Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Válaszlépéseket, személyre szóló szankciókat ígért a több ország légteréből kitiltott orosz miniszterelnök-helyettes. Az örökké harcias KKM most jóval visszafogottabb, nem is beszélne az egész ügyről.

"Készüljetek a válaszlépésre, gazemberek!" - kelt ki magából a Twitteren az orosz külügyminiszter-helyettes Dmitrij Rogozin július 28-án, miután Románia nem adta meg gépének a légtérbe repülési engedélyt. Rogozin végigpróbálta a többi, szomszédos országot, köztük Magyarországot is, de shol nem járt szerencsével - amúgy a nemzetközileg el nem ismert, Dnyeszter menti, Moldovából kiszakadt területre repült volna. Rogozin ellen szankciókat vezetett be az EU, ezért nem szállhatott le - erre dühöngeni kezdett, és nők, gyerekek veszélyeztetéséről beszélt. (2016 decemberében már egyébként leszállt egyszer Budapesten a köd miatt, de az kényszerleszállás volt.)

Rogozin két napra rá már lenyugodott, szépen, higgadtan jelentett be, hogy nem hagyja annyiban a dolgot. "Meg fogjuk tudni, ki áll a lépések mögött Chisinauban, Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben, (...) a szankcióink pedig egyeztetettek és személyre szólóak lesznek", áll az MTI hírében.

©

Feltűnő volt, hogy a Külügyminisztérium, amely rögtön reagálni szokott a Nyugatról érkező bírálatokra, és sosem késlekedik egy-egy kioktató válasszal (így reagált például villámgyorsan az Österreich című lapnak adott Christian Kern osztrák kancellár által adott interjúban elhangzottakra is bősz sorosozással), most nem szólt, nem adott ki közleményt. Holott konkrétan magyarokat fenyeget az orosz politika egyik vezető figurája.

Rákérdeztünk hát, hogy mit gondol a magyar külügy a kérdéses fenyegetőzésről, milyen lépésekről van tudomása, mit tervez, milyen reakció várható. A KKM válasza önmagáért beszél: semmit.

"Egy menetrend szerinti gépről van szó, amely Magyarország légterébe belépett, azonban mivel Románia nem engedte be a légterébe, tett néhány kört a magyar légtérben – leszállási engedélyt nem kért – majd visszarepült Minszkbe."

A büszke, harcia magyar külpolitika tehát feltűnően visszafogott, konfliktuskerülőnek tűnik most, amikor nyílt fenyegetés éri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!