szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A programban részt vevőknek csak egy része tudott diplomát szerezni így.

Korábban már írtunk arról, hogy a 2013-ban indított és 3 milliárd forint közpénzből támogatott állami Diplomamentő Programmal kapcsolatban több probléma is felmerült, volt arról is szó, hogy sokan arra kényszerülhetnek, hogy visszafizessék az államilag finanszírozott nyelvtanfolyam árának a felét, mert egyes silány kurzusok kevés esélyt adtak az eredményes vizsgákra.

A programot végül 2016. december 31-én zárták le, eddig kellett sikeres nyelvvizsgát tennie a benne részt vevőknek.

Az LMP-s Ikotity István most az NGM-nél kérdezett rá, hogy milyen eredménnyel zárták le végül a programot, a minisztérium államtitkára, Cseresnyés Péter pedig írásbeli válaszában azt írta, a támogatott nyelvi képzéseken összesen 10 243 fő vett részt, ebből pedig 9822-en végezték el eredményesen a nyelvtanfolyamokat.

A részt vevő támogatottak közül a finanszírozott képzések segítségével viszont összesen csak 6363 embernek segített a program a diplomaszerzésben, ennyi diploma kiadása valósult ugyanis meg. Ez azt jelenti, hogy a program 62,1 százalékban volt sikeres.

Cseresnyés hozzáteszi, 2018-tól egyébként ingyenes lesz az első nyelvvizsga megszerzése, az idegennyelv-oktatás fejlesztésére pedig külön intézkedési terv készül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!