szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányszóvivő megint a nemzetközi sajtóval harcol.

Olvasói levelet küldött a brit The Economist hetilapnak Kovács Zoltán kormányszóvivő, amelyet "Magyarország miniszterelnöke" címmel tett közzé a lap.

Kovács a levélben az Economist június 24-i cikkéhez szól hozzá, amelyben arról írtak, hogy Orbán Viktor erodálja a demokráciát, ezért az Európai Uniónak sürgősen tennie kellene valamit. A cikkben a lap felidézte a szokásos dolgokat, hogy Orbán 1989-ben még egy fiatal és bátor lázadó volt, aki felszólalt a kommunizmus ellen és a szovjet csapatok kivonását követelte, de azóta megváltoztak a dolgok.

Kovács azt írja, bár sok minden megváltozott a világban 1989-hez képest, de Orbán céljai nem, az ugyanis továbbra is az erős és független Magyarország egy erős Európában. "A maguk elbeszélésével szemben a demokrácia köszöni, jól van. A választások továbbra is szabadak és igen, igazságosak" - írja Kovács a magyar helyzetről, aki szerint az Európai Bizottsággal már rég nem ez a konfliktus forrása, mert ezeket az ügyeket már rendezték.

Kovács szerint az a gond, hogy Orbán a magyar érdekeket merészeli megvédeni, ezzel pedig sokak idegeit felborzolta. Kovács leírja a szokásos kommunikációs paneleket, miszerint amikor az európai trojka megszorításokat javasolt Magyarországnak, akkor az ország hazaküldte őket és ehelyett saját "unortodox" reformokat valósított meg, aminek köszönhetően ma már szárnyal a magyar GDP, kézben tartják az államadósságot és a hiányt, és csökkent a munkanélküliség.

"Az Oroszországgal való kapcsolatunk azon a pragmatikus állásponton alapszik, hogy a gazdaságunknak jót tesz az Európa keleti szomszédaival ápolt jó viszony. Mindeközben az Európai Tanáccsal együtt vagyunk a szankciók ügyében" - írja Kovács.

A szóvivő kitér persze a migránsügyre is, szerinte Orbán szembe mert menni az Európai Unióval a migrációs kérdésben és meg merte kérdőjelezni a letelepítési kvótát, ragaszkodik a kemény határellenőrzésekhez, a határkerítés megépítésével pedig megvédi a schengeni övezetet. "Európának hálásnak kellene lennie" - így Kovács, aki szerint Európában azért sem fogják megfogadni az Economist tanácsait, mert egyes európaiak igenis hálásak Orbánnak.

A szóvivő előjött Orbán sokszor emlegetett frázisával is, miszerint 1989-ben a Szovjetuniótól való függetlenség volt a kérdés, most pedig ismét a nemzeti szuverenitás a tét, de a fenyegetés egy sokkal jóindulatúbb formában jön, így a cél egy eruős EU erős nemzetállamokra építve, amelyben korlátozzák a "Brüsszel meg nem választott központi bürokráciáját".

Így aztán Kovács szerint nem is Orbán változott meg az évek során, hanem Európa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt