szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hónap alatt négy százalékponttal nőtt azok aránya, akik egyik párt sem tudnának vagy akarnának most szavazni, főleg a nyugdíjasok között emelkedett a bizonytalanok aránya. A kis pártok közül a teljes népesség körében csak az LMP és a DK támogatottsága nagyobb 1 százaléknál.

Érzékelhetően többen lettek a pártoktól távolságot tartó választók: míg júniusban 34, júliusban már 38 százalék volt az arányuk, egyetlen hónap alatt tehát 4 százalékpontos a bővülés. Legnagyobb mértékben a nyugdíjas között emelkedett a bizonytalanok, passzívak aránya: ott 23-ről 35 százalékra. Az érettségizettek és a diplomások körében is nőtt a bizonytalanság: a nyáron 31-ről 39 százalékra, illetve 34-ről 43 százalékra nőtt a pártoktól elfordulók aránya – derül ki a Závecz Research friss kutatásának eredményeiből, amelyeket csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

Több párt támogatottsága csökkent a választókorú népesség körében. A Fidesznek a múltkori 26-ról 24 százalékra szűkült a tábora. Az MSZP a múlt hónapban 13 százalékon állt, most 12 százalékos. A Jobbik megtartotta bázisát, akárcsak júniusban, ezúttal is a választókorú népesség 13 százaléka támogatja. A DK és az LMP tábora is 1-1 százalékponttal lett kisebb, és ezek mellett öt olyan párt van, amely a választópolgárok 1-1 százalékát tudja maga mögé állítani az eredmények szerint: a Momentum, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd. 

©

A biztos pártválasztók között a Fidesznek 42, a Jobbiknak 20, az MSZP-nek 18 százaléka van. A biztos pártválasztók 8 százaléka támogatja a DK-t, 4 százaléka az LMP-t. A Momentum, az Együtt és a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékos, a Liberálisok és a Párbeszéd 1 százalékos.

©

A felmérést július 16-a és 23-a között készítették, ezer felnőtt véleményét kérdezték az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal