Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

A végsőkig elkeseredtek azok a tranzitzónában élő iraki jezidik, akiknek menedékkérelmére még mindig nem bólintott rá a magyar állam – pedig ha valakik, ők szenvedtek az Iszlám Államtól.

"Állítsátok meg a jezidi népirtást!" Ilyen feliratokkal ültek ki a konténerek elé a röszkei tranzitzónában ott várakozó iraki jezidiek, gyerekek, felnőttek vegyesen, amelyről képeket tett ki a Sirius.Help a Facebookra. A képeken fehérbe öltöztek, ami náluk a gyász színe, és úgy tudjuk, nem fogadtak el ételt sem.

Nem véletlenül jutottak az elkeseredés ilyen fokára: öt hónapja várnak a tranzitzónában, a legelsők között költöztek be. Ha valakit, akkor a jezidi kisebbség tagjait tényleg üldözi és üldözte az Iszlám Állam: mivel az ő vallásuk az iszlám egyik változata, a fundamentalisták, iszlamisták szemében eretnekeknek, hitetleneknek számítottak. 2014 óta irtják őket, 7000 lányt hurcoltak el szexrabszolgának, 5000 embert öltek meg közülük, 400 ezer jezidi menekült el. De a magyar állam még valahogy mindig nem látja biznyítottnak az üldözöttségüket.

És ha ez nem lenne elég, itt van a hőség is. Mint korábban írtunk róla, a tranzitzónában a konténerekben nincs légkondicionálás, amelyek most akár 50-60 fokra is felmelegedhetnek. Ide kell visszahúzódniuk éjjel - tehát rengetegen éjszaka fenn vannak, és nappal a hűtött közösségi helyiségekben alszanak.

Úgy tudjuk, a röszkei és tompai táborok vezetői intézkedtek, hogy a közösségi tereknél legyen légkondicionálás, de az egyéni konténerekben továbbra sincs. A segélyszervezetek próbálnak ventilátorokat szállítani, hogy enyhítsenek a szenvedésen. Ugyanakkor az udvarok murva borítása továbbra is felforrósodik, nem lehet rajta megmaradni. Vizet kapnak, és a Vöröskereszt jégkrémet is oszt.

©

Úgy hallottuk, Tompán beszereltek szektoronként egy forgós locsolót, hogy enyhítsen a szenvedésen, és árnyékoló sátrakat is kitettek, de Röszkén, ahol egy volt börtönparancsnok vezeti a tábort, nem.

Az Ökumenikus Szeretetszolgálat, amelynek jótékonysági nagykövete Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó, nemrég visszatelepülő keresztény és jezidi családoknak osztott élelmiszercsomagot Irakban, Moszul-közeli településeken. Ott a magyar állam is szívesen segít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három kilót ledobtak az új Bubiról

Három kilót ledobtak az új Bubiról

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton