szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Első lépésként az önkormányzati és az európai parlamenti választáson engednék szavazni a 18 év alattiakat. A korhatár leszállítását az állampolgári ismeretek terjesztése kísérné.

Nem szűkíteni, hanem bővíteni kell a választásra jogosultak körét - írta hétfői közleményében az LMP.

Utalva arra a jobbikos felvetésre, amely befejezett nyolc általános iskolai osztályhoz kötné a választójogot, azt írták, az LMP már 16 éves kortól szavazati jogot adna minden magyar állampolgárnak, és fejlesztené az állampolgári ismeretek terjesztését. A párt elutasítja a Jobbik műveltségi cenzusát.

A 16 évre leszállított választójog mellett fejleszteni kell az állampolgári ismeretek terjesztését és rendbe kell tenni a közoktatást, hogy a jövő generációja tudatosabban hozhasson döntést - írták.

Nemzetközi tapasztalatokkal összhangban a választójogi korhatár lecsökkentését fokozatosan terjesztenénk ki a választásokra: első lépésként az önkormányzati és az európai parlamenti választáson, valamint helyi népszavazásokon vehetnének részt a 16 év feletti állampolgárok. Egy ciklussal később pedig az országgyűlési választásokon és az országos népszavazásokon is szavazhatnának. A választhatóság feltétele nem változna, jelöltként tehát továbbra is csak nagykorú állampolgárok indulhatnának.

Ausztriában 2007 óta szavazhatnak a 16 éven felüliek, és több német tartományban is ez a törvény. Brazíliában, Máltán a helyi választásokon ugyancsak 16 év a választójogi korhatár. Skóciában a függetlenségi népszavazás idejére szállították le a korhatárt, de később kiterjesztették azt. Szlovákiában az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű populista párt próbálkozott hasonlóval, de ott továbbra is csak 18 év fölött lehet szavazni.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

Visszakapta a TheVR az Apple miatt letiltott Twitch-csatornáját

Visszakapta a TheVR az Apple miatt letiltott Twitch-csatornáját