szerző:
hvg.hu

A váci püspök támogatja azt az elképzelést, amely főként a paphiány miatt egyre népszerűbb: nős, családos férfiak is lehessenek lelkipásztorok a katolikus egyházban.

Beer Miklós váci püspök támogatja azt az elképzelést, amely szerint nős férfiakat is pappá lehetne szentelni a katolikus egyházban - olvasható a csütörtökön érkező Heti Válaszban közölt összeállításban. A püspök Ferenc pápa felvetése nyomán a lapnak úgy fogalmazott:

Nagy álmom, hogy még az én hivatali időmben pappá lehessen szentelni az arra méltó, családos férfiakat.

Beer emelett egyre inkább abban hisz, hogy nem kellene várni a lelkipásztorok jelentkezésére, hanem az egyháznak kellene felismerni és szolgálatra hívni az arra alkalmas személyeket.

Az egyháznak egyre nagyobb problémát jelent a paphiány. Nyugaton rengeteg plébániát összevonnak emiatt, és a nős férfiak pappá szentelése sem annyira elvetendő gondolat, mint évszázadokon keresztül volt.

A magyar katolikus egyház összes püspöke felemelte a szavát ez ügyben tavasszal. Veres András, a püpöki kar elnöke körlevélben hirdetett imaközösséget a hivatásokért. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szlavkovits Rita Itthon

Évtizedekig gyötrődött a szerelem miatt "kiugrott" plébános

Felmentését kérte egy évvel ezelőtt az egyházi szolgálat alól Balogh József, mert nem tudott megbirkózni a kettős élettel, amelybe érzelmei miatt kényszerült, és amelyeket legyűrni több évtized alatt sem volt képes. Szerinte nem kellene feltétlenül lemondani az emberek, az egyház szolgálatáról, ha a közösség is úgy akarná. Nemrégiben 26 olasz asszony írt levelet Ferenc pápának, amelyben arra kérik, hogy töröljék el a cölibátust, mely annyi sorsot megkeserít.

MTI Világ

Nősülnének már végre az ír katolikus papok

A cölibátus eltörlése és a nők pappá szentelése jelenthet megoldást a pedofilbotrányoktól megtépázott írországi katolikus egyház problémáira - állapították meg azon a dublini tanácskozáson, ahol az ír katolikus egyház részéről több mint ezer hívő és pap vett részt.