkezetteket, a nyelvi és kulturális távolság miatt valószínűtlen, hogy meg tudnák különböztetni a mezőőrt a rendőrtől vagy akár bármilyen neonáci szabadcsapattól. Elkapták őket, ez nem jött össze, jogaik érvényesítése vagy az ellenük fellépők kilétének ellenőrzése helyett visszamennek, majd próbálkoznak újra Szerbia felől.

Mi meg magunkra maradunk a határvédelem kommunikációjában versengő szervekkel. Toroczkai ehhez a háborúk képi világát idéző képeket posztol, és azt sugallja, két szolgálatot teljesítő mezőőre hatékonyabb lenne a magyar rendőrségnél. A rendőrség meg a honlapjukat szó szerint szétfeszítő statisztikát vezet az elkapott migránsokról, de az egyoldalú tájékoztatást tartja megfelelő kommunikációs formának. Tudni akartuk egyébként az ORFK-tól azt is, mit szólnak a polgármester utalásához, hogy a rendőrök ne lennének megfelelően szorgalmasak a kerítés védelmében. Ezt a választ kaptuk:

A rendőrség folyamatosan értékeli a határrendészeti operatív helyzetet, amelynek során a jogszabályok által biztosított lehetőségek és a változó körülmények figyelembevételével, valamint a szükséges erő és eszköz biztosításával reagál az illegális migrációval kapcsolatosan jelentkező feladatokra.

Nincs itt semmi néznivaló, haladjanak tovább!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bíróságon támadja meg a sztrájkot az SZFE fölé kinevezett kuratórium ügyvédje

Bíróságon támadja meg a sztrájkot az SZFE fölé kinevezett kuratórium ügyvédje

A vírustagadás már lejárt lemez, most jönnek a kihalástagadók

A vírustagadás már lejárt lemez, most jönnek a kihalástagadók

43 GB-nyi lopott kincs: nyomoz a Microsoft a Windows XP forráskódjának kiszivárgása miatt

43 GB-nyi lopott kincs: nyomoz a Microsoft a Windows XP forráskódjának kiszivárgása miatt