szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Csongrád megyei közgyűlés már megszavazta a névváltoztatást, ha ősszel a parlament is rábólint, hivatalos lesz a dolog.

A Csongrád megyei közgyűlés már megszavazta, hogy Lázár János kérésére megváltoztassák a megye nevét, így az Csongrád-Csanádra változhat – írja a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet rá, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég több megyének is levelet írt, hogy fontolják meg a történelmi megyenevek újbóli alkalmazását, és bár Pest megye elutasította a Pest-Pilis névre változtatást, a Csongrád megyei közgyűlés június 30-án elfogadta a Csongrád-Csanádot, és Nógrád megye esetében is felmerült a változtatás Nógrád-Hont megyére.

Csongrád megye azt közölte a lappal, hogy kikérték történészek véleményét is, erre alapozva pedig végül 13 igen, 1 nem szavazattal, valamint 1 tartózkodással fogadták el a névváltoztatást, amelyre azonban még a parlamentnek is rá kell bólintania, hogy hivatalos legyen, ez pedig legkorábban szeptemberben várható. Hogy pontosan mennyibe kerül majd a névváltoztatás, azt senki nem tudta eddig megmondani.

A lap azt írja, Pest megye viszont előbb épp egy hatástanulmányt kért a minisztériumtól, hogy mennyibe kerülne a névváltoztatás, de minthogy ez nem készült el, illetve a Pest Megyei Levéltár is arra jutott, hogy a korábbi Pest-Pilis-Solt-Kiskun név helyett mindenki csak Pest megyének hívta az egységet, a megyei közgyűlés végül leszavazta az ötletet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lezárták a szentendrei belváros egy részét, annyira rossz állapotban van

Lezárták a szentendrei belváros egy részét, annyira rossz állapotban van

Azt állította, Orbán Viktor kinevezte választókerületi elnöknek, helyben viszont leszavazták

Azt állította, Orbán Viktor kinevezte választókerületi elnöknek, helyben viszont leszavazták

Jegyescsomagot kapnak az azonos nemű párok Terézvárosban

Jegyescsomagot kapnak az azonos nemű párok Terézvárosban