szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több vállalkozó is vállalta, hogy anyagilag támogatja a Momentumot.

Mint arról korábban beszámoltunk, összesen 23 millió forintért szervezte meg fesztiválját a Momentum Mozgalom, amelyen mintegy 12 millió forintot buktak, mert a bevételekből csak 11 millió forint jött be.

Arról, hogy honnan volt minderre pénzük, a Heti Válasznak Hajnal Miklós, a párt egyik ismert arca elmondta, a Nolimpia-kampányra 18, a májusi plakátkampányukra pedig 11 millió forintot kaptak adományokból, ezek egy jó részét pedig félretették.

Emellett minden tagjuk havonta 1000 forintos tagdíjat fizet, de többen ennél jóval többet adományoznak nekik.

A Heti Válasznak ugyanakkor Bojár Gábor, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója elárulta, egymillió forinttal támogatta a Momentumot. "Mindenféle kérés nélkül, magam döntöttem így, mert kötelességemnek érzem segíteni a vállalt értékrendjében hozzám közel állónak érzett pártot" – mondta Bojár, aki hozzátette, korábban is támogatott már politikai kezdeményezéseket, de nem nagy összegekkel. Bojár azt is közölte, szimpatizál a Momentum által vallott elvekkel is.

Raskó György agrárvállalkozó, az Antall-kormány földművelésügyi tárcájának egykori közigazgatási államtitkára szintén támogatja a pártot, amelynek tagja a fia is. "Amikor a párt vezetői megkerestek, csak az volt a kérésük, hogy segítsek vidék- és agrárpolitikai területen létrehozni egy vállalható és attraktív programot. Én már korábban támogattam őket a Nolimpia-kampányban, mindenféle kérés nélkül" – mondta el az agrárvállalkozó.

Raskó György ezután anyagi támogatást ígért a pártnak, a támogatását azonban ahhoz kötötte, hogy legyen a XXI. század kihívásaihoz igazodó, határozott nemzeti-patrióta karakterük, és például egy szabadelvű oktatási programot képviseljenek, államilag finanszírozott oktatással. Raskó feltételként szabta azt is, hogy a Momentum nem szövetkezik az MSZP-vel és a DK-val, vagy ha belvárosi liberális értelmiségi pártnak mutatják magukat. "Én már maradok örök antallista, és szeretném, ha ez a nyugat-atlanti elkötelezettség és politizálási stílus újra megjelenne valamelyik párt 'hiszekegyében'" – mondta a vállalkozó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!