szerző:
hvg.hu

A civiltörvény egyik kitételét egészen máshogy értelmezi az Emmi és az IM, mint eddig mindenki.

Máshogy értelmezi az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium a június végén hatályba lépett civiltörvény egyes rendelkezéseit, mint ahogy eddig mindenki hitte – derül ki a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány egy Facebook-posztjából.

A NIOK egy ügyfelétől kapott egy levelet, amelyet az Emmi Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya írt, és amelyben az szerepel, hogy az Emmi konzultált az Igazságügyi Minisztériummal, és arra jutottak, hogy csak azokat a 7,2 millió forintot meghaladó külföldről érkezett támogatásokat kell bejelentenie a civil szervezeteknek, amelyet idén június 27-e után kaptak.

a szóbanforgó, a Ktsztv. hatálya alá tartozó támogatást a Ktsztv. hatálybalépést megelőzően, azaz 2017. június 27. előtt kapta, akkor jelenleg nincs bejelentési kötelezettsége. Viszont ha 2017. június 27. után kapott ilyen összegű vagy azt meghaladó mértékű támogatást, úgy alkalmazni kell rá a Ktsztv. rendelkezéseit, és 15 napon belül bejelentési kötelezettsége van

– áll a levélben. Ha ez valóban így lenne, akkor az azt jelentené, hogy ezúttal nem lenne visszamenőleges hatálya a törvénynek, illetve hogy a törvény hatálybalépése előtti tárgyévben kapott összegeket mégsem kellene figyelembe venni annak ellenére, hogy eddig minden civil szervezet ezt hitte.

A levélben azért hozzáteszik, nem az IM vagy az Emmi jogértelmezése az irányadó, hanem a végső jogalkalmazó a bíróság, amely még mindig dönthet ettől eltérően is.

A civil szervezeteknek egyébként a törvény hatálybalépése után 15 napon belül kellene bejelentést tennie a bíróságokon arról, ha külföldi támogatást kapnak, és ennek határideje szerdán jár le.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Alaptörvényt sértett Handó Tünde?

Alaptörvényt sértett Handó Tünde?

Kigyógyult a rákból a kisfiú, aki Batkidként mentette meg San Franciscót

Kigyógyult a rákból a kisfiú, aki Batkidként mentette meg San Franciscót

Menekültekkel fotózkodott a Pápa

Menekültekkel fotózkodott a Pápa

Ma éjjel nézzen fel az égre, gyönyörű dolgot fog látni

Ma éjjel nézzen fel az égre, gyönyörű dolgot fog látni

Aggódnak az új határellenőrző miatt, amelyet Magyarországon is tesztelnek

Aggódnak az új határellenőrző miatt, amelyet Magyarországon is tesztelnek

Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai