szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szavazói alapján a Jobbik a magyar paletta egyik "férfias" pártja, azt viszont nem fogja kitalálni, melyik a másik. Könnyebb megtippelni, mely pártok táborában felülreprezentáltak a női szavazók.

Megkövesedtek a pártok közötti erőviszonyok – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet felméréséből, amelyet a Magyar Nemzet megbízásából készített.

Ma lényegében minden harmadik felnőtt, aki szembejön az utcán, Fidesz-szavazó. A kormánypárt a júniusi 33-ról 34 százalékra növelte támogatottságát a teljes választókorú népesség körében. A Jobbikhoz közeli közvélemény-kutató a pártnak 16 százalékot mért a teljes népességen belül, míg az MSZP 1 százalékpontot rontva 7 százalékon áll. A DK, az LMP és a Momentum a teljes népesség 3 százalékát tudhatja maga mögött, az Együtt, a Párbeszéd, valamint Bokros Lajos MoMája és a Liberálisok az 1-1 százalékot közelítették meg.

A pártválasztók körében szintén erősödött egy keveset a Fidesz. 47 százalékról 48 százalékra. A Jobbik itt 23, az MSZP 11 százalékot ér el, míg a DK és az LMP tábora 5 százalékot tesz ki. A Momentumot 4 százalék, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot 3 százalék említette, míg az Együtt és a Párbeszéd 1-1 százalékot kapna.

A biztos szavazó pártválasztóknál a Fidesz 50, a Jobbik 22 százalékon áll, az MSZP-nél ez az arány 11, a DK-nál 5 százalék. Az LMP itt 4, a Kétfarkú és a Momentum 3-3 százalékot ér el, az Együtt és a Párbeszéd pedig 1-1 százalékot.

Mindez szinte teljesen megegyezik a februári adatokkal.

A felmérés érdekes része a szavazótáborok szociológiai jellemzőit taglalja.

A diplomások a legnagyobb arányban az LMP, a Momentum, az Együtt és a Párbeszéd táborában képviseltetik magukat, a felsorolt pártok szavazói között rendkívül kevés a nyolc általánost végzett, vagy annál képzetlenebb ember.

Miközben a Fidesz szavazói között a legmagasabb az iskolázatlanabbak aránya, a Jobbikban alulreprezentáltak a diplomások. Nemrég a Publicus Intézet felmérése azt állapította meg, hogy a Jobbik népszerűsége igen alacsony az iskolázatlanok körében. Az Iránytű adatai szerint az érettségivel rendelkezők a DK, a Momentum, az LMP és a Jobbik táborában felülreprezentáltak.

A Jobbik mellett a DK az a párt, amelynek a szavazói között erős többségben vannak a férfiak. Az LMP, az Együtt, a Párbeszéd és az "egyéb pártok" szavazói között viszont jócskán felülreprezentáltak a nők. A többi párt szavazótáborában nincsenek nagy különbségek a nemek között.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke
©

Nem olyan meglepő megállapítás, hogy az Együtt, a Párbeszéd, a DK és az LMP táborában jóval nagyobb arányban képviseltetik magukat a budapestiek. De a Momentum is hiába járja az országot, szavazóik abszolút többsége fővárosi. Az MSZP, a Jobbik és a Fidesz tábora egyenletesen oszlik meg a vidékiek és a fővárosiak között, igaz, a Jobbik és a Fidesz Budapesten gyengébb.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!