szerző:
Pottyondy Edina
Tetszett a cikk?

A felelős és minőségileg jobb kormányzáshoz új politikai generációra van szükség. Vélemény.

Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint az MSZP az egyetlen esélyes jelölt a Fidesz legyőzésére. Javasolja, hogy minden más párt lépjen vissza az MSZP javára, a választók pedig szavazzanak az MSZP-re.

Nem értik – ez az első dolog, ami nekem, és szerintem sokunknak eszünkbe jutott erről. Nem értik, hogy mi, akik a magyar közélettel elégedetlenek vagyunk, pontosan ezt a gondolkodást, ezt a hozzáállást untuk meg. Hogy válasszuk a kisebb rosszat. Hogy valami értelmezhetetlen taktikai szempontokért felejtsük el, hogy mi teljesen máshogy szeretnénk felemelni Magyarországot. Hogy szövetkezzünk azokkal, akik miatt itt tartunk. Az őszinte felháborodást csak a javaslat nevetségessége tompítja.

Van, amiben TGM-nek igaza van:

...mindent el kell követni azért, hogy a jelenleg kormányzó érdekkör távozzék a hatalomból, vagy legalább döntő mértékben meggyöngüljön.

Csakhogy. A Momentum, és országjárásunk tapasztalatai alapján rengeteg magyar ember a jelenlegi politikai érdekkörbe beleérti az MSZP-t, sőt a DK-t is. Az MSZP-t mint elveit ide-oda cserélgető, többek között a Fidesz által is kitartott hataloméhes posztkomcsi utódpártot, a DK-t mint az elvtelen, hataloméhes posztkomcsi utódpártból kivált kispártot, gyurcsányi extrákkal. Rögzítsük: nem mi mondtuk először, hogy az MSZP-t a Fidesz pénzeli – hanem Szanyi Tibor, Medgyessy Péter, sőt, burkoltan maga Botka László is.

Az MSZP már volt hatalmon, de csak kamukormányzott és hazudott. (Pont ezt tanulta el tőlük a Fidesz.) Mi kell még? Miért követnénk el negyedszerre (!) is ugyanazt a baklövést, hogy megválasztjuk őket?

Ne legyünk közömbösek egy olyan párttal szemben, amely 27-ből 12 évet kormányzott, és aminek a Fidesz kétharmadát is nagyban köszönhetjük. Az MSZP alatt éppen úgy voltak korrupciós botrányok mint ma. Éppen úgy loptak. Azon elmélkedni, hogy mennyivel loptak kevesebbet vagy többet, vagy hogy a zsákmány hány százalékát adták az akkori ellenzéknek, fölösleges, káros és álságos.

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy mit csinált az MSZP az elmúlt 27 évben, háromszor kormányon. Jut eszembe: miért nem nyilvánosak az ügynökakták?

Botka László most nagytakarításba kezdett. Nemes dolog ez, rég itt volt az ideje. Csakhogy szélviharban avart gereblyézni sziszifuszi munka. Korpa közé keveredett szegény Botka László. 1991 óta tartó MSZP-s tagsága alatt lehet, hogy nem tűnt fel neki, kikkel dolgozik, most viszont hirtelen tisztítja a pártot. És ebben a nagy tisztításban olyan arcokat vesz maga mellé, akik ugyanúgy a régi rendszer részei és haszonélvezői, mint ő maga. Valaki odasúghatta neki, hogy ez gáz, ezért akiket bevett, pár héttel később kiköpött.

Örömteli lenne, ha Botka a társadalmi egyenlőtlenségekre nemcsak plakátokon hívná fel a figyelmet, nemcsak a a gazdagokat akarná büntetni a szegénység miatt, hanem azt a politikai elitet, ami ide sodorta az országot. Ja, hogy Botka is ennek a politikai elitnek a része 26 éve? Kellemetlen.

TGM cikke egy dologra jó: szépen leképezi a mostani balliberális értelmiség jó részének gondolkodásmódját a politikáról. Vesznek egy kockás füzetet, felírják az összes nemfidesz és nemjobbik politikai erő szavazati arányát, kiválasztják a legnagyobbat, szépen hozzáadják a többi értéket, majd ezekkel a lehetetlen számokkal vegzálják a többi pártot. Ezzel próbálnak valahogy felszínen maradni. Mert hát nekik végül is ennyi a politika. Célok, értékek, meggyőződés, program – mintha nem is számítana.

A felelős és minőségileg jobb kormányzáshoz új politikai generációra van szükség, olyanokra, akik nem vettek részt a rendszerváltás utáni politikai aljasságokban. Az elmúlt 27 év politikai érdekkörei tehetnek arról, hogy a politika itthon szitokszó lett, hogy a közélettel való foglalkozás taszító, hogy a politikusról egy tehetségtelen, béna, semmirekellő jut az emberek eszébe, vagy egy korrupt szürke öltönyös, mandzsettás, kormányinfós rókamosoly.

Az elmúlt 27 év politikai ámokfutása után itt az idő, hogy befejezzük a rendszerváltást – utódpártok és utódpártok darabkái nélkül.

A Momentum azért jött létre, hogy legyen újfajta politika közösség Magyarországon. Pontosan azért, hogy ne kelljen azokra szavazni, akik miatt itt tartunk.

Van itt jövő, csak a jövő nem a sikertelen múlt ismétlését jelenti. Ha ezt elfogadjuk, akkor lehet előrelépni. Az MSZP a múlt. A Fidesz a maga korrupt, elvtelen romlottságával ideig-óráig még a jelen, de annak, hogy generációkat tesznek tönkre, életeket fosztanak meg egy reményteli jövő lehetőségétől, hamarosan vége lesz. A Momentum a jövő. A Momentum a múltból tanul, a jelenben cselekszik, a jövőért felelősséget vállal. Mert mindannyian érezzük: elemi erejű igény van a változásra – de a változás alatt legtöbben nemcsak a Fidesz, hanem az egész politikai elit eltakarítását értik. Saját szimpatizánsaink köpnék arcon azt a momentumost, aki azt javasolná, ne új politikai generáció építését, hanem az MSZP támogatását tekintsük célnak.

TGM mintha semmit nem értene abból, ami Magyarországon történik. Mintha soha nem találkozna azokkal a választókkal, akiknek az MSZP-re szavazást ajánlja. Üzenem neki, és mindenkinek, akinek hasonló gondolatai vannak: ez így nem fog menni. Leszerepelt politikusok rehabilitálása, idejétmúlt elképzelések újrajátszása csak újabb kudarchoz vezet. 2018-ban valami mást kell csinálni. 2018-ban valaki másra kell szavazni.

A szerző a Momentum elnökségi tagja

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen kapnak 17 kiváló játékot a PlayStation Plus előfizetői PS5-re

Ingyen kapnak 17 kiváló játékot a PlayStation Plus előfizetői PS5-re

Emmi: 13 óvoda és egy iskola van zárva a koronavírus miatt

Emmi: 13 óvoda és egy iskola van zárva a koronavírus miatt

Nagy az érdeklődés az influenzaoltás iránt

Nagy az érdeklődés az influenzaoltás iránt