szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A MET szerint a kormány nemcsak a civileket, de szövetségeseinket és a közös európai intézményeket is démonizálja.

A 2017. június 13-n elfogadott, a civil szervezetek "átláthatóságáról" szóló, valójában azokat megbélyegző törvényt a Magyarországi Európa Társaság (MET) elfogadhatatlannak, a teljes civil társadalom és a liberális demokrácia értékei elleni nyílt támadásnak tekinti – írja közleményében a szervezet, hangsúlyozva, hogy a MET "megalakulása óta rendszeresen kapott külföldi szervezetektől támogatást, amire büszkék vagyunk".

A Hegedűs István volt fideszes politikus nevével fémjelzett civil szervezet szerint a 'külföldről támogatott szervezet' hazug propagandán alapuló címkéje különösen visszataszító felfogást tükröz egy európai uniós és NATO-tagállam részéről, amelynek populista kormánya nem csak a magyarországi civil szférát, de nemzetközi szervezeteket és adományozókat, sőt, szövetségeseinket és közös európai intézményeinket is démonizálja."

A társaság ezért "szolidaritását fejezi ki a tiltakozás bármely formáját választó civil szervezetekkel. Azokkal, amelyek polgári engedetlenséget hirdettek, és a nyílt konfrontációt is vállalják a független civil társadalomért és alapjogaink védelméért, illetve azokkal is, amelyek annak érdekében, hogy fontos magyarországi tevékenységüket és gyakran az állam helyett elvégzett munkájukat folytatni tudják, kényszerűen regisztrálnak."

A júniusban elfogadott jogszabály alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, azaz 7,2 millió forintot. Nem kell viszont beszámítani ebbe az összegbe azokat a támogatásokat, amelyeket az Európai Uniótól származó forrásként költségvetési szerven keresztül kapnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25 gyereket mérgezett meg egy kínai óvónő, halálra ítélték

25 gyereket mérgezett meg egy kínai óvónő, halálra ítélték

Gyulai István atlétikai emlékversenyt rendeznek négy éven át, 3,2 milliárdért

Gyulai István atlétikai emlékversenyt rendeznek négy éven át, 3,2 milliárdért

3200 Celsius-fok van ezen a különleges bolygón

3200 Celsius-fok van ezen a különleges bolygón