szerző:
hvg.hu

Egymilliárd forint felett jár a metrókat felújító cégtől követelt kötbér, a BKV-vezér szerint mégis csak hisztériakeltésről van szó. Ő már csak tudja, a Tv2-n a biztonság kedvéért többször elismételték, hogy nála nincs hitelesebb ember a kérdésben. A szerelvényeket éjszakánként tesztelik, az ajtók állítólag már csak akkor nyílnak ki, amikor kell. És a héten visszatérhetnek a forgalomba, bár még hétfőn is érkeznek újabb orosz mérnökök a megjavításuk érdekében.

A BKV elnök-vezérigazgatója, Bolla Tibor indította a hetet a Mokka című műsor kanapéján, hogy Pachmann Péter készséges asszisztálásával az egekbe dicsérje a folyamatosan elromló, jelenleg forgalomból ki is vont 3-as metró kocsikat. Ön a leghitelesebb ember ebben a tekintetben, Tarlós István vagy a Metróért Egyesület sem lát rá olyan mértékben a kérdésre, ezért el kell fogadnunk a véleményét – roppant objektíven Pachmann így vezette fel az interjút.

Amiből megtudhattuk, hogy a „leghitelesebb” ember szerint valójában csak „hisztériakeltés van”. A kocsikat ugyan fel kellett újítani, de valójában „bagatell hibák”-ról van szó, amelyekkel rontják a felújítást végző orosz cég hírnevét.

„Nem az történik, hogy pár ember meghúz pár csavart, ezért is vállaltak 30 éves garanciát” – mondta a BKV-vezér, aki nyilván a kedélyeket próbálta megnyugtatni azzal, hogy „az összes alkatrész ki lett cserélve” a felújítás során. A nézőben mégis inkább a buhera szó merülhetett fel, hallgatva a felsorolást, hogy micsoda japán, német és más „világhírű márkák” részeit építették be az oroszok.

A hibák „bagatell”-é minősítésével kissé ellentmondóan azt is bejelentette, hogy a szerelési-minőségbiztosítási hibákért követelt kötbér átlépte az 1 milliárd forintot. Kérték az orosz felet, hogy induljanak meg a kötbér-tárgyalások, hiszen ha vitatják annak jogosságát, akkor ebből nem egyhamar lesz pénz, mert bíróság elé kell vinni az ügyet.

A forgalomból kivont szerelvényeket éjjelente tesztelik, mivel az egyik hiba a mindkét oldalon, máskor vészhelyzetben sem nyíló ajtók voltak, „százezerszer nyitották ki az 5 szerelvény ajtajait”. Úgy tűnik, hogy az ajtónyitás probléma megoldódott – jelentett Bolla.

Azért hétfőn még újabb orosz mérnökök érkeznek az utastájékoztató rendszer hibái miatt, de ehhez Bolla gyorsan hozzátette, ezek olyan problémák, amelyek a közlekedést nem befolyásolják. A szerelvények a BKV-vezér szerint a hét második felében térhetnek vissza a forgalomba.

A legszebb az volt, hogy az alákérdező Pachmann az interjú végén sem bírta megállni, hogy ne ugyanazzal az orbitális behízelgéssel engedje el alanyát, így megkérdezte:  „Ön mint a leghitelesebb ember nyugodtan fel lehet szállni a metróra?”. Meglepetésre, Bolla szerinte teljesen nyugodtan utazhatnak a budapestiek.

©

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében