szerző:
hvg.hu

Nyílt levelet írt Soros Györgynek, "az egyik legnagyobb magyarnak" a MoMa elnöke, akit naponta vegzálnak az utcán, de az értelmiség közönye és hallgatása ennél jobban foglalkoztatja. Bokros "kedves Gyuri bácsi" megszólítással azt írta, el tudja képzelni, az üzletembert "mennyire kegyetlenül érzékenyen érinti a visszataszító hazugságok egész sorozatán alapuló gyűlöletkampány".

Nyílt levelet írt Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke Soros Györgynek. A cím szerint "az egyik legnagyobb magyarnak" szóló levelet az ÉS tette közzé.

Goethét idézve Bokros azt írta: "több fényt! – kiabálom kétségbeesetten én is, amikor meglátom felnagyított arcképedet a magyar kormány legfrissebb utcai plakátjain. Több értelmet és több erkölcsöt szeretnék látni és tapasztalni szellemi és morális sivataggá züllesztett magyar országomban" - folytatta Bokros, elismételve: 73 évvel a holokauszt után ismét mindent elborít itt "az állami politika rangjára emelt fajgyűlölet és idegengyűlölet".

Levelét "Kedves Gyuri bácsi" megszólítással folytatta, majd arról írt, hogy olvasta a Soros édesapja által írt könyvet a vészkorszakról, és el tudja képzelni, "mennyire kegyetlenül érzékenyen érint – nem csak és nem is elsősorban saját személyedben – az a visszataszító hazugságok egész sorozatán alapuló gyűlöletkampány, amit Magyarország kormánya folytat a józan ész és a jó ízlés ellen".

©

Bokros úgy folytatta, sokan vannak, akik nemcsak azt gondolják, de hirdetni is merik, hogy Széchenyi István nyomdokain haladva Soros György az egyik legnagyobb magyar. A CEU-n oktató pártelnök szerint az egyetemet "nem véletlenül akarja megfojtani a bugris középszer", a Tudós Társaságok sosem kellettek "úrhatnám svihákoknak", mert nem tűrték a szabad gondolatot, a kritikus elméket.

Bokros Lajos szavai szerint sokan vannak Magyarországon, akiknek fáj Soros nevének és művének folyamatos mocskolása. De az igazi veszély szerinte a közöny, amikor a fékek és ellensúlyok - mint a szabad sajtó, a független igazságszolgáltatás, az önálló törvényhozás és az erős civil társadalom - már elporladtak, pedig ezek "megálljt parancsolhatnának az önmaga csalhatatlanságába belecsavarodott őrület tombolásának".

Bokros azt írta, nem az érdekli, hogy naponta lehazaárulózzák őt, golyót, kötelet, Dunába lövetést vagy csak börtönt javasolnak neki a piacok előtt, hanem:

 azt nem értem, hogy az értelmiség miért hallgat, és miért néz engem hülyének, amikor felemelem szavam a fasizmus ellen.

Bokros felidézte, hogy a hét elején egy Facebook-posztban azt írta, hogy a hazugságon alapuló nyílt antiszemita propaganda egyenlő a fasizmussal. "Az okostojás közíró azon akadt ki, hogy nácizmus helyett fasizmust írtam, a karosszékben ülő semmittevő ellenzéki pedig azon, hogy ha megnevezzük a gonoszt, akkor nehezebb lesz legyőzni, mert a nép szereti azt."

"Tudd, vagyunk néhányan, talán nem is kevesen, akiknek arcát elborítja a szégyen pírja, amikor a te képeddel feldíszített ocsmány plakátokat megpillantják" - írta. Bokros szerint vannak néhányan, akiket nem lehet megfélemlíteni, akik küzdeni fognak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

"Kifordul a gyomrom" - Bokros élő adásban folytatta Orbán fasisztázását

Ezek a fiúk életükben nem dolgoztak, amiért fizetés járt volna, az nem munka, hogy szakmányban lopják az adófizetők pénzét - ilyen fordulatokkal tett rá egy lapáttal az Orbán Viktort fasisztának nevező közleményére Bokros Lajos a HírTv esti adásában. A volt pénzügyminiszter szerint ezt támasztja alá, hogy máris antiszemita feliratokat festettek a gyűlöletkeltő kormányzati plakátokra.