szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sportszerűtlen előnyök miatt támadt a kormány a CEU-ra, most pedig kisült, hogy Kovács Zoltán államtitkár, kormányszóvivő nem túl sportszerűen ugyanazzal a kutatással két doktori címet is szerzett - köztük egyet a CEU-n. Kovács szerint a szabályok szerint járt el, és ezt erősítette meg a CEU is

Az Index számolt be arról, hogy Kovács Zoltán úgy szerzett a CEU-n amerikai doktorit, hogy ott a Debreceni Egyetemen leadott doktorijához nagyon hasonlót adott le.

Mindkét doktori témája a Habsburg Birodalomról kialakult brit kép a 18. században volt, s, ahogy az Alfahír kigyűjtötte, ugyanaz a két dolgozat tartalomjegyzéke, közel ugyanolyan hosszúak, ugyanazok (egy kivétellel) a lábjegyzetek.

Kovács azt nyilatkozta az Indexnek, az akkori szabályoknak megfelelően védte meg két rendszerben is ("mind a CEU amerikai, mind pedig a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia magyar rendszerében ") ugyanazt a "témát".

Frissítés: A CEU szerint minden rendben volt Kovács dolgozatával

Az Index megkeresésére a CEU közölte: Kovács Zoltán CEU-s doktori diplomájának megszerzésekor az amerikai akkreditációhoz akkor szükséges összes követelménynek megfelelt.

Mint írták, az egyetem a 2000-es évek közepéig azzal igyekezett hozzájárulni Magyarország és más közép-kelet-európai országok egyetemi kapacitásának fejlesztéséhez, hogy lehetővé tette, hogy hallgatók az akkor a régióban induló új doktori programok mellett párhuzamosan a CEU doktori programjaira is beiratkozzanak, és őket ösztöndíjjal, témavezetési és kutatási tanácsadással támogatta. "Ennek fő feltétele az volt, hogy ezek a diákok teljes mértékben megfeleljenek mind a CEU, mind a másik egyetem által támasztott feltételeknek", írták. "Amint a régió egyetemeinek doktori programjai megerősödtek, a CEU már szigorúan megkövetelte, hogy a doktori hallgatók egyszerre csak egy doktori programra iratkozzanak be", zárul az Index szerint az egyetem válasza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!